Λαβράκι ψητό στη γάστρα

Λαβράκι ψητό στη γάστρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ένα από τα ωραιότερα ψάρια, χωρίς πολλά κόκκαλα, που θα αρέσει ακόμη και σε αυτούς που δεν είναι φίλοι με τα ψάρια.
Με πολύ λίγα υλικά, εύκολα και γρήγορα, έχουμε ένα υπέροχο αποτέλεσμα.
Ψημένο στη γάστρα, γίνεται ζουμερό, πολύ μαλακό και εξαιρετικά νόστιμο.



Λαβράκι ψητό στη γάστρα


Υλικά

•    1 μεγάλο λαβράκι
•    5 - 6 πατάτες κομμένες χοντρά μπαστούνια
•    1 μέτριο κρεμμύδι σε φέτες
•    3 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
•    1 πιπεριά σε ροδέλες
•    1 ντομάτα σε ροδέλες
•    2 κλωνάρια σέλινο
•    1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
•    ½ κρασοπότηρο νερό
•    2 κλωνάρια δεντρολίβανο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση


Καθαρίζουμε το λαβράκι, πολύ καλά από τα λέπια και τα έντερα, αφαιρώντας και τη μαύρη μεμβράνη που έχει στην κοιλιά, ή ζητάμε από τον ιχθυοπώλη να μας το ετοιμάσει. Αλατοπιπερώνουμε την κοιλιά και βάζουμε μέσα λίγο σκόρδο και δεντρολίβανο.
Το αλείφουμε με ελαιόλαδο, το αλατοπιπερώνουμε κι από τις δυο μεριές και το τοποθετούμε στη γάστρα.
Κόβουμε τις πατάτες, τις λαδώνουμε, τις αλατοπιπερώνουμε και τις τοποθετούμε δεξιά, κι αριστερά από το λαβράκι.
Λαβράκι ψητό στη γάστρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λαβράκι ψητό στη γάστρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τέλος, απλώνουμε τα λαχανικά πάνω στο ψάρι και τις πατάτες και ρίχνουμε σε μια άκρη το νερό.
Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, για 40' ως 45' περίπου, στους 200°C στις αντιστάσεις.
Στη συνέχεια, ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να πιεί τα υγρά του, να μείνει με το λάδι του και να ροδίσει ελαφρά.

Το σερβίρουμε σε πιατέλα, κι αν θέλουμε το φιλετάρουμε.

-- Αν δεν έχουμε γάστρα, μπορούμε να το ψήσουμε σε ταψί, απλά θα βάλουμε περισσότερο νερό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.