Header Ads

Απολέπιση προσώπου και σώματος με σπιτικά υλικά

Απολέπιση προσώπου και σώματος με σπιτικά υλικά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μπορεί τα μάτια να είναι ο καθρέφτης της ψυχής, το πρόσωπό μας όμως, είναι η ξεχωριστή κορνίζα αυτού του καθρέφτη, που πρέπει πάντα να φροντίζουμε, για να φαινόμαστε όμοφρες και λαμπερές.
Οι καιρικές συνθήκες, η
σκόνη και οι ρύποι του περιβάλλοντος, ο καπνός των τσιγάρων, αλλά τα συστατικά που περιέχουν τα καλλυντικά, οι κρέμες και τα προϊόντα του μακιγιάζ που χρησιμοποιούμε, είναι οι πιο βασικές αιτίες που ταλαιπωρούν το πρόσωπό μας.

Αν όλοι αυτοί οι ρύποι δεν αφαιρούνται τακτικά, οι πόροι του δέρματος κλείνουν, δημιουργείται υπερέκκριση σμήγματος και τα νεκρά κύτταρα που συσσωρεύονται στην επιφάνειά του, το εμποδίζουν να αναπνεύσει.

Για όλους αυτούς τους λόγους, επιβάλλεται να καθαρίζουμε τακτικά την επιδερμίδα μας και να απομακρύνουμε τα νεκρά κύταρα, διαφορετικά, όποια ενυδατική ή αντιγηραντική θεραπεία κι αν κάνουμε, δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα.

Επειδή τα έτοιμα προϊόντα απολέπισης προσώπου και σώματος κοστίζουν και επιπλέον δεν ξέρουμε και τι ακριβώς περιέχουν, είναι προτιμώτερο να φτιάχνουμε τις δικές μας κρέμες, με εντελώς φυσικά υλικά, που θα βρούμε στην κουζίνα μας, κι έτσι να είμαστε σίγουρες ότι δεν περιέχουν συντηρητικά ή άλλες χημικές ουσίες.
Για να φτιάξουμε ένα φυσικό, ενυδατικό scrub για το πρόσωπο και το σώμα μας, κι ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας που έχουμε, το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ζάχαρη και ελαιόλαδο ή χυμό λεμονιού (βιολογικά κατά προτίμηση).


Η ζάχαρη είναι απαραίτητη για την φυσική απολέπιση, γιατί καθαρίζει τους πόρους και αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα.
Για τις ξηρές και κανονικές επιδερμίδες, χρησιμοποιούμε το ελαιόλαδο, που είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και καταπραΰνει, θεραπεύει, αλλά και ενυδατώνει βαθιά το δέρμα, προκειμένου να είναι λείο και απαλό.
Για τις λιπαρές, χρησιμοποιούμε το λεμόνι, που είναι μια φυσική πηγή βιταμίνης C και με τα οξέα που περιέχει, καθαρίζει και συσφίγγει τους πόρους του δέρματος και δίνει λάμψη στην επιδερμίδα μας.

Απολέπιση προσώπου και σώματος με σπιτικά υλικά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Απολέπιση προσώπου και σώματος με σπιτικά υλικά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»

Απολέπιση προσώπου και σώματος με σπιτικά υλικά


Υλικά για κανονικές και λιπαρές επιδερμίδες

•  2 κουτ. σούπας ζάχαρη
•  2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο


Υλικά για ξηρές επιδερμίδες

•  3 - 3½ κουτ. σούπας ζάχαρη
•  1½ κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση


Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο ή το χυμό λεμονιού με τη ζάχαρη, έως ότου το μείγμα γίνει μια ρευστή πάστα.
Έπειτα σε καθαρό, καλά πλυμένο πρόσωπο και σώμα, ιδανικά μετά το μπάνιο, απλώνουμε με τα δάχτυλά μας την κρέμα απολέπισης.
Ειδικά για το πρόσωπό μας, τρίβουμε απαλά με κυκλικές κινήσεις, για να μην το ερεθίσουμε, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών και ξεπλένουμε με χλιαρό νερό.
Στεγνώνουμε το πρόσωπό μας με μια πετσέτα, χωρίς να το τρίβουμε.
Αν νιώθουμε ότι χρειάζεται επιπλέον ενυδάτωση, απλώνουμε την ενυδατική μας κρέμα.

Έπειτα συνεχίζουμε και στο υπόλοιπο σώμα και ειδικά στους αγκώνες, στα γόνατα, στους αστραγάλους και στις φτέρνες.
Αφού τελειώσουμε το μασάζ, ξεπλενόμαστε καλά, με χλιαρό νερό.
Απολέπιση προσώπου και σώματος με σπιτικά υλικά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Απολέπιση προσώπου και σώματος με σπιτικά υλικά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»

Υλικά για επιδερμίδες με ακμή και σπυράκια


•  1 ασπιρίνη ή ½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
•  ½ κρασοπότηρο νερό

Εκτέλεση

Λιώνουμε την ασπιρίνη ή τη σόδα στο νερό και μ' ένα καθαρό βαμβάκι, χωρίς τρίψιμο, απλώνουμε το μείγμα πάνω σε καθαρό δέρμα.
Αφήνουμε μέχρι να στεγνώσει και ξεπλένουμε με χλιαρό νερό.

-- Σε επιδερμίδες με ακμή ή σπυράκια, δεν χρησιμοποιούμε λοσιόν που περιέχουν οινόπνευμα.

-- Η διαδικασία απολέπισης  πρέπει να γίνετε πάντα σε καθαρό δέρμα, χωρίς μακιγιάζ, ή καλύτερα μετά το ντους.

-- Δεν πρέπει να τρίβουμε δυνατά το δέρμα, διότι υπάχει κίνδυνος τραυματισμού και ερεθισμού της επιδερμίδας, ενώ καλό θα ήταν η απολέπιση να γίνεται το βράδυ, ώστε μέχρι την άλλη μέρα, να προλαβαίνει να επανέλθει το δέρμα μας στη φυσιολογική του κατάσταση.

-- Ειδικά για το πρόσωπο, αν έχουμε ξηρή επιδερμίδα καθαρίζουμε μια φορά την εβδομάδα, δυο φορές την εβδομάδα αν έχουμε λιπαρή ή μεικτή και δυο φορές το μήνα αν έχουμε ευαίσθητη.

 
-- Η ιδέα και οι πληροφορίες για το άρθρο, είναι της πολύ καλής μου φίλης Ρένας.

Οι πληροφορίες που παρέχονται παραπάνω, έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα, σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν ιατρική συνταγή και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό,  ή άλλο ειδικό της υγείας.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια