Κοτόπουλο γιούλμπασι ζουμερό και μαλακό

Κοτόπουλο γιούλμπασι ζουμερό και μαλακό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αυτή τη συνταγή η γιαγιά μου, την έκανε βάζοντας το κοτόπουλο μαζί με τα υπόλοιπα υλικά σε πήλινη γάστρα με καπάκι, (χωρίς χυμό πορτοκαλιού και μουστάρδα), με λίγο κρασί, τη σφράγιζε με ζυμάρι και την έψηνε σε ξυλόφουρνο. Όταν άνοιγε τη γάστρα, μοσχοβόλαγε η γειτονιά.


Κοτόπουλο στη λαδόκολλα ζουμερό και μαλακό


Υλικά

•    1 κοτόπουλο σε μερίδες
•    5 - 6 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
•    1 μεγάλο καρότο σε μπαστούνια
•    1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
•    80 γραμ. κεφαλοτύρι κομμένο σε κύβους
•    3 - 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•    2 γεμάτες κουτ. σούπας μουστάρδα υγρή
•    χυμό από 1 πορτοκάλι
•    μπαχάρι - κύμινο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
•    1 - 2 λαδόκολλες και αλουμινόχαρτο για το τύλιγμα

Εκτέλεση


Κοτόπουλο γιούλμπασι ζουμερό και μαλακό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κοτόπουλο γιούλμπασι ζουμερό και μαλακό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες, εφαρμόζοντας τους κανόνες υγιεινής, το πλένουμε πολύ καλά, το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας να είναι στεγνό και το βάζουμε σε μια λεκάνη.
Σ' ένα μικρό μπολ, χτυπάμε ελαφρά,
μ' ένα πηρούνι, το χυμό πορτοκαλιού μαζί με το ελαιόλαδο και τη μουστάρδα.
Κοτόπουλο γιούλμπασι ζουμερό και μαλακό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κοτόπουλο γιούλμπασι ζουμερό και μαλακό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα στη λεκάνη με το κοτόπουλο ρίχνουμε τα σκόρδα, τα καρότα, την πιπεριά, το κεφαλοτύρι και το πασπαλίζουμε με το μπαχάρι, το κύμινο και το αλατοπίπερο (η ποσότητα των μπαχαρικών, εξαρτάται από το πόσο πικάντικο το θέλουμε), περιχύνουμε με τη μουστάρδα και ανακατεύουμε καλά.
Κοτόπουλο γιούλμπασι ζουμερό και μαλακό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κοτόπουλο γιούλμπασι ζουμερό και μαλακό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Απλώνουμε δύο μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο σταυρωτά σε ένα ταψί, πάνω στο αλουμινόχαρτο απλώνουμε τις λαδόκολλες και τα πατάμε να «κάτσουνε» μέσα στο ταψί.
Έπειτα ρίχνουμε
το κοτόπουλο, μαζί με τα λαχανικά και τα ζουμιά του και τα τυλίγουμε μέσα στην λαδόκολλα. Τελειώνουμε τυλίγοντάς το απ' έξω με το αλουμινόχαρτο.
Κοτόπουλο γιούλμπασι ζουμερό και μαλακό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κοτόπουλο γιούλμπασι ζουμερό και μαλακό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό στο ταψί και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, πάνω - κάτω στις αντιστάσεις, για περίπου 1¾ - 2 ώρες.
Στη 1½ ώρα
, το βγάζουμε από τον φούρνο και το ξετυλίγουμε προσεκτικά, κόβοντας το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα με ένα μαχαίρι, και ανοίγοντάς τα με δυο πηρούνια.
Γυρίζουμε το κοτόπουλο κι απ᾿ την άλλη μεριά, το ξαναβάζουμε στο φούρνο, με ανοιχτή την λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο, περίπου για ½ ώρα ακόμη, μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να μείνει με λίγα ζουμάκια.

Το σερβίρουμε με τηγανιτές πατάτες και σαλάτα.


8 σχόλια:

  1. FOVERO TO KOTOPOULO EGINE TELEIO!!!!!!!!!!!!!!!BRAVO KAI GIA OLES SAS TIS SUNTAGES

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το κύμινο δεν θα μυρίζει άσχημα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν μας αρέσει η μυρωδιά του, μπορούμε να μην βάλουμε καθόλου. Αλλιώς δοκιμάζουμε, βάζοντας πολύ λίγο.

      Διαγραφή
  4. Το έφτιαξα, πραγματικά μοσχοβολάει όλη η κουζίνα. Την επόμενη φορά θα το ψήσω σε αέρα κ όχι στις αντιστάσεις. Θα μπορούσα να το κάνω σε γάστρα ώστε να αποφύγω τα αλουμινόχαρτα & τις λαδόκολλες;

    Ευχαριστώ
    Σύλβια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σύλβιά μου χαίρομαι πολύ που σου άρεσε.
      Μπορούμε να το κάνουμε και σε γάστρα, απλά θα πρέπει να μην είναι πολύ μεγάλη (ιδανικά να χωράει ίσα ίσα το κοτόπουλο και τα υλικά μας) και να κλείνει καλά, ώστε να βράσει στους ατμούς και τα ζουμάκια του, για να γίνει μαλακό και ζουμερό.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.