Header Ads

Κατσίκι λεμονάτο στη λαδόκολλα

Κατσίκι λεμονάτο στη λαδόκολλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αυτή τη συνταγή, μπορούμε να την κάνουμε και σε πήλινη γάστρα με καπάκι, που θα τη σφραγίσουμε με ζυμάρι και θα την ψήσουμε σε φούρνο με ξύλα. Όταν θ' ανοίξουμε τη γάστρα, η μυρωδιά θα ξετρελάνει κι αυτούς που δεν είναι πολύ φίλοι με το κρέας.
Και στη λαδόκολλα όμως, το αποτέλεσμα είναι τέλειο.



Βετούλι λεμονάτο στη λαδόκολλα

 
Υλικά

•    1½ κιλό βετούλι (κατσίκι) ή αρνί
•    1½ κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες
•    6 - 7 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
•    1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε φέτες
•    1 φλυτζ. καφέ ελαιόλαδο
•    χυμό από 2 λεμόνια
•    2 γεμάτες κουτ. σούπας μουστάρδα υγρή
•    ρίγανη - δεντρολίβανο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    1 - 2 λαδόκολλες και αλουμινόχαρτο για το τύλιγμα

Εκτέλεση


Κόβουμε το κατσίκι σε μερίδες (αν δεν το έχει κόψει ο χασάπης), το πλένουμε πολύ καλά, το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας να είναι στεγνό και το βάζουμε σε μια λεκάνη.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες, τις βάζουμε στη λεκάνη με το κρέας και έπειτα προσθέτουμε, τα σκόρδα, την πιπεριά, το χυμό από τα λεμόνια, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το δεντρολίβανο, το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά.
Κατσίκι λεμονάτο στη λαδόκολλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κατσίκι λεμονάτο στη λαδόκολλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Απλώνουμε δύο μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο σταυρωτά σε ένα ταψί, πάνω στο αλουμινόχαρτο απλώνουμε τις λαδόκολλες και τα πατάμε να «κάτσουνε» μέσα στο ταψί.
Έπειτα ρίχνουμε το κρέας, μαζί με τα λαχανικά και τα ζουμιά του και τα τυλίγουμε μέσα στην λαδόκολλα. Τελειώνουμε τυλίγοντάς το απ' έξω με το αλουμινόχαρτο.
Βάζουμε το ταψί με το κρέας στο ψυγείο, για 10 - 12 ώρες, να τραβήξει τα υγρά του και να μαλακώσει. Βολεύει να το φτιάξουμε από βραδύς και να το ψήσουμε την άλλη μέρα.
Κατσίκι λεμονάτο στη λαδόκολλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κατσίκι λεμονάτο στη λαδόκολλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν είναι να το βάλουμε στο φούρνο, (χωρίς να ανοίξουμε το αλουμινόχαρτο), ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό στο ταψί και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, πάνω - κάτω στις αντιστάσεις, για περίπου 1¾ - 2 ώρες. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από την ηλικία και το μέγεθος του ζώου.
Στη 1½ ώρα, το βγάζουμε από τον φούρνο και το ξετυλίγουμε προσεκτικά, κόβοντας το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα με ένα μαχαίρι, και ανοίγοντάς τα με δυο πηρούνια.
Γυρίζουμε το κατσίκι κι απ᾿ την άλλη μεριά, το ξαναβάζουμε στο φούρνο, με ανοιχτή την λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο, περίπου για ½ ώρα ακόμη, μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να μείνει με λίγα ζουμάκια.

Το σερβίρουμε ζεστό, κι οπωσδήποτε με σαλάτα.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια