Η Χορτόπιτα ή λαχανόπιτα, όπως την λέμε εμείς στην Αχαΐα, είναι από τις πιο χαρακτηριστικές, όσο και παραδοσιακές πίτες της Ελλάδας.
Επειδή τα χόρτα και τα σπανάκια είναι άφθονα στον τόπο μας, τη φτιάχνουμε όλο το χρόνο.
Αλλά, αν παρ' όλα αυτά, δεν
βρείτε κάποιο από τα χόρτα, δεν υπάρχει πρόβλημα, μπορείτε να βάλετε μεγαλύτερη ποσότητα από κάποιο από τα άλλα.
Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο ωραίο.
Χορτόπιτα ή λαχανόπιτα χωριάτικη
Υλικά
• 500 γραμ. σπανάκι
• 200 γραμ. σέσκλα ή σέσκουλα
• 200 γραμ. λάπατα ή λάπαθα
• 200 γραμ. καυκαλίδες ή καυκαλίθρες
• 200 γραμ. μυρώνια
• 3 πράσα (μόνο το άσπρο μέρος, το υπόλοιπο το κρατάμε για ζωμούς)
• 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
• 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
• 1 ματσάκι μάραθο ή άνηθο
• ½ ματσάκι μαϊντανό
• 3 - 4 φύλλα φρέσκο δυόσμο
• 2 - 3 κουτ. σούπας αλεύρι
• ⅔ ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
• 2 κουτ. σούπας αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το φύλλο
• 450 γραμ. αλεύρι σκληρό (τύπου Μ)
• 300 γραμ. αλεύρι μαλακό, για όλες τις χρήσεις
• 1 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
• 2 κουτ. σούπας ξύδι
• 1½ ποτ. νερού περίπου, χλιαρό νερό
• 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
• ελαιόλαδο για τα φύλλα
• αλεύρι για τα φύλλα
Εκτέλεση
Επειδή τα χόρτα και τα σπανάκια είναι άφθονα στον τόπο μας, τη φτιάχνουμε όλο το χρόνο.
Αλλά, αν παρ' όλα αυτά, δεν
βρείτε κάποιο από τα χόρτα, δεν υπάρχει πρόβλημα, μπορείτε να βάλετε μεγαλύτερη ποσότητα από κάποιο από τα άλλα.
Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο ωραίο.
Χορτόπιτα ή λαχανόπιτα χωριάτικη
Υλικά
• 500 γραμ. σπανάκι
• 200 γραμ. σέσκλα ή σέσκουλα
• 200 γραμ. λάπατα ή λάπαθα
• 200 γραμ. καυκαλίδες ή καυκαλίθρες
• 200 γραμ. μυρώνια
• 3 πράσα (μόνο το άσπρο μέρος, το υπόλοιπο το κρατάμε για ζωμούς)
• 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
• 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
• 1 ματσάκι μάραθο ή άνηθο
• ½ ματσάκι μαϊντανό
• 3 - 4 φύλλα φρέσκο δυόσμο
• 2 - 3 κουτ. σούπας αλεύρι
• ⅔ ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
• 2 κουτ. σούπας αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το φύλλο
• 450 γραμ. αλεύρι σκληρό (τύπου Μ)
• 300 γραμ. αλεύρι μαλακό, για όλες τις χρήσεις
• 1 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
• 2 κουτ. σούπας ξύδι
• 1½ ποτ. νερού περίπου, χλιαρό νερό
• 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
• ελαιόλαδο για τα φύλλα
• αλεύρι για τα φύλλα
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, (αναλυτικές οδηγίες Εδώ). Το τρίβουμε με τα δυο μας χέρια, να γίνει σαν βρεμμένη άμμος, προσθέτουμε το ξύδι και το αλάτι, ανακατεύουμε, και λίγο - λίγο προσθέτουμε το νερό ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια και να ξεκολλάει απ᾿ τα τοιχώματα. (Αν χρειάστει νερό, προσθέτουμε λίγο). Έπειτα τη βάζουμε στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 5΄, μέχρι να γίνει μια ζύμη με απαλή υφή και εύπλαστη. Την κάνουμε μπάλα, τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να σταθεί το λιγότερο για 30΄. |
|
Καθαρίζουμε, πλένουμε πάρα πολύ καλά και στραγγίζουμε όλα τα χορταρικά και τα μυρωδικά σε σουρωτήρι. Τα πιάνουμε στη χούφτα μας, ή τα βάζουμε στη σανίδα κοπής και τα ψιλοκόβουμε. |
|
Τα ρίχνουμε όλα μέσα στη λεκάνη, τους ρίχνουμε πασπαλιστά, 2 κουταλιές αλάτι, τ᾿ ανακατεύουμε και με τις παλάμες μας, τα πιέζουμε λίγο, για να μειωθεί ο όγκος τους. | |
Τα βάζουμε στο σουρωτήρι, τ' αφήνουμε να σταθούν και να βγάλουν τα υγρά τους, μέχρι να ανοίξουμε τα φύλλα. | |
Στη συνέχεια, παίρνουμε τη ζύμη, την χωρίζουμε σε 4 ίσια κομμάτια και τα κάνουμε μπάλες. Παίρνουμε μία - μία τις μπάλες και σε αλευρωμένο πάγκο, τις ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα, λίγο μεγαλύτερα απ᾿ το ταψί μας και τα φυλάμε σκεπασμένα. |
|
Έπειτα παίρνουμε τα χόρτα, τα σφίγγουμε στις παλάμες μας, να μαραθούν και ν᾿ αποβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά, ώστε να μειωθεί η γέμιση στο μισό του όγκου της. | |
Τα ρίχνουμε στη λεκάνη, ψιλοκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, 2 κουταλιές αλεύρι, το πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται, (δοκιμάζουμε). | |
Λαδώνουμε πολύ καλά ένα ταψί Ν°36 (διαμ. 36 εκ.), παίρνουμε το πρώτο φύλλο, το απλώνουμε στο ταψί, το λαδώνουμε ελαφρά και στρώνουμε και το δεύτερο φύλλο. | |
Αδειάζουμε μέσα στο ταψί τη γέμιση, γυρνάμε τα κάτω φύλλα προς τα μέσα, στο εσωτερικό, τα λαδώνουμε γύρω - γύρω και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα, σουρωτά, λαδώνοντάς τα ανάμεσα, με ελαιόλαδο. | |
Κυλώντας τον πλάστη μας, πάνω στα στα πλαϊνά του ταψιού, κόβουμε τα φύλλα που περισσεύουν. | |
Πατάμε με το χέρι μας τα φύλλα περιμετρικά, για να κολλήσουν με τα από κάτω, λαδώνουμε καλά και ραντίζουμε με λίγο νερό. | |
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, σε αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα, στους 180°C, μέχρι να ροδίσει, περίπου 30'με 35'. | |
Όταν ροδίσει, για να γυρίσουμε την πίτα, σκεπάζουμε το ταψί, μ᾿ ένα
μεγαλύτερο και τ᾿ αναποδογυρίζουμε. Μ᾿ ένα πηρούνι, (προσεκτικά γιατί
καίει), βγάζουμε το μικρότερο ταψί. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, τη ραντίζουμε με λίγο λάδι και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει κι από αυτή την πλευρά, σε 30'- 35' περίπου. |
|
Σερβίρεται τόσο ως συνοδευτικό ή ορεκτικό, όσο και ως κύριο φαγητό και τρώγεται και ζεστή και κρύα. -- Η γιαγιά μου, συνήθιζε να αναποδογυρίζει την πίτα, για να γίνεται τραγανό το φύλλο κι απ᾿ τις δύο μεριές και να ψήνεται καλύτερα. Το ίδιο κάνω κι εγώ. Εάν εσείς δεν θέλετε να την γυρίσετε ανάποδα, απλά τη χαράζετε από την αρχή και την ψήνετε. |
5 Σχόλια
ενδιαφέρον
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτσι ακριβώς την έκανε και η μανούλα μου. Να 'στε πάντα καλά.
ΔιαγραφήΚι εσείς να είστε καλά, καλές γιορτές.
ΔιαγραφήΣαν να βλέπω τη μάνα μου να κόβει τα χόρτα στη χούφτα της και να τη γυρίζει βέβαια σε άλλο μεγαλύτερο ταψί!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠίστη αντιγραφή!!!!
Πατρα 14/11/2016
Συγχαρητήρια!!!!
Αγαπητέ Αντώνη ευχαριστώ πολύ από καρδιάς.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.