Πλαστός (χορτόπιτα) με καλαμποκάλευρο

Τα φαγητά της γιαγιάς - Πλαστός (χορτόπιτα) με καλαμποκάλευρο
Η γιαγιά μου την έλεγε «η χορτόπιτα της τεμπέλας», γιατί σ᾿ αυτή την πίτα αποφεύγουμε τη φασαρία, που έχει το άνοιγμα των φύλλων. 
Όμως, παρ όλο που δεν έχει φύλλα, το καλαμποκάλευρο την κάνει απίστευτα νόστιμη και τραγανή, με τελείως ξεχωριστή γεύση.

 
Πλαστός (χορτόπιτα) με καλαμποκάλευρο
  
 Υλικά

•    1½ κιλό χόρτα (σπανάκι, καυκαλίδες ή καυκαλίθρες, μυρώνια, σέσκλα ή σέσκουλα, λάπατα ή λάπαθα, παπαρούνες, μάραθο ή άνηθο, μαϊντανό)

•    2 πράσα
•    3 χλωρά κρεμμυδάκια
•    2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
•    3 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι μαλακό
•    ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
•    2 κουτ. σούπας αλάτι
•    φρεσκοτριμμένο πιπέρι

   Για τη ζύμη

•    500 γραμ. καλαμποκάλευρο
•    500 γραμ. αλεύρι μαλακό, για όλες τις χρήσεις
•    ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    2 κουτ. σούπας κοφτές αλάτι
•    ελαιόλαδο για το ταψί και για ράντισμα
•    1 λίτρο νερό

Εκτέλεση


Καθαρίζουμε, πλένουμε πάρα πολύ καλά και στραγγίζουμε όλα τα χορταρικά και τα μυρωδικά σε σουρωτήρι.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πλαστός (χορτόπιτα) με καλαμποκάλευρο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πλαστός (χορτόπιτα) με καλαμποκάλευρο
Τα πιάνουμε στη χούφτα μας, ή τα βάζουμε στη σανίδα κοπής και τα ψιλοκόβουμε.
Τα ρίχνουμε όλα μέσα στη λεκάνη, τους ρίχνουμε πασπαλιστά, 2 κουταλιές αλάτι, τ᾿ ανακατεύουμε και με τις παλάμες μας, τα πιέζουμε λίγο, για να μειωθεί ο όγκος τους.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πλαστός (χορτόπιτα) με καλαμποκάλευρο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πλαστός (χορτόπιτα) με καλαμποκάλευρο
Τα βάζουμε στο σουρωτήρι, τ' αφήνουμε να σταθούν και να βγάλουν τα υγρά τους, μέχρι να ετοιμάσουμε τη ζύμη.
Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρια, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πλαστός (χορτόπιτα) με καλαμποκάλευρο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πλαστός (χορτόπιτα) με καλαμποκάλευρο
Τρίβουμε με τα δυο μας χέρια, να γίνει σαν βρεμμένη άμμος, προσθέτουμε το αλάτι, ανακατεύουμε, και λίγο - λίγο προσθέτουμε το νερό, (800 - 850 ml. περίπου) ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μία ζύμη πολύ μαλακή, σαν την κουρού.
Στη συνέχεια, χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ίσια μέρη.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πλαστός (χορτόπιτα) με καλαμποκάλευρο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πλαστός (χορτόπιτα) με καλαμποκάλευρο
Λαδώνουμε πολύ καλά ένα ταψί Ν°38 (διαμ. 38 εκ.), παίρνουμε το πρώτο κομμάτι ζύμης, το απλώνουμε στο ταψί και πατώντας το με τα χέρια μας, το ανοίγουμε να καλύψει όλο τον πάτο και να ανασηκωθεί στα πλάγια ένα δάχτυλο. (Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια μας, τα λαδώνουμε).
Έπειτα παίρνουμε τα χόρτα, τα σφίγγουμε στις παλάμες μας, ν᾿ αποβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά, ώστε να μειωθεί η γέμιση στο μισό του όγκου της.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πλαστός (χορτόπιτα) με καλαμποκάλευρο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πλαστός (χορτόπιτα) με καλαμποκάλευρο
Τα ρίχνουμε στη λεκάνη, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, 3 κουταλιές αλεύρι μαλακό, το πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται, (δοκιμάζουμε) και ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε μέσα στο ταψί τη γέμιση, και την απλώνουμε να πάει παντού.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πλαστός (χορτόπιτα) με καλαμποκάλευρο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πλαστός (χορτόπιτα) με καλαμποκάλευρο
Στο μπολ με την ζύμη που μας έμεινε, ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό (150 ml. περίπου), κάνοντας ένα αραιό χυλό, όπως για τους λουκουμάδες και τον απλώνουμε με τη χούφτα μας, πάνω στα χόρτα.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πλαστός (χορτόπιτα) με καλαμποκάλευρο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πλαστός (χορτόπιτα) με καλαμποκάλευρο
Μ᾿ ένα κουτάλι ή με το χέρι μας, καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του ταψιού με το χυλό και ραντίζουμε την πίτα με λίγο ελαιόλαδο.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πλαστός (χορτόπιτα) με καλαμποκάλευρο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πλαστός (χορτόπιτα) με καλαμποκάλευρο
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 170°C, ή σε αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα, στους 200°C, περίπου για 1½ ώρα, μέχρι να ροδίσει η πίτα.

-- Σερβίρεται τόσο ως συνοδευτικό ή ορεκτικό, όσο και ως κύριο φαγητό.
Τρώγεται χλιαρή, αλλά είναι πολύ καλύτερη κρύα.


7 σχόλια:

  1. Ξέχασες το τυρί φέτα στην γέμιση και το ξύνογαλο που είναί φοβερό όταν την τρως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για όποιον την θέλει με τυρί, όντως πρέπει να γίνεται νοστιμότατη!

      Διαγραφή
  2. Αθάνατη πίτα να ζήσει η Ήπειρος οποίος δεν έχει φάει δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι μπράβο που δείχνετε τέτοια συνταγή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά η Ήπειρος είναι ξακουστή για τις πίτες της!

      Διαγραφή
  3. Στην Ήπειρο τη λέμε Μπατσαριά και την συνοδεύουμε με γιαούρτι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στη Δυτική Θεσσαλία βάζουμε μόνο καλαμποκάλευρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους