Η γιαγιά μου την έλεγε «η χορτόπιτα της τεμπέλας», γιατί σ᾿ αυτή την πίτα αποφεύγουμε τη φασαρία, που έχει το άνοιγμα των φύλλων.
Όμως, παρ όλο που δεν έχει φύλλα, το καλαμποκάλευρο την κάνει απίστευτα νόστιμη και τραγανή, με τελείως ξεχωριστή γεύση.
Πλαστός (χορτόπιτα) με καλαμποκάλευρο
Υλικά
• 1½ κιλό χόρτα (σπανάκι, καυκαλίδες ή καυκαλίθρες, μυρώνια, σέσκλα ή σέσκουλα, λάπατα ή λάπαθα, παπαρούνες, μάραθο ή άνηθο, μαϊντανό)
• 2 πράσα
• 3 χλωρά κρεμμυδάκια
• 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
• 3 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι μαλακό
• ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
• 2 κουτ. σούπας αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη ζύμη
• 500 γραμ. καλαμποκάλευρο
• 500 γραμ. αλεύρι μαλακό, για όλες τις χρήσεις
• ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 2 κουτ. σούπας κοφτές αλάτι
• ελαιόλαδο για το ταψί και για ράντισμα
• 1 λίτρο νερό
Εκτέλεση
Όμως, παρ όλο που δεν έχει φύλλα, το καλαμποκάλευρο την κάνει απίστευτα νόστιμη και τραγανή, με τελείως ξεχωριστή γεύση.
Πλαστός (χορτόπιτα) με καλαμποκάλευρο
Υλικά
• 1½ κιλό χόρτα (σπανάκι, καυκαλίδες ή καυκαλίθρες, μυρώνια, σέσκλα ή σέσκουλα, λάπατα ή λάπαθα, παπαρούνες, μάραθο ή άνηθο, μαϊντανό)
• 2 πράσα
• 3 χλωρά κρεμμυδάκια
• 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
• 3 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι μαλακό
• ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
• 2 κουτ. σούπας αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη ζύμη
• 500 γραμ. καλαμποκάλευρο
• 500 γραμ. αλεύρι μαλακό, για όλες τις χρήσεις
• ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 2 κουτ. σούπας κοφτές αλάτι
• ελαιόλαδο για το ταψί και για ράντισμα
• 1 λίτρο νερό
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε πάρα πολύ καλά και στραγγίζουμε όλα τα χορταρικά και τα μυρωδικά σε σουρωτήρι. | |
Τα πιάνουμε στη χούφτα μας, ή τα βάζουμε στη σανίδα κοπής και τα ψιλοκόβουμε. Τα ρίχνουμε όλα μέσα στη λεκάνη, τους ρίχνουμε πασπαλιστά, 2 κουταλιές αλάτι, τ᾿ ανακατεύουμε και με τις παλάμες μας, τα πιέζουμε λίγο, για να μειωθεί ο όγκος τους. |
|
Τα βάζουμε στο σουρωτήρι, τ' αφήνουμε να σταθούν και να βγάλουν τα υγρά τους, μέχρι να ετοιμάσουμε τη ζύμη. Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρια, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. |
|
Τρίβουμε
με τα δυο μας χέρια, να γίνει σαν βρεμμένη άμμος, προσθέτουμε το αλάτι,
ανακατεύουμε, και λίγο - λίγο προσθέτουμε το νερό, (800 - 850 ml. περίπου)
ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μία ζύμη πολύ μαλακή, σαν την κουρού. Στη συνέχεια, χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ίσια μέρη. |
|
Λαδώνουμε
πολύ καλά ένα ταψί Ν°38 (διαμ. 38 εκ.), παίρνουμε το πρώτο κομμάτι
ζύμης, το απλώνουμε στο ταψί και πατώντας το με τα χέρια μας, το
ανοίγουμε να καλύψει όλο τον πάτο και να ανασηκωθεί στα πλάγια ένα
δάχτυλο. (Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια μας, τα λαδώνουμε). Έπειτα παίρνουμε τα χόρτα, τα σφίγγουμε στις παλάμες μας, ν᾿ αποβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά, ώστε να μειωθεί η γέμιση στο μισό του όγκου της. |
|
Τα ρίχνουμε στη λεκάνη, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, 3
κουταλιές αλεύρι μαλακό, το πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται,
(δοκιμάζουμε) και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε μέσα στο ταψί τη γέμιση, και την απλώνουμε να πάει παντού. |
|
Στο μπολ με την ζύμη που μας έμεινε, ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό (150 ml. περίπου), κάνοντας ένα αραιό χυλό, όπως για τους λουκουμάδες και τον απλώνουμε με τη χούφτα μας, πάνω στα χόρτα. | |
Μ᾿ ένα κουτάλι ή με το χέρι μας, καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του ταψιού με το χυλό και ραντίζουμε την πίτα με λίγο ελαιόλαδο. | |
Ψήνουμε
σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 170°C, ή σε αντιστάσεις στην
τελευταία σχάρα, στους 200°C, περίπου για 1½ ώρα, μέχρι να ροδίσει η πίτα. -- Σερβίρεται τόσο ως συνοδευτικό ή ορεκτικό, όσο και ως κύριο φαγητό. Τρώγεται χλιαρή, αλλά είναι πολύ καλύτερη κρύα. |
9 Σχόλια
foberi sintagi
ΑπάντησηΔιαγραφήΞέχασες το τυρί φέτα στην γέμιση και το ξύνογαλο που είναί φοβερό όταν την τρως
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια όποιον την θέλει με τυρί, όντως πρέπει να γίνεται νοστιμότατη!
ΔιαγραφήΑθάνατη πίτα να ζήσει η Ήπειρος οποίος δεν έχει φάει δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι μπράβο που δείχνετε τέτοια συνταγή
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά η Ήπειρος είναι ξακουστή για τις πίτες της!
ΔιαγραφήΣτην Ήπειρο τη λέμε Μπατσαριά και την συνοδεύουμε με γιαούρτι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτη Δυτική Θεσσαλία βάζουμε μόνο καλαμποκάλευρο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία συνταγή φαίνεται. Μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω (πριν την φτιάξω).
ΑπάντησηΔιαγραφήΛόγω προβλήματος στομαχιού με πειράζει το φύλλο που γίνεται χωρίς κάποιο φουσκωτικό (π.χ. σόδα, μπέικιν ή μαγιά). Μπορώ να βάλω π.χ. μαγιά ή άλλο φουσκωτικό στο φύλλο ή δεν θα πετύχει;
Όχι δυστυχώς δεν γίνεται.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.