Ένα από τα πιο αγαπημένα, παραδοσιακά φαγητά, που η γιαγιά μου έφτιαχνε συνήθως τις Κυριακές αλλά και στις γιορτές και μας ξετρέλαινε όλους με τη νοστιμιά του.
Στην Ελλάδα, δεν πρέπει να υπάρχει πιο κλασικό πιάτο, από αυτό!
Υλικά
• 1 ½ κιλό αρνίσια ή κατσικίσια παϊδάκια
• 6 μεγάλες πατάτες
• ½ φλυτζ. τσαγιού λάδι
• ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
• ½ κουτ. γλυκού θυμάρι
• ½ κουτ. γλυκού σκόνη μουστάρδα
• ½ πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
• 3 σκελίδες σκόρδο
• 50 γραμ. κεφαλότυρι κομμένο σε κυβάκια (προαιρετικά)
• 1 νεροπότηρο νερό ή λευκό ξηρό κρασί
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά το κρέας, το βάζουμε στο ταψί και το αλατοπιπερώνουμε.
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε, τις κόβουμε κυδωνάτες και τις βάζουμε σε ένα μπολ.
Κόβουμε το κεφαλοτύρι σε κυβάκια, το ρίχνουμε στο μπολ με τις πατάτες, έπειτα ρίχνουμε την πιπεριά, το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε, κι ανακατεύουμε καλά.
Τοποθετούμε τις πατάτες στο ταψί, καλύπτοντας τα κενά ανάμεσα στο κρέας.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το λάδι, τη ρίγανη, το θυμάρι και τη μουστάρδα, τα χτυπάμε λίγο με το σύρμα και τα περιχύνουμε στο φαγητό.
Ρίχνουμε το νερό ή το κρασί στο ταψί, σε μία άκρη και το κουνάμε να πάει παντού.
Ψήνουμε στους 200°C στις αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο, για 1½ ώρα περίπου, μέχρι να ψηθεί και να ροδοκοκκινίσει το κρέας.
Το συνοδεύουμε με μία ωραία χωριάτικη σαλάτα και καυτερό τζατζίκι.
Στην Ελλάδα, δεν πρέπει να υπάρχει πιο κλασικό πιάτο, από αυτό!
Αρνάκι ή κατσικάκι με πατάτες στο φούρνο
Υλικά
• 1 ½ κιλό αρνίσια ή κατσικίσια παϊδάκια
• 6 μεγάλες πατάτες
• ½ φλυτζ. τσαγιού λάδι
• ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
• ½ κουτ. γλυκού θυμάρι
• ½ κουτ. γλυκού σκόνη μουστάρδα
• ½ πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
• 3 σκελίδες σκόρδο
• 50 γραμ. κεφαλότυρι κομμένο σε κυβάκια (προαιρετικά)
• 1 νεροπότηρο νερό ή λευκό ξηρό κρασί
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά το κρέας, το βάζουμε στο ταψί και το αλατοπιπερώνουμε.
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε, τις κόβουμε κυδωνάτες και τις βάζουμε σε ένα μπολ.
Κόβουμε το κεφαλοτύρι σε κυβάκια, το ρίχνουμε στο μπολ με τις πατάτες, έπειτα ρίχνουμε την πιπεριά, το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε, κι ανακατεύουμε καλά.
Τοποθετούμε τις πατάτες στο ταψί, καλύπτοντας τα κενά ανάμεσα στο κρέας.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το λάδι, τη ρίγανη, το θυμάρι και τη μουστάρδα, τα χτυπάμε λίγο με το σύρμα και τα περιχύνουμε στο φαγητό.
Ρίχνουμε το νερό ή το κρασί στο ταψί, σε μία άκρη και το κουνάμε να πάει παντού.
Ψήνουμε στους 200°C στις αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο, για 1½ ώρα περίπου, μέχρι να ψηθεί και να ροδοκοκκινίσει το κρέας.
Το συνοδεύουμε με μία ωραία χωριάτικη σαλάτα και καυτερό τζατζίκι.
2 Σχόλια
Καλημέρα. Καταρχήν εύχομαι καλές γιορτές με υγεία σε εσάς και την οικογένειά σας. Έχω κάνει κι άλλες συνταγές σας οι οποίες είχαν απόλυτη επιτυχία. Γι' αυτό και θα σας εμπιστευτώ άλλη μια φορά. Ήθελα μόνο να κάνω δύο ερωτήσεις. Σε φούρνο με αντιστάσεις, σε ποιο ράφι θα ψήσω το φαγητό; Δεύτερον, αν το κάνω στη γάστρα, αλλάζω κάτι στη θερμοκρασία και τον χρόνο ψησίματος; Ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝάνσυ μου καλημέρα. Σ' ευχαριστώ από καρδιάς για τα καλά σου λόγια. Τώρα γι' αυτό που με ρωτάς, η απάντηση είναι στο ράφι που ψήνεις και τα υπόλοιπα φαγητά σου. Στη δική μου κουζίνα χρησιμοποιώ την προτελευταία θέση κάτω.
ΔιαγραφήΌσο για τη γάστρα δεν αλλάζω κάτι στη θερμοκρασία, απλά βάζω λιγότερο νερό και μισή ώρα πριν το τέλος την ξεσκεπάζω για να ξεροψηθεί το φαγητό.
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.