Πουρές με ρεβύθια και ταχίνι

Πουρές με ρεβύθια και ταχίνι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ο πουρές ρεβυθιών με ταχίνι, ή χούμους, όπως λέγεται στα αραβικά, είναι μια πολύ παλιά, νόστιμη και θρεπτική κρεμώδης σαλάτα, με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή, που σερβίρεται και σαν ορεκτικό, συνοδευμένη με ψωμί ή αραβική πίτα.
Αρέσει στα περισσότερα παιδιά, οπότε ... ξέρετε!


Χούμους - πουρές με ρεβύθια και ταχίνι


Υλικά

•    500 γραμ. ρεβύθια
•    1 κρεμύδι ολόκληρο (προαιρετικά)
•    3 κουτ. σούπας ταχίνι
•    2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες, ή 1 κρεμμύδι τριμμένο
•    125 - 150 γραμ. ελαιόλαδο
•    χυμός από 1 - 2 λεμόνια
•    1 κουτ. σούπας μουστάρδα υγρή (προαιρετικά)
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι - κύμινο
•    μαϊντανός ψιλοκομμένος - ρίγανη - ελιές - ελαιόλαδο, για γαρνίρισμα
•    1 κουτ. γλυκού κοφτή μαγειρική σόδα

Εκτέλεση


Μουσκεύουμε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβύθια, σε μπόλικο νερό, στο οποίο έχουμε προσθέσει τη σόδα.
Το πρωί τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε και αν θέλουμε, τα αποφλοιώνουμε*.


Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνουμε τα ρεβύθια, το κρεμμύδι ολόκληρο (αν θέλουμε για πιο πλούσια γεύση), τόσο νερό που να τα σκεπάζει και να περισσεύει και 4 - 5 δάχτυλα, αλάτι και πιπέρι.
Πουρές με ρεβύθια και ταχίνι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πουρές με ρεβύθια και ταχίνι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τα ρεβύθια για 40΄- 50΄, μέχρι να βράσουν και να μαλακώσουν. (Ο χρόνος βρασμού και το νερό που θα προσθέσουμε, εξαρτάται απ' το πόσο βραστερά είναι τα ρεβύθια μας).

Τα σουρώνουμε καλά και κρατάμε 1 κούπα από το ζουμί τους**.
Έπειτα τα πολτοποιούμε λίγα - λίγα στο μπλέντερ ή στο μούλτι και τα βάζουμε σ' ένα μπολ.
Πουρές με ρεβύθια και ταχίνι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πουρές με ρεβύθια και ταχίνι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο ή το κρεμμύδι, το ταχίνι, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, το κύμινο, το λάδι και αλατοπίπερο.
Με τη ράβδο, ή ξανά στο μπλέντερ, χτυπάμε καλά τα υλικά μας μέχρι να γίνουν μια πηχτή κρέμα.


** Αν μας γίνει πολύ σφιχτή, την αραιώνουμε προσθέτοντας λίγο από τον ζωμό που έχουμε κρατήσει.

Σερβίρουμε σε πιάτα, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και γαρνίρουμε τον πουρέ ρεβυθιών με ψιλοκομμένο μαϊντανό, ελιές και ρίγανη.

* Για να τα αποφλοιώσουμε (ξεφλουδίσουμε) τα ρεβύθια, μετά το μούλιασμα τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε μαζί με μια κουταλιά αλάτι χοντρό, σε μια πετσέτα. Τα κλείνουμε μέσα στην πετσέτα και τα τρίβουμε με δύναμη, πάνω στον πάγκο της κουζίνας ή σ᾿ ένα τραπέζι, με γρήγορες κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ξεφλουδιστούν.
Όταν τελειώσουμε, τα ρίχνουμε σε τρυπητό και τα ξεπλένουμε καλά.
 

-- Τη συνταγή αυτή για το χούμους, ακριβώς όπως σας την παρουσιάζω, μου την έστειλε η καλή μου φίλη Αντζέλικα από την Αλεξάνδρια της Αιγύπτου.
Μου πρότεινε να τη φτιάξω με κρεμμύδι και λίγη μουστάρδα, γιατί πιστεύει ότι γίνεται πιο ωραία, τονίζοντάς μου όμως ότι στην αυθεντική εκδοχή της, γίνεται χωρίς μουστάρδα, με σκόρδο και όχι με κρεμμύδι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.