Σαρδέλες κοκκινιστές στο τηγάνι

Σαρδέλες κοκκινιστές στο τηγάνι - Τα φαγητά της γιαγιάς
Μια από τις πιο αγαπημένες μου συνταγές, για να φτιάξουμε τις σαρδέλες, ή και το γαύρο μας.
Βρασμένες μέσα στη σάλτσα και όχι απλά σκεπασμένες μ᾿ αυτή, όπως το σαβόρο, γίνονται πολύ πιο ζουμερές και τρυφερές.
Μιλάμε για κρασομεζέ, που όμοιός του δεν υπάρχει!


Σαρδέλες κοκκινιστές στο τηγάνι


Υλικά

•     500 γραμ. σαρδέλες ή γαύρος
•     3 ώριμες ντομάτες τριμμένες ή στο μούλτι
•     2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•     2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•     2 χλωρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
•     2 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
•     ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•     2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
•     1 πρέζα ζάχαρη
•     1 φύλλο δάφνης
•     1 κλωναράκι δεντρολίβανο
•     1 φλυτζ. καφέ κρασί
•     1 μικρή κόκκινη καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
•      χυμό από ½ λεμόνι
•     ρίγανη
•     αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•     1½ φλυτζ. τσαγιού νερό

Εκτέλεση


Όπως πάντα, διαλέγουμε όσο πιο φρέσκα ψάρια βρούμε.
Τα καθαρίζουμε από τα λέπια και έπειτα, πιάνοντας το κεφάλι με τα δάχτυλά μας, το τραβάμε να βγει μαζί με τα εντόσθια.
Έπειτα τα πλένουμε καλά και τα αφήνουμε μέσα σε σουρωτήρι, να στραγγίξουν. 
Σαρδέλες κοκκινιστές στο τηγάνι - Τα φαγητά της γιαγιάς
Σαρδέλες κοκκινιστές στο τηγάνι - Τα φαγητά της γιαγιάς
Σε βαθύ τηγάνι, ή σε πλασωτέ κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά τα σκόρδα και τα κρεμμύδια, μέχρι να γυαλίσουν. 
Στη συνέχεια, ρίχνουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, το δαφνόφυλλο, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού, το μαϊντανό, το δεντρολίβανο, τα κρεμμυδάκια, τη ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι και το νερό.
Μισοσκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 10' - 12'.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις σαρδέλες (προσεκτικά για να μην καούμε), την καυτερή πιπεριά και το κρασί.
Συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 10' περίπου (από την ώρα που θα ξαναπάρει βράση), μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.


Τρώγονται μετά μανίας, ζεστές αλλά και κρύες. Το φρέσκο ψωμί, είναι επιβεβλημένο !!!

-- Αν πρόκειται να φάνε πιτσιρίκια, καλύτερα να μην βάλουμε την καυτερή πιπεριά, ή τουλάχιστον όχι ολόκληρη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.