Κολιοί (κολέοι) αλά Σπετσιώτα

Κολιοί (κολέοι) αλά Σπετσιώτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Οι κολιοί, ή κολέοι όπως τους λένε κάποιοι ψαράδες στην ιχθυόσκαλα της Πάτρας, είναι ίσως τα πιο παρεξηγημένα ψάρια.
Κι αυτό, γιατί παρ᾿ όλο που το κρέας τους δεν είναι τόσο νόστιμο όσο άλλων ψαριών, αν τους μαγειρέψουμε με καλοκαιρινά λαχανικά και μυρωδικά, το αποτέλεσμα θα

μας ανταμείψει.

Κολιοί (κολέοι) αλά Σπετσιώτα


Υλικά

•     5 - 6 κολιούς (κολέους)
•     αλεύρι για πανάρισμα
•     ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•     3 κρεμμύδια σε φέτες
•     5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•     4 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
•     4 κουτ. σούπας μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο
•     2 κουτ. σούπας σέλινο ψιλοκομμένο
•     1 καρότο σε ροδέλες
•     3 πιπεριές σε λωρίδες
•     1 κλωναράκι δεντρολίβανο
•     ½ κρασοπότηρο κρασί
•     1 κρασοπότηρο ούζο
•     2 μεγάλες ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
•     1 πρέζα ζάχαρη
•     ρίγανη - αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•     1 κρασοπότηρο νερό

Εκτέλεση


Καθαρίζουμε τα ψάρια, τα πλένουμε, τα αλατίζουμε μέσα σε σουρωτήρι και τ᾿ αφήνουμε να στραγγίσουν.
Κολιοί (κολέοι) αλά Σπετσιώτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Κολιοί (κολέοι) αλά Σπετσιώτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε, σε μέτρια φωτιά, τα σκόρδα, τα κρεμμύδια και τις πιπεριές, μέχρι να γυαλίσουν, περίπου για 7΄ 
Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί.
Κολιοί (κολέοι) αλά Σπετσιώτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Κολιοί (κολέοι) αλά Σπετσιώτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Μετά ρίχνουμε τις ντομάτες, τα καρότα, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, το μαϊντανό, τον μάραθο, το σέλινο, το δεντρολίβανο και το ούζο.
Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει, σε μέτρια προς σιγανή φωτιά για 10' λεπτά περίπου, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Κολιοί (κολέοι) αλά Σπετσιώτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Κολιοί (κολέοι) αλά Σπετσιώτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Αλευρώνουμε τα ψάρια, τινάζουμε το περισσευούμενο αλεύρι και τα τοποθετούμε με τη σειρά σε πυρέξ ή σε ταψί, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα έτσι ώστε να καλυφθούν και ρίχνουμε το νερό.
Κολιοί (κολέοι) αλά Σπετσιώτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Κολιοί (κολέοι) αλά Σπετσιώτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, σε αντιστάσεις στους 200°C, περίπου για ½ ώρα, μέχρι να ψηθούν τα ψάρια και να μείνουν με λίγη σάλτσα.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.