Στους μεγαλύτερους, η γεύση του θα θυμίσει πολύ τη μπομπότα.
Όμως, παρ᾿ όλο που έχει μέσα και καλαμποκάλευρο, αν κάνουμε τη ζύμη πολύ μαλακή, γίνεται απίστευτα αφράτο.
Και όπως πάντα, το χειροποίητο είναι πολύ πιο νόστιμο και τραγανό.
Σπιτικό ψωμί με μαλακό, σκληρό και καλαμποκίσιο αλεύρι
Υλικά
• 500 γραμ. καλαμποκάλευρο
• 500 γραμ. αλεύρι σταρένιο (σκληρό)
• 500 γραμ. αλεύρι άσπρο (μαλακό)
• 90 γραμ. νωπή μαγιά, ή 3 φακελάκια ξερή
• 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
• 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 2 κουτ. σούπας αλάτι
• 4½ φλυτζ. τσαγιού χλιαρό νερό (περίπου)
• 3 - 4 κουτ. σούπας σπορέλαιο για το ζύμωμα
Εκτέλεση
Όμως, παρ᾿ όλο που έχει μέσα και καλαμποκάλευρο, αν κάνουμε τη ζύμη πολύ μαλακή, γίνεται απίστευτα αφράτο.
Και όπως πάντα, το χειροποίητο είναι πολύ πιο νόστιμο και τραγανό.
Σπιτικό ψωμί με μαλακό, σκληρό και καλαμποκίσιο αλεύρι
Υλικά
• 500 γραμ. καλαμποκάλευρο
• 500 γραμ. αλεύρι σταρένιο (σκληρό)
• 500 γραμ. αλεύρι άσπρο (μαλακό)
• 90 γραμ. νωπή μαγιά, ή 3 φακελάκια ξερή
• 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
• 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 2 κουτ. σούπας αλάτι
• 4½ φλυτζ. τσαγιού χλιαρό νερό (περίπου)
• 3 - 4 κουτ. σούπας σπορέλαιο για το ζύμωμα
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε τα άλευρα σε μια λεκάνη. Σ᾿ ένα άλλο μπολ βάζουμε τη μαγιά, προσθέτουμε 1 φλυτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό απ᾿ το συνολικό και μ᾿ ένα πηρούνι τη διαλύουμε. |
|
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και 10 κουταλιές της σούπας αλεύρι, φτιάχνοντας έτσι ένα χυλό. Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για μισή ώρα περίπου, να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να διπλασιαστεί σε όγκο. |
|
Στο μπολ με το κοσκινισμένο αλεύρι,
ρίχνουμε το λάδι, το αλάτι, ανακατεύουμε καλά μ᾿ ένα κουτάλι, κάνουμε
μια λακούβα στη μέση και προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά. Ανακατεύουμε τη ζύμη με το χέρι, προσθέτουμε λίγο - λίγο το χλιαρό νερό και αρχίζουμε το ζύμωμα. |
|
Προσθέτουμε
νερό, μέχρι να βραχεί όλο το αλεύρι και η ζύμη να ξεκολλάει απ᾿ τα
τοιχώματα και να γίνει μια μπάλα. (Η ζύμη πρέπει να είναι πολύ μαλακή και να κολλάει λίγο στα χέρια μας, για να γίνει αφράτο το ψωμί μας). Τότε τη βάζουμε στον πάγκο εργασίας και σε μια άκρη ρίχνουμε το σπορέλαιο. Για να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας, τ᾿ αλείφουμε ανά διαστήματα με το σπορέλαιο και τη ζυμώνουμε για 10' - 15' περίπου, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη λεία, ελαστική και μαλακή. |
|
Έπειτα, τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια και πλάθουμε μακρόστενα φρατζολάκια. Λαδώνουμε δύο μακρόστενες φόρμες, τα τοποθετούμε μέσα και μ᾿ ένα κοφτερό μαχαίρι, τους κάνουμε 3 - 4 χαρακιές. |
|
Τα
σκεπάζουμε με μια λαδόκολλα (αν φουσκώσει πολύ να μην κολλήσει πάνω
στην πετσέτα), έπειτα με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα και τα
αφήνουμε για 1 έως 1½ ώρα, για να διπλασιαστούν σε όγκο, (στο ύψος των
φορμών). Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις, κάτω κάτω, για περίπου 1 ώρα και 15', μέχρι να ροδίσουν. Όταν ψηθούν, τα βγάζουμε από τις φόρμες για να μην ιδρώσουν και τα τοποθετούμε σε μια σχάρα, ή σε καθαρή πετσέτα, για να κρυώσουν. |
3 Σχόλια
Πολύ ωραια συνταγη και ευκολη. Τη φτιαχνω καθε εβδομαδα. δοκιμαστε την...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕβαλα 3 διαφορετικα αλευρα. 500 σικαλης 700 καλαμποκατευρο και 1 κιλο κίτρινο σκλητο. Αναλογο νερο. Μαγια φρεσκια 2 τουβλακια και 2 φακ. Ξερη. Το ζυμωμα ανελαβε η 12χρονη κορη μου. Βγηκαν 5 καρβελια που φυσικα μοιρασα με φιλους. Πολύ νόστιμο!! Α! Προσθεσα λίγο γλυκάνισο και μαυρο σισαμι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλή συνταγή την εφτιαξα μολις τωρα για πρωτη φορα με μονη παραλαγη το ζυμωμα εγινε απο το μιξερ ... Θα την δοκιμασω και με το δικο μου τροπο , αντι για νερο θα βαλω εκχυλισμα πρασινου τσαγιου (οχι βρασμενο) ... Ευχαριστω πολυ που βοηθατε σε μια ισορροπημενη διατροφη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.