Header Ads

Ψωμί Αγιορείτικο

Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμί Αγιορείτικο
Αν υπάρχει η δυνατότητα και ψήσουμε αυτό το ψωμί σε ξυλόφουρνο, όποιος το δοκιμάσει, δεν υπάρχει περίπτωση να το ξεχάσει ποτέ.
Είναι η συνταγή που χρησιμοποιούν οι Αγιορείτες μοναχοί, για να παρασκευάζουν τον άρτον τον επιούσιον.


Ψωμί Αγιορείτικο
 

Υλικά
 

•   650 γραμ. προζύμι
•   1 κουτ. γλυκού γεμάτο μαγιά νωπή
•   1000 γραμ. αλεύρι μαλακό (άσπρο)
•   500 γραμ. αλεύρι ολικής αλέσεως
•   1 κουτ. σούπας κοφτή αλάτι
•   χλιαρό νερό όσο σηκώσει (περίπου 3½ ποτήρια)

Εκτέλεση


Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμί Αγιορείτικο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμί Αγιορείτικο
Βγάζουμε από το βράδυ το προζύμι απ' το ψυγείο (650 γρ.), προσθέτουμε 4 - 5 χούφτες αλεύρι μαλακό και αρκετό νερό, ώστε να σχηματιστεί πηχτός χυλός.  

Τον σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος όλη νύχτα να ενεργοποιηθεί.
(Εάν δεν το κάνουμε απ' το βράδυ, το κάνουμε 2 ώρες τουλάχιστον πριν το ζύμωμα).
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμί Αγιορείτικο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμί Αγιορείτικο
Σε αυτή τη φάση κρατάμε ένα μέρος απ' τη ζύμη, (περίπου 300 γρ.).
(Έτσι θα έχουμε πάντα προζύμι όταν το χρειαζόμαστε.)


Βάζουμε τα αλεύρια και το αλάτι σε λεκάνη. Κάνουμε στη μέση μια λακούβα και ρίχνουμε μέσα το προζύμι.
Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και τη ρίχνουμε στη λεκάνη.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμί Αγιορείτικο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμί Αγιορείτικο
Ζυμώνουμε τη ζύμη, μέχρι να μαζευτεί σε μπάλα και να καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης.
Έπειτα μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και ζυμώνουμε για 10' - 12' περίπου.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμί Αγιορείτικο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμί Αγιορείτικο
Χωρίζουμε σε 2 κομμάτια και πλάθουμε καρβελάκια ή μακρόστενα φρατζολάκια.
Λαδώνουμε δύο ταψάκια ή μακρόστενες φόρμες και τοποθετούμε μέσα τη ζύμη. Τα λαδώνουμε ελαφρά.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε 3 - 4 χαρακιές, εάν θέλουμε.

Τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε 2 έως 3 ώρες, για να διπλασιαστούν σε όγκο, (στο ύψος των ταψιών ή των φορμών).

Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις, κάτω κάτω, για περίπου 1 έως 1½ ώρα, μέχρι να ροδίσουν.

-- Τις μέρες που δεν καταλύεται ούτε λάδι, οι μοναχοί στο Άγιο Όρος δεν λαδώνουν φόρμες, αλλά ψήνουν το ψωμί τους σε αλευρωμένες λαμαρίνες.

 
Εάν θέλετε να φτιάξετε μόνοι σας το προζύμι, δείτε την συνταγή εδώ.


Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. καλησπερα σας.Συγχαρητηρια ολες οι συνταγες σας που εχω κανει ηταν.εκπληκτικες.Τωρα οσον.αφορα τη συνταγη αυτη,τι μεγεθος ταψιου θα χρειαστουμε!Σας ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου σ΄ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Βάλε τα σε ταψάκια Νο 28 και θα είναι εντάξει.

      Διαγραφή
  2. σ ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου!καλο ξημερωμα να χεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.