Το πιο αγαπημένο φαγητό των παιδιών, αλλά και των μεγάλων.
Μπορούμε να το φτιάξουμε και στην κατσαρόλα, αλλά στη γάστρα γίνεται πολύ πιο εύκολα και δεν μας θέλει συνεχώς, από πάνω.
Όσο για τη γεύση, μια δοκιμή θα πείσει και τον πιο άπιστο.
Κεφτεδάκια στιφάδο στη γάστρα
Υλικά
• 700 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος ανάμεικτος με χοιρινό
• 100 γραμ. μπαγιάτικο ψωμί, μουσκεμένο και στυμμένο
• 2 κρεμμύδια, τριμμένα στο μούλτι
• 3 σκελίδες σκόρδο τριμμένες στο μούλτι
• 1 κουτ. σούπας γάλα
• 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 1 αυγό
• 1 κουτ. σούπας φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
• 2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
• ¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι (προαιρετικά)
• ¼ κουτ. γλυκού κύμινο (προαιρετικά)
• ¼ κουτ. γλυκού κάρυ (προαιρετικά)
• ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 1½ κιλό κρεμμυδάκια μικρά για στιφάδο
• 1 κιλό ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες στο μούλτι
• 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
• 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 1 κρεμμύδι ψιλικομμένο
• 2 δαφνόφυλλα
• 1 πρέζα ζάχαρη
• 1 ξύλλο κανέλλας
• ¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
• ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
• 2 κουτ. σούπας ξύδι
• ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Μπορούμε να το φτιάξουμε και στην κατσαρόλα, αλλά στη γάστρα γίνεται πολύ πιο εύκολα και δεν μας θέλει συνεχώς, από πάνω.
Όσο για τη γεύση, μια δοκιμή θα πείσει και τον πιο άπιστο.
Κεφτεδάκια στιφάδο στη γάστρα
Υλικά
• 700 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος ανάμεικτος με χοιρινό
• 100 γραμ. μπαγιάτικο ψωμί, μουσκεμένο και στυμμένο
• 2 κρεμμύδια, τριμμένα στο μούλτι
• 3 σκελίδες σκόρδο τριμμένες στο μούλτι
• 1 κουτ. σούπας γάλα
• 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 1 αυγό
• 1 κουτ. σούπας φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
• 2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
• ¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι (προαιρετικά)
• ¼ κουτ. γλυκού κύμινο (προαιρετικά)
• ¼ κουτ. γλυκού κάρυ (προαιρετικά)
• ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 1½ κιλό κρεμμυδάκια μικρά για στιφάδο
• 1 κιλό ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες στο μούλτι
• 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
• 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 1 κρεμμύδι ψιλικομμένο
• 2 δαφνόφυλλα
• 1 πρέζα ζάχαρη
• 1 ξύλλο κανέλλας
• ¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
• ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
• 2 κουτ. σούπας ξύδι
• ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια λεκανίτσα απλώνουμε τον κιμά και τον περιχύνουμε με το γάλα και το λάδι. Κάνουμε μια λακκουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε το ψωμί, τα κρεμμύδια (με τα υγρά τους), τα σκόρδα, το αυγό, τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο. Ζυμώνουμε το μείγμα, να ενωθεί καλά, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο για 60΄. |
|
Στη συνέχεια, καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια σε νερό, (όταν τα καθαρίζουμε μέσα στο νερό, αποφεύγουμε το κλάμα). Σε μια κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό να βράσει και ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια για ένα λεπτό να ζεματιστούν. (Μ᾿ αυτόν τον τρόπο, πετυχαίνουμε να φύγει η πολύ «σπιρτάδα» των κρεμμυδιών και να σφίξουν για να μην μας χαλάσουν στο βράσιμο). |
|
Βάζουμε
το λάδι σε τηγάνι, ή πλατιά κατσαρόλα, επάνω σε δυνατή φωτιά, να κάψει
και σοτάρουμε μέσα σ' αυτό τα κρεμμυδάκια λίγα - λίγα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, στραγγίζοντάς τα καλά. Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο και πλάθουμε μέτρια σε μέγεθος κεφτέδες. |
|
Στο
ίδιο λάδι που τηγανίσαμε τα κρεμμύδια, (συμπληρώνουμε και λίγο ακόμη αν
χρειαστεί), τηγανίζουμε ελαφρά τα κεφτεδάκια, μέχρι να πάρουν λίγο
χρώμα. Τα βγάζουμε απ᾿ το τηγάνι και τ᾿ απλώνουμε μαζί με τα κρεμμύδια στη γάστρα. |
|
Ρίχνουμε, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, ανακατεύουμε τον πελτέ με τη λιωμένη ντομάτα και τη ρίχνουμε κι αυτή, πάνω στο φαγητό. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, το ξύδι, το ξύλο κανέλλας, το λάδι και τα δαφνόφυλλα. |
|
Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C στις αντιστάσεις, για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια, να ροδοκοκκινίσει και να μείνει με το λάδι του. -- Αν όταν το ξεσκεπάσουμε, το φαγητό μας έχει πολλά ζουμιά, το ψήνουμε για λίγο ακόμη, ξεσκέπαστο. --Αν δεν έχουμε γάστρα, γίνονται το ίδιο νόστιμα και σε ταψί. -- Η γιαγιά μου, συνήθιζε να ρίχνει στο φαγητό το λάδι από το τηγάνι που τηγάνιζε τα κρεμμύδια και τους κεφτέδες και γινόταν λουκουμάκι. (Προς Θεού, μην μας ακούσουν οι διαιτολόγοι.) |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.