Η Φρίσσα ή σαρδελομάνα, όπως την λένε οι ψαράδες, είναι ένα ψάρι που της μοιάζει πάρα πολύ, αλλά δεν είναι σαρδέλα. Είναι πολύ μεγαλύτερή της σε μέγεθος, φτάνοντας μέχρι και 60 εκ., έχει χρώμα πιο ανοιχτό, 5 - 6 μαύρες βούλες κατά μήκος των πλευρών της και πολλά ψιλά κόκκαλα.
Υλικά
• 1 μεγάλη φρίσσα (η δική μου ήταν 1300 γρ.)
• 1,5 κιλό πατάτες κομμένες πιο χοντρές από τηγανιτές
• 6 - 7 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
• ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
• ½ κρασοπότηρο νερό
• 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι - ρίγανη
• χυμό από 1 λεμόνι
• 1 φέτα λεμονιού κομμένη στη μέση
Εκτέλεση
Σαρδελομάνα (φρίσσα) στο φούρνο με πατάτες
Υλικά
• 1 μεγάλη φρίσσα (η δική μου ήταν 1300 γρ.)
• 1,5 κιλό πατάτες κομμένες πιο χοντρές από τηγανιτές
• 6 - 7 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
• ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
• ½ κρασοπότηρο νερό
• 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι - ρίγανη
• χυμό από 1 λεμόνι
• 1 φέτα λεμονιού κομμένη στη μέση
Εκτέλεση
Πλένουμε τη φρίσσα και την καθαρίζουμε καλά, αφαιρώντας τα λέπια με ένα μαχαίρι ή το ειδικό εργαλείο για την απολέπιση των ψαριών. Έπειτα κόβουμε τα πτερύγια, αφαιρούμε τα βράγχια, τα εντόσθια και τη μαύρη μεμβράνη από την κοιλιά της. |
|
Λαδώνουμε τη φρίσσα με το μισό λάδι κι από τις δυο πλευρές, την
αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη ρίγανη και το χυμό από το μισό λεμόνι. Ανακατεύουμε σ' ένα μπολάκι τον μαϊντανό με το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε και γεμίζουμε με αυτό την κοιλιά του ψαριού. Ότι περισσέψει το φυλάμε για τις πατάτες. |
|
Έπειτα τοποθετούμε τις φέτες από το λεμόνι, το δεντρολίβανο και προσεχτικά για να μην μας χυθεί η γέμιση, τοποθετούμε το ψάρι στο κέντρο του ταψιού. | |
Κόβουμε τις πατάτες, τις περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και λεμόνι, τους ρίχνουμε ρίγανη, την υπόλοιπη γέμιση (μαϊντανό και σκόρδο) αν έχει μείνει, τις απατοπιπερώνουμε και τις ανακατεύουμε. Τις απλώνουμε δεξιά κι αριστερά από το ψάρι, προσθέτουμε μισό κρασοπότηρο νερό στην άκρη του ταψιού και το κουνάμε ελαφρά να πάει παντού. | |
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C, για
45' περίπου, μέχρι να ροδίσει ελαφρά το ψάρι και να ψηθούν οι πατάτες. -- Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος του ψαριού και το πόσο δυνατή είναι η κουζίνα μας. |
2 Σχόλια
Καλημέρα σας. θα ήθελα να προσθέσω , πως ακριβώς με το ιδιο τροπο, γίνονται, η σαρδέλες και ο γαύρος. 'Οπως επίσης και το μαρινάρισμα
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεωργία μου συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.