Στριφτές τυρόπιτες στο τηγάνι

Στριφτές τυρόπιτες στο τηγάνι - Τα φαγητά της γιαγιάς
Η γιαγιά μου τις έλεγε στριφτάρια ή στριφτόπιτες και τις έφτιαχνε κάθε φορά που είχε χωριάτικη φέτα και καπνιστό χοιρομέρι ή σύγκλινο.
Πάντως και με καπνιστό μπέικον φτιαγμένες, ή και μόνο με φέτα, οι στριφτές τηγανιτές τυρόπιτες είναι πεντανόστιμες.



Στριφτές τυρόπιτες (στριφτόπιτες) στο τηγάνι


Υλικά για το φύλλο

•   200 γραμ. αλεύρι σκληρό (τύπου Μ)
•   150 γραμ. αλεύρι μαλακό, για όλες τις χρήσεις
•   ½ ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
•   1 κουτ. σούπας ξύδι
•   1 ποτ. νερού περίπου, χλιαρό νερό
•   ½ κουτ. γλυκού αλάτι
•   αλεύρι για τα φύλλα
•   ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνι, ή μισό - μισό

   Για τη γέμιση

•   400 γραμ. φέτα τρίμμα
•   100 γραμ. κασέρι τριμμένο
•   5 φέτες καπνιστό μπέικον ή χοιρομέρι σε κύβους
•   1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•   2 κρεμμυδάκια χλωρά σε ροδέλες
•   3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
•   8 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (2 σε κάθε φύλλο)

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακούβα στη μέση, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το τρίβουμε με τα δυο μας χέρια, να γίνει σαν βρεμμένη άμμος.
Προσθέτουμε το ξύδι και το αλάτι, ανακατεύουμε, και λίγο - λίγο προσθέτουμε το νερό ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια και να ξεκολλάει απ᾿ τα τοιχώματα.
Έπειτα τη βάζουμε στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 5΄, να γίνει μια ζύμη με απαλή υφή και εύπλαστη.
Στριφτές τυρόπιτες στο τηγάνι - Τα φαγητά της γιαγιάς
Στριφτές τυρόπιτες στο τηγάνι - Τα φαγητά της γιαγιάς
Την κάνουμε μπάλα, τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να σταθεί το λιγότερο για 30΄. (Αναλυτικά εδώ: Φύλλο χωριάτικο για πίτες).
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνουμε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το μπέικον, για 7' - 10', μέχρι τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και τ' αφήνουμε για 10' να κρυώσει.
Στριφτές τυρόπιτες στο τηγάνι - Τα φαγητά της γιαγιάς
Στριφτές τυρόπιτες στο τηγάνι - Τα φαγητά της γιαγιάς
Στη συνέχεια, παίρνουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 4 ίσια κομμάτια.
Παίρνουμε το πρώτο κομμάτι και σε αλευρωμένο πάγκο, το ανοίγουμε σε λεπτό, μακρόστενο φύλλο.
Στριφτές τυρόπιτες στο τηγάνι - Τα φαγητά της γιαγιάς
Στριφτές τυρόπιτες στο τηγάνι - Τα φαγητά της γιαγιάς
Το περιχύνουμε με 2 κουταλιές της σούπας λάδι και απλώνουμε το ¼ από όλα τα υλικά της γέμισης, δηλαδή τα κρεμμύδια με το μπέικον, τα τυριά και λίγο πιπέρι.
Κατόπιν, τυλίγουμε το φύλλο, χαλαρά σε ρολλό.
Στριφτές τυρόπιτες στο τηγάνι - Τα φαγητά της γιαγιάς
Στριφτές τυρόπιτες στο τηγάνι - Τα φαγητά της γιαγιάς
Τυλίγουμε το φύλλο σε σαλίγκαρο και την άκρη του τη γυρίζουμε από κάτω.
Με την παλάμη μας, πατάμε λίγο το σαλίγκαρο να λεπτύνει.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για τα άλλα 3 φύλλα.
Στριφτές τυρόπιτες στο τηγάνι - Τα φαγητά της γιαγιάς
Στριφτές τυρόπιτες στο τηγάνι - Τα φαγητά της γιαγιάς
Βάζουμε στο τηγάνι ελαιόλαδο μαζί με σπορέλαιο, σε μέτρια φωτιά, να ζεσταθούν και τηγανίζουμε τα στριφτάρια και από τις δυο μεριές, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. 
Στριφτές τυρόπιτες στο τηγάνι - Τα φαγητά της γιαγιάς
Στριφτές τυρόπιτες στο τηγάνι - Τα φαγητά της γιαγιάς
Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν από τα πολλά λάδια και τα σερβίρουμε ζεστά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους