Οι σουπιές με χορταρικά, είναι ένα κλασικό, νόστιμο, παραδοσιακό πιάτο, που θα σας κερδίσει με την καταπληκτική του γεύση.
Ένα από τα κυρίως πιάτα που πρωταγωνιστούν στις νηστείες και όχι μόνο. Αλλά και όποτε θέλουμε ένα εξαιρετικό θαλασσινό, με υπέροχο άρωμα και γεύση.
Υλικά
• 1 σουπιά (περίπου 1 κιλό)
• ½ κιλό σπανάκι
• 1 κιλό διάφορα χόρτα (καυκαλίδες ή καυκαλήθρες, μυρώνια, σέσκ(ου)λα, λάπατα ή λάπαθα)
• 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 3 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες
• 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη ή στο μούλτι
• 1 ματσάκι μάραθο ή άνηθο
• ¾ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 κρασοπότηρο κρασί
• 1 λεμόνι (το χυμό του)
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ένα από τα κυρίως πιάτα που πρωταγωνιστούν στις νηστείες και όχι μόνο. Αλλά και όποτε θέλουμε ένα εξαιρετικό θαλασσινό, με υπέροχο άρωμα και γεύση.
Σουπιές με ψιλικά (χορταρικά)
Υλικά
• 1 σουπιά (περίπου 1 κιλό)
• ½ κιλό σπανάκι
• 1 κιλό διάφορα χόρτα (καυκαλίδες ή καυκαλήθρες, μυρώνια, σέσκ(ου)λα, λάπατα ή λάπαθα)
• 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 3 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες
• 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη ή στο μούλτι
• 1 ματσάκι μάραθο ή άνηθο
• ¾ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 κρασοπότηρο κρασί
• 1 λεμόνι (το χυμό του)
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις σουπιές, αφαιρούμε το δέρμα και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Καθαρίζουμε τα χόρτα, τα πλένουμε καλά, (στο τελευταίο ξέβγαλμα, ρίχνουμε στο νερό και δυο κουταλιές της σούπας ξύδι) και τα χοντροκόβουμε. |
|
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, μαζί με τη σουπιά για 4' - 5' περίπου, μέχρι να γυαλίσουν τα κρεμμύδια. | |
Έπειτα
σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να πάρει βράση 2' - 3΄ και ρίχνουμε τη
ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε νερό, τόσο που να το σκεπάζει και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν η σουπιά. Όταν το φαγητό μας μισοβράσει, σε 30΄- 40' περίπου, (εξαρτάται από τη σουπιά), προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. |
|
Τα βράζουμε για 25' - 30' περίπου, μέχρι να βράσουν τα χόρτα και να μείνουν με το λάδι τους. Όταν είναι έτοιμο, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, αποσύρουμε από τη φωτιά και το σερβίρουμε. -- Όταν καθαρίζουμε τη σουπιά, προσέχουμε να μην τρυπήσουμε το σακουλάκι με το μελάνι της, που το φυλάμε για να φτιάξουμε κάποιο ρυζότο. -- Αν δεν μας αρέσει κάποιο από τα χόρτα, ή δεν το βρούμε, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με κάποιο άλλο της αρεσκείας μας. |
2 Σχόλια
Την εκανα κι εγω και ηταν καταπληκτικη μοσχομυρισε ολο το σπιτι φυλακια Νικη
ΑπάντησηΔιαγραφήΝίκη μου χαίρομαι πολύ που το ευχαριστηθήκατε.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για οποιαδήποτε απορία, γράψτε μου σχόλιο στη συνταγή που σας ενδιαφέρει.