Σ᾿ αυτόν τον ευλογημένο τόπο, ακόμα και τα άγρια χόρτα τρώγονται.
Τα πιο συνηθισμένα απ᾿ αυτά, είναι τα άγρια ραδίκια, οι ζοχοί, τα χειροβότανα, τα βλήτα και τα αντίδια.
Είναι πολύ εύκολο να τα βρούμε, αρκεί να τα γνωρίζουμε.
Χόρτα βραστά σαλάτα
Υλικά
• 1½ κιλό χόρτα (ζοχοί, ραδίκια, βλήτα, αντίδια, χειροβότανα)
• ¼ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
• ελαιόλαδο
• 1 - 2 λεμόνια
• 2 κουτ. σούπας ξύδι
• αλάτι
Εκτέλεση
Τα πιο συνηθισμένα απ᾿ αυτά, είναι τα άγρια ραδίκια, οι ζοχοί, τα χειροβότανα, τα βλήτα και τα αντίδια.
Είναι πολύ εύκολο να τα βρούμε, αρκεί να τα γνωρίζουμε.
Χόρτα βραστά σαλάτα
Υλικά
• 1½ κιλό χόρτα (ζοχοί, ραδίκια, βλήτα, αντίδια, χειροβότανα)
• ¼ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
• ελαιόλαδο
• 1 - 2 λεμόνια
• 2 κουτ. σούπας ξύδι
• αλάτι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε πολύ καλά τα χόρτα, αφαιρώντας τα ξερά και μαυρισμένα φύλλα, τα χοντρά κοτσάνια και τα σκουπίδια που περιέχουν. Πετάμε οποιοδήποτε χορταράκι δεν γνωρίζουμε, γιατί μπορεί να μην είναι φαγώσιμο. Τα βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με μπόλικο καθαρό νερό και τα ξεπλένουμε. Έπειτα τα μεταφέρουμε σε μια δεύτερη καθαρή λεκάνη, αδειάζουμε την πρώτη και την γεμίζουμε πάλι με νερό. |
|
Συνεχίζουμε να τα πλένουμε, βάζοντάς τα από λεκάνη σε λεκάνη, γεμίζοντας κάθε φορά με φρέσκο νερό. Θα χρειαστούν 5 ως 6 πλυσίματα, μέχρι το νερό να μένει καθαρό. Στο τρίτο νερό, βάζουμε και το ξύδι, (διώχνει τα ζουζούνια και για απολύμανση). Όταν καθαρίσουν τα αφήνουμε στην άκρη να στραγγίξουν. Γεμίζουμε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα με νερό λίγο πάνω από τη μέση και τη βάζουμε να βράσει. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το αλάτι, τη σόδα (διατηρεί το χρώμα τους και τα μαλακώνει), τα χόρτα και τα πιέζουμε ελαφρά μ᾿ ένα πηρούνι. |
|
Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε να μαραθούν
και να χαμηλώσουν λίγο, συνεχίζοντας το βράσιμο σε δυνατή φωτιά για 25'-
30' περίπου, μέχρι να βράσουν, ανακατεύοντας δυο - τρεις φορές. Τα ρίχνουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά. Σερβίρουμε σε πιατέλα, μόνο όσα πρόκειται να φάμε, τα αλατίζουμε, τα περιχύνουμε με λεμόνι και ελαιόλαδο και τ᾿ ανακατεύουμε καλά. Όσα δεν φάμε, μπορούμε να τα βάλουμε σ᾿ ένα σκεύος που σκεπάζεται, να τ᾿ αφήνουμε να κρυώσουν και να τα βάλουμε στο ψυγείο. Διατηρούνται 2 - 3 μέρες. Τρώγονται ζεστά ή κρύα. |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.