Κεφαλόπουλα με πατάτες και φρέσκια ντομάτα

Κεφαλόπουλα με πατάτες και φρέσκια ντομάτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αυτή η συνταγή, είναι του φίλου μας του Γρηγόρη, που έχει το ψαράδικο με τα φρέσκα ψάρια στη γειτονιά μου.
Όπως μου τόνισε, είναι μια εύκολη, αλλά και πολύ νόστιμη παραλλαγή της κακαβιάς, ιδανική γι' αυτούς που δεν πολυσυμπαθούν τις σούπες και το σέλινο.



Κεφαλόπουλα (κέφαλοι ή κεφάλια) με πατάτες και φρέσκια ντομάτα


Υλικά

•    3 - 4 κεφαλόπουλα φρέσκα
•    1 κιλό πατάτες κυδωνάτες
•    2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•    4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•    2 μεγάλες ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
•    1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
•    1 πρέζα ζάχαρη
•    χυμό από 2 λεμόνια
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε πολύ καλά τα ψάρια, τα βάζουμε σε μπωλ με αλάτι και το χυμό του ενός λεμονιού και τ᾿ αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν. Έπειτα καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τα λαχανικά.
Κεφαλόπουλα με πατάτες και φρέσκια ντομάτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κεφαλόπουλα με πατάτες και φρέσκια ντομάτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ' ένα βαθύ τηγάνι, ή σε μια πλασωτέ (φαρδιά και ρηχή) κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε (τσιγαρίζουμε) τα σκόρδα και τα κρεμμύδια, μέχρι να γυαλίσουν.
Κατόπιν προσθέτουμε τις πατάτες, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 1' - 2' ακόμη και στη συνέχεια τις ντομάτες, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και τόσο νερό που να τα σκεπάζει.
Κεφαλόπουλα με πατάτες και φρέσκια ντομάτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κεφαλόπουλα με πατάτες και φρέσκια ντομάτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, σκεπάζουμε το σκεύος και σιγοβράζουμε για 5' - 7', από την ώρα που θα πάρει βράση.
Έπειτα, βάζουμε στην κατσαρόλα τα ψάρια, κι αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό (μέχρι να καλύπτει σχεδόν τα ψάρια), μισοσκεπάζουμε τη κατσαρόλα με το καπάκι της και βράζουμε για άλλα 10' - 15' περίπου, μέχρι να βράσουν τα ψάρια και να χυλώσει η σάλτσα τους.

Λίγο πριν το τέλος, ρίχνουμε στην κατσαρόλα και το χυμό του άλλου λεμονιού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.