Ο πιο κλασικός τρόπος μαγειρέματος για το χταπόδι.
Μαζί με τη χταποδομακαρονάδα, είναι από τα πιο αγαπημένα φαγητά, που μπορεί κανείς να απολαύσει.
Ειδικά στις περιόδους των νηστειών, είναι από τα πιο γευστικά πιάτα!
Χταπόδι κρασάτο
Υλικά
• 1 χταπόδι μεγάλο (1200 γραμ. ή 8 - 10 μικρά)
• 2 ώριμες ντομάτες στο μούλτι
• 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
• 1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 φλυτζ. τσαγιού κόκκινο κρασί
• 2 φύλλα δάφνης
• 2 - 3 κόκκους μπαχάρι
• 1 πρέζα θυμάρι
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• ½ φλυτζ. τσαγιού ξύδι
• 3½ φλυτζ. τσαγιού νερό
Εκτέλεση
Μαζί με τη χταποδομακαρονάδα, είναι από τα πιο αγαπημένα φαγητά, που μπορεί κανείς να απολαύσει.
Ειδικά στις περιόδους των νηστειών, είναι από τα πιο γευστικά πιάτα!
Χταπόδι κρασάτο
Υλικά
• 1 χταπόδι μεγάλο (1200 γραμ. ή 8 - 10 μικρά)
• 2 ώριμες ντομάτες στο μούλτι
• 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
• 1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 φλυτζ. τσαγιού κόκκινο κρασί
• 2 φύλλα δάφνης
• 2 - 3 κόκκους μπαχάρι
• 1 πρέζα θυμάρι
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• ½ φλυτζ. τσαγιού ξύδι
• 3½ φλυτζ. τσαγιού νερό
Εκτέλεση
Πλένουμε πάρα πολύ καλά το χταπόδι και καθαρίζουμε καλά, το κεφάλι και την κουκούλα. (Επειδή θέλει πολύ βράσιμο, καλύτερα να το κάνουμε στη χύτρα). Βάζουμε στη χύτρα 1 φλυτζάνι τσαγιού νερό, το ξύδι, το χταπόδι και το βράζουμε στη χαμηλή πίεση, για 15'. (Αν δεν το βράσουμε σε χύτρα, θέλει περίπου 60' βράσιμο και πολύ περισσότερο νερό). |
|
Ανοίγουμε την χύτρα, σουρώνουμε το χταπόδι, (το οποίο θα πρέπει να
έχει μαλακώσει), το ξεπλένουμε με κρύο νερό και το κόβουμε σε κομμάτια. Βάζουμε τη χύτρα σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να γίνουν διάφανα. |
|
Προσθέτουμε το χταπόδι και το σοτάρουμε για 2' ακόμη, ανακατεύοντας συνεχώς γιατί κολλάει. | |
Σβήνουμε
με το κρασί, το αφήνουμε για 2', να πάρει βράση και προσθέτουμε τις
ντομάτες, τον πελτέ, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι, το θυμάρι, το
αλατοπίπερο και τα 2½ φλυτζάνια νερό. Κλείνουμε την χύτρα και βράζουμε στη χαμηλή πίεση, για 15' - 20' μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι και να δέσει η σάλτσα του. (Αν δεν το βράσουμε σε χύτρα, θέλει περίπου 60' - 75' βράσιμο, σε μέτρια φωτιά και πολύ περισσότερο νερό). |
|
Ανοίγουμε
τη χύτρα και τη βάζουμε πάλι στη φωτιά, μέχρι να δέσει καλά η σάλτσα μας. Σερβίρουμε με πατατούλες τηγανιτές, ρύζι ή μακαρόνια. -- Ο χρόνος βρασίματος εξαρτάται από το μέγεθος του χταποδιού. |
2 Σχόλια
Καλή σας μέρα και χρόνια πολλά. Το χταπόδι το κρασάτο τα φτιάχνω σχεδόν όπως εσείς, πλην όμως με μια διαφορά. Το βράζω πρώτα να μαλακώσει, μετά το κόβω σε κομματάκια και μετά αφού φτιάξω την υπέροχη σάλτσα, πριν δέσει ακόμη, βάζω το χταπόδι κομμιατιασμένο και το αφήνω να πιει το ζουμί του. Μου περισσεύει ασφαλώς ζουμί για "βούτημα".
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης Λούλα μου να είσαι καλά. Με την πρώτη ευκαιρία θα το δοκιμάσω με τον δικό σου τρόπο.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.