Header Ads

Πίτσα Μαργαρίτα (αλα Ελληνικά)

Πίτσα Μαργαρίτα (αλα Ελληνικά) - Τα φαγητά της γιαγιάς
Η πρώτη φορά που δοκίμασα πίτσα στη ζωή μου, ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ᾿80, σε μια πιτσαρία της εποχής στα Ψηλά Αλώνια της Πάτρας, που την έλεγαν «Άθως, Πόρθος, Άραμης».
Πιτσιρίκα τότε, μαζί με τους γονείς μου, παραγγείλαμε μια Μαργαρίτα, τη δοκίμασα, κι από τότε «κόλλησα».

Πίτσα Μαργαρίτα (αλα Ελληνικά)


Υλικά για 2 πίτσες

•    600 γραμ. περίπου αλεύρι σκληρό
•    1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 30 γραμ. νωπή
•    360 ml. χλιαρό νερό
•    4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•    ¼ κουτ. γλυκού ζάχαρη
•    ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
•    1½ κουτ. γλυκού αλάτι

•    450 γραμ. κασέρι τριμμένο
•    50 γραμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
•    2 μεγάλες ώριμες ντομάτες σε κομματάκια
•    4 κουτ. σούπας σάλτσα ντομάτας ή κέτσαπ

•    2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες (προαιρετικά)
•    8 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
•    ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
•    αλάτι

•    ελαιόλαδο για τα ταψιά

Εκτέλεση


Σ' ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και 6 κουταλιές της σούπας, από το αλεύρι που έχουμε ζυγίσει και φτιάχνουμε ένα χυλό.
Τον σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για 15', για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τη μαγιά, το μισό αλεύρι, όλα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο αλεύρι, ώσπου να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. (Μπορεί να μην πάρει όλο το αλεύρι). Αναλυτικά εδώ.
Πίτσα Μαργαρίτα (αλα Ελληνικά) - Τα φαγητά της γιαγιάς
Πίτσα Μαργαρίτα (αλα Ελληνικά) - Τα φαγητά της γιαγιάς
Μεταφέρουμε την ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη  ζυμώνουμε για 5' - 7' λεπτά, ώστε να γίνει μια ζύμη απαλή, ελαστική και εύπλαστη.
Έπειτα τη μαζεύουμε σε μπάλα, την ξαναβάζουμε στη λεκάνη, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα, για μία ώρα περίπου, σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια.
Λαδώνουμε ελαφρά δύο ταψάκια πίτσας διαμέτρου 30 - 35 εκ. και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης, πιέζοντας με τις άκρες των δαχτύλων μας, φροντίζοντας στο χείλος του ταψιού, η ζύμη να είναι ανασηκωμένη.
Πίτσα Μαργαρίτα (αλα Ελληνικά) - Τα φαγητά της γιαγιάς
Πίτσα Μαργαρίτα (αλα Ελληνικά) - Τα φαγητά της γιαγιάς
Αφήνουμε να φουσκώσουν οι ζύμες για 30' περίπου και έπειτα τις πατάμε με τα δάχτυλα να ξεφουσκώσουν.
Χωρίζουμε τα υλικά στα δύο, και ξεκινάμε την πρώτη πίτσα, απλώνοντας τη σάλτσα ντομάτας ή την κέτσαπ. Έπειτα απλώνουμε το μισό τυρί, το σκόρδο, τη ρίγανη, τις ντομάτες, το βασιλικό αλατίζουμε και τελειώνουμε με το υπόλοιπο τυρί.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τη δεύτερη πίτσα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C για 35' - 40' περίπου, μέχρι να ροδίσει.

-- Οι ιταλικές πίτσες, γίνονται με πολύ πιο λεπτό φύλλο από τις δικές μας. Έτσι με τις αναλογίες που σας δίνω πιο πάνω, η ζύμη γίνεται 3 ή 4 πίτσες, με διαμέτρου 30 - 35 εκ.
Όσο για την Μαργαρίτα, οι φίλοι μας οι Ιταλοί, την φτιάχνουν μόνο με σάλτσα ντομάτας και τυρί μοτσαρέλα.
Για να φτιάξουμε τη σάλτσα, βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο να κάψει, ρίχνουμε 1 - 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες και τις σοτάρουμε για 1' - 2'. Προσθέτουμε 3 - 4 μεγάλες, ώριμες ντομάτες περασμένες από το μούλτι, αλάτι, πιπέρι και 1 - 2 φύλλα βασιλικό ψιλοκομμένο. Βράζουμε για 5' περίπου και αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει.
Ανοίγουμε τα φύλλα, απλώνουμε τη σάλτσα, 2 - 3 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα σε κάθε πίτσα, έπειτα τη μοτσαρέλα σε φέτες (250 - 350 γραμ. και για τις 4) και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο, μέχρι να ροδίσουν.


Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Απίστευτα ωραία ζύμη για πίτσα την έφτιαξα εχτές το βράδυ πολύ αφράτη και ιδιαίτερα εύκολη στο ζύμωμα, εγώ επειδή δεν έχω εργαλεία έκανα με τα χέρια μου 2 πίτσες στρογγυλές και βγήκαν μια χαρά, κατά τύχη μου βγήκε πολύ ωραία και η σάλτσα, μετά την ζύμη δεν ακολούθησα την συνταγή καθόλου γιατί είχα ξεχάσει να την εκτυπώσω και στο σπίτι δεν έχω internet κατά λάθος όμως μου βγήκε μία πολύ ωραία σάλτσα τα βήματα που ακολούθησα και με βάση τα υλικά που είχα εκείνη την στιγμή είναι:

    1. Έφτιαξα την ζύμη όπως ακριβώς οι οδηγίες τις συνταγής αλλά δεν έβαλα ρίγανη
    2. Την έβαλα μόνη της στο φούρνο για 10 λεπτά, μετά την έβγαλα και την ξεφούσκωσα με ένα πιρούνι.
    3. Μετά πήρα ένα βαθύ πιάτο και μέσα έβαλα 1 κ.γλυκού ντοματοπολτό knor , 1 ολόκληρο κουτί 250gr χυμό ντομάτας κλασσικό pumaro, 1 κοφτό κ.γλυκού ζάχαρη, 2 κ.σούπας ελαιόλαδο, μισό μπρικάκι χλιαρό νερό, 1 κ.γλυκού ρίγανη, 1 κοφτό κ.γλυκού βασιλικό και τα ανακάτεψα καλά και στο τέλος 1 κοφτό κ.γλυκού αλάτι και φρέσκο-τριμμένο πιπέρι εγώ έβαλα και λίγο γλυκιά πάπρικα και αυτή μου προέκυψε μία πεντανόστιμη σάλτσα!
    4. Για το πως έβαλα τα υλικά και με πια σειρά ακολούθησα ακριβώς τις οδηγίες τις συνταγής

    Ευχαριστώ πάρα πολύ για την συνταγή, ως εργένης δεν φτιάχνω ζύμες, η πρώτη που έφτιαξα μου βγήκε τέλεια, μέχρι τώρα τρώγαμε αγοραστές έτοιμες, το χειροποίητο είναι σαφώς ανώτερο!

    Δημήτρης από Αιγάλεω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Δημήτρη χαίρομαι πολύ που σου πέτυχε η ζύμη και η πίτσα σου έγινε ωραία.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα! Την εφτιαξα την Παρασκευή όπου το έχω καθιερώσει και τους φτιάχνω πίτσα. Αλλά ενώ έγινε πολύ καλή μου έβγαλε νερά η ντομάτα....
    Τη φάγαμε βέβαια , η ζύμη από τις καλύτερες που έχω δοκομάσει και εδώ, πολύ αφράτη, τραγανή από πάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου η ντομάτες πρέπει να είναι ώριμες, αλλά όχι παραγινομένες, οπότε διαλέγουμε τις πιο κρουστές και στην ανάγκη τις στείβουμε και λίγο.

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.