Πως καθαρίζουμε και κόβουμε το λάχανο

Πως καθαρίζουμε και κόβουμε το λάχανο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το λάχανο (ή μάπα, όπως την λέμε στην Αχαΐα) είναι ένα χειμωνιάτικο λαχανικό σε σχήμα μπάλας, που αποτελείται από μεγάλα και πλατιά φύλλα. Ανάλογα με την ποικιλία του έχει χρώμα άσπρο, κόκκινο ή γκριζοπράσινο (Σαβοΐας).
Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, γι'

αυτό και το καταναλώνουμε τακτικά και με διάφορους τρόπους.

Το λάχανο τρώγεται ωμό (σε σαλάτες), μαγειρεμένο με ρύζι (λαχανόρυζο), με κιμά (λαχανοντολμάδες), βραστό (με λεμόνι ή γιαχνί) και τουρσί.


Διαλέγουμε ένα μέτριο λάχανο (2 - 3 κιλά), με ζωηρό χρώμα και φύλλα σχετικά σκληρά (όχι μαραμένα). Αυτό που κοιτάζουμε επίσης είναι το κατσάνι του, που πρέπει να είναι φρεσκοκομμένο και να μην φαίνεται καφετί.

Το συντηρούμε χωρίς να το βρέξουμε στο ψυγείο, καλύτερα στα κάτω ράφια ή στα συρτάρια, κλεισμένο μέσα σε πλαστική σακούλα ή σε μπωλ που κλείνει αεροστεγώς, ολόκληρο ή σε κομμάτια χωριστά (αν μαυρίσει αφαιρούμε το μαύρο), για περίπου 2 εβδομάδες.


Πως καθαρίζουμε και κόβουμε το λάχανο


Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρο το λάχανο, αφαιρούμε τα πρώτα δυο εξωτερικά φύλλα, αλλιώς κόβουμε όσο κομμάτι θέλουμε και καθαρίζουμε μόνο αυτό.
Πως καθαρίζουμε και κόβουμε το λάχανο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πως καθαρίζουμε και κόβουμε το λάχανο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κόβουμε το λάχανο στη μέση, ξεκινώντας από το πάνω μέρος προς το κοτσάνι.
Έπειτα κόβουμε το κάθε κομμάτι στα δύο, περνώντας το μαχαίρι, πάλι από το κοτσάνι.
Πως καθαρίζουμε και κόβουμε το λάχανο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πως καθαρίζουμε και κόβουμε το λάχανο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αφαιρούμε με το μαχαίρι όσο κοτσάνι έχει μείνει και το πετάμε (ή το τρώμε με χοντρό αλάτι), κι έπειτα ψιλοκόβουμε τα κομμάτια του λάχανου.
Πως καθαρίζουμε και κόβουμε το λάχανο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πως καθαρίζουμε και κόβουμε το λάχανο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν κόψουμε όλο το λάχανο, προσθέτουμε όποιο άλλο υλικό προβλέπει η συνταγή μας και σερβίρουμε.

Εναλλακτικά, μπορούμε να το φυλάξουμε κομμένο για 2 - 3 ώρες στο ψυγείο, σκεπασμένο καλά με καπάκι ή μεμβράνη, χωρίς όμως να έχουμε ρίξει κανένα υγρό μέσα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους