Header Ads

Λάχανο γιαχνί

Λάχανο γιαχνί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το λάχανο βρασμένο με καρότο, κρεμμύδια και φρέσκιες, ώριμες ντομάτες, είναι ένα από τα πολύ παλιά φαγάκια, που όποιος το δοκιμάσει, αποκλείεται να μην του αρέσει.
Ο συνδυασμός αυτών των λαχανικών, δίνει ένα πολύ ξεχωριστό και γευστικό αποτέλεσμα.


Λάχανο (μάπα) με φρέσκια ντομάτα γιαχνί


Υλικά

•     1 λάχανο μέτριο (1 - 1½ κιλό)
•     2 κρεμμύδια ξερά σε φέτες
•     3 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
•     4 - 5 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
•     1 - 2 φύλλα δάφνης
•     1 καρότο τριμμένο
•     1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•     1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
•     1 πρέζα γαρύφαλλο
•     1 πρέζα ζάχαρη
•     αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά το λάχανο, (τη μάπα που λέμε εμείς οι Πατρινοί) και το κόβουμε στη μέση.
Μ' ένα μαχαιράκι κόβουμε το σκληρό μέρος, (το κοτσάνι) και το πετάμε, (ή αν μας αρέσει, το κόβουμε σε λεπτές φέτες, το αλατίζουμε και το τρώμε) και μετά παίρνουμε το κάθε κομμάτι λάχανο και το κόβουμε σε χοντρές φέτες.
Λάχανο γιαχνί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λάχανο γιαχνί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε (σοτάρουμε) τα σκόρδα, τα κρεμμύδια και το καρότο, για 5' -  7' περίπου, μέχρι να γυαλίσουν.
Στη συνέχεια προσθέτουμε  τη ντομάτα, τον πελτέ, το λάχανο, τη δάφνη, το γαρύφαλλο, τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας, μέχρι να μειωθεί ο όγκος του λάχανου στο μισό.
Λάχανο γιαχνί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λάχανο γιαχνί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα, ρίχνουμε τόσο νερό που να τα μισοσκεπάζει, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15' - 20', μέχρι να βράσουν τα λαχανικά και να μείνουν με λίγη σάλτσα.
Κατά τη διάρκεια του βρασίματος, ανακατεύουμε προσεκτικά το φαγητό, κι αν χρειαστεί νερό προσθέτουμε.

Το σερβίρουμε ζεστό, ή και κρύο, με φετούλα βαρελίσια.

-- Αν το θέλουμε πιο ελαφρύ, μπορούμε να ζεματίσουμε το λάχανο για 2' σε νερό που βράζει, μετά να το στραγγίσουμε, κι έπειτα να το ρίξουμε στο φαγητό και να συνεχίσουμε το μαγείρεμα κανονικά.


Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. to mageirepsa shmera kai eina teleioo ..apla to mono poy ekana einai an min tsigariso ta laxanika kai na valw to ladi sto telos toy mageirematos ... kai pali teleio egine . s eyxaristw teleia einai ayta poy mas dineis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη/ε σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Χαίρομαι που σου αρέσει η προσπάθεια που κάνω.

      Διαγραφή
  2. Εγω παλι το εφτιαξα σημερα και προσθεσα μπουκοβο και κυμινο....τελειο εγινε... ☺

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Του πρόσθεσα λίγη σελινόριζα ,σέλινο και λίγο τζίντζερ για μυρωδικά . Και γλυκειά πάπρικα αντί για πιπέρι . Έγινε τέλειο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.