Header Ads

Οικολογικά - σπιτικά καθαριστικά και απορρυπαντικά

Οικολογικά - σπιτικά καθαριστικά και απορρυπαντικά
Στα χρόνια που πέρασαν, αλλάξαμε συνήθειες και "φτιάξαμε" έναν καινούργιο τρόπο ζωής, βασισμένο στα χημικά προϊόντα.
Μάθαμε λοιπόν να χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας διάφορα καθαριστικά, τα οποία τις περισσότερες φόρες, είναι βλαβερά και επικίνδυνα για το

περιβάλλον, αλλά και την υγεία μας.
Η "σίγουρη" καθαριότητα, που υποτίθεται ότι προσφέρουν, έχει σοβαρές συνέπειες, όχι μόνο για τους υδάτινους πόρους, τα ψάρια, τα πουλιά και τα ζώα, αλλά και για την υγεία μας, αφού η χρήση των χημικών απορρυπαντικών, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη.
Το χειρότερο είναι οι παιδικές αλλεργίες, που έχουν πολλαπλασιασθεί τα τελευταία 40 χρόνια και αυτό, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται στην αυξημένη χρήση οικιακών χημικών.
Έτσι, επιλέγοντας οικολογικές λύσεις για τον καθαρισμό του σπιτιού μας, δεν εξοικονομούμε μόνο χρήματα, αλλά προστατεύουμε την υγεία μας και παράλληλα βοηθάμε και το περιβάλλον.


•    Καθαριστικό για τα άλατα και τα λίπη: Σε ένα μπουκάλι, ρίχνουμε 3 λίτρα χλιαρό αποσταγμένο νερό, (αυτό που βγαίνει από τα κλιματιστικά κάνει μια χαρά),  έπειτα ρίχνουμε και ανακατεύουμε ½ φλιτζάνι του τσαγιού μαγειρική σόδα και όταν διαλυθεί, προσθέτουμε 1 φλυτζάνι του τσαγιού ξύδι.
Το διάλυμα διατηρείται για πολύ καιρό.
Για επίμονους λεκέδες, φτιάχνουμε μια πάστα χρησιμοποιώντας μαγειρική σόδα και ξύδι, την απλώνουμε πάνω στο λεκέ, αφήνουμε για λίγο να δράσει και ξεπλένουμε.

•    Καθαριστικό για τζάμια: Σε ένα μπουκάλι, ρίχνουμε 1 λίτρο αποσταγμένο νερό, (αυτό που βγαίνει από τα κλιματιστικά κάνει μια χαρά),  έπειτα ρίχνουμε και ανακατεύουμε 2 - 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας άσπρο ξύδι.
Καθαρίζουμε με το διάλυμα τα τζάμια μας, χρησιμοποιώντας παλιές εφημερίδες.
Με το ίδιο διάλυμα, μπορούμε να καθαρίσουμε κεραμικά πλακάκια και πλαστικές επιφάνειες, αλλά και το εσωτερικό του ψυγείου μας.
Το διάλυμα διατηρείται για πολύ καιρό.


•    Για τα «μάτια» της ηλεκτρικής κουζίνας, το φούρνο και τον απορροφητήρα: Όταν έχουμε δύσκολους λεκέδες, ανακατεύουμε σ᾿ ένα μπολάκι μαγειρική σόδα μαζί με ξύδι, (λίγο - λίγο γιατί αφρίζει), μέχρι να γίνει παχύρευστη κρέμα και μ᾿ ένα σφουγγάρι, την απλώνουμε στις επιφάνειες που θέλουμε να καθαρίσουμε.
Την αφήνουμε 2'- 3' λεπτά να δράσει, τρίβουμε με το σύρμα του σφουγγαριού,  καθαρίζουμε με βρεγμένο - στιμμένο πανί και στεγνώνουμε με μια πετσέτα.
Οι συσκευές μας, πρέπει να είναι σβηστές και κρύες.

 
•    Για το φούρνο της ηλεκτρικής κουζίνας: Φτιάχνουμε μια παχύρρευστη κρέμα με μαγειρική σόδα και λίγο νερό και απλώνουμε στις επιφάνειες του φούρνου που θέλουμε να καθαρίσουμε.
Ψεκάζουμε με νερό όταν η σόδα αρχίζει να ξεραίνεται, για να την διατηρήσουμε υγρή.
Καθαρίζουμε με βρεγμένο - στιμμένο πανί και στεγνώνουμε με μια στεγνή πετσέτα.
Ο φούρνος μας πρέπει να είναι σβηστός και κρύος.


•    Καθαριστικό για το φούρνο μικροκυμάτων: Σ᾿ ένα μεγάλο μπολ (κατάλληλο για μικροκύματα), βάζουμε νερό και 2 - 3 φέτες λεμόνι.
Ανάβουμε το φούρνο για 3' - 4' σβήνουμε και καθαρίζουμε με βρεγμένο πανί.

•    Καθαριστικό - αποφρακτικό αποχετεύσεων: Για να καθαρίσουμε ή να ξεβουλώσουμε την αποχέτευση, ρίχνουμε ¼ ποτηριού μαγειρική σόδα και ¾ ποτηριού ξύδι. Αφήνουμε 10' να δράσει και στη συνέχεια ξεπλένουμε με βραστό νερό.
Προσοχή! Δεν το χρησιμοποιούμε μαζί, ή αν έχουμε ρίξει πριν χημικά αποφρακτικά!

•    Απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων: Ανακατεύουμε 100 γραμ. βόρακα, με 200 γραμ. μαγειρική σόδα, 50 γραμ. ξυνό (κιτρικό οξύ) και 50 γραμ. αλάτι μαγειρικό.
Αναμειγνύουμε τα υλικά και το απορρυπαντικό για το πλυντήριο πιάτων, είναι έτοιμο.
Χρησιμοποιούμε 1½ κουταλιά της σούπας, σε κάθε πλύση.

•    Λαμπρυντικό για το πλυντήριο πιάτων: Το λευκό ξύδι είναι το καλύτερο λαμπρυντικό για το πλυντήριο πιάτων και προστατεύει το πλυντήριο από τα άλατα.

•    Απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων: Ανακατεύουμε 250 γραμ. άσπρο σαπούνι Μασσαλίας τριμμένο, μαζί με 250 γραμ. σόδα πλυσίματος και 250 γραμ. βόρακα. Χρησιμοποιούμε 3 - 4 γεμάτες κουταλιές της σούπας ανά πλύση.

•    Μαλακτικό ρούχων: Αναμειγνύουμε 2½ λίτρο νερό, με 1½ λίτρο λευκό ξύδι ή μηλόξυδο.

Για να το αρωματίσουμε, αλλά και για απολυμαντικό, ρίχνουμε 20 σταγόνες αιθέρια έλαια. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και 1 νεροπότηρο μαλακτικό μαλλιών.
Βάζουμε 1½ κρασοπότηρο σε κάθε πλύση.

•    Για τα ντουλάπια της κουζίνας και τους πάγκους: Σε 1 μπολάκι με νερό, ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας ξύδι.
Βουτάμε ένα πανί, το στίβουμε και καθαρίζουμε. Τα στεγνώνουμε με στεγνό πανί.


•    Για τα λάστιχα στην πόρτα του ψυγείου και του καταψύκτη: Για να τα καθαρίσουμε, τα τρίβουμε μια παλιά οδοντόβουρτσα, που της έχουμε βάλει λευκή οδοντόκρεμα.

•    Για ηλεκτρικούς διακόπτες και για τα κασώματα στις πόρτες: Βάζουμε οδοντόκρεμα που περιέχει σόδα σε ένα βρεμένο πανί και τρίβουμε.
Έπειτα σκουπίζουμε καλά, με καθαρό βρεγμένο και στιμμένο πανί.


•    Για λάδια και γράσσα: Για να καθαρίσουμε τα χέρια μας από λάδια και γράσσα, τους βάζουμε λίγο βιτάμ (μαργαρίνη), μαζί με λίγη ζάχαρη και τα τρίβουμε καλά. Τα σαπουνίζουμε και τα ξεπλένουμε με νερό.


•    Για τα φύλλα των φυτών εσωτερικού χώρου: Για να καθαρίσουμε και να γυαλίσουμε τα πλατύφυλλα φυτά μας, χρησιμοποιούμε την εσωτερική πλευρά από τις μπανανόφλουδες.

•    Γυαλιστικό παπουτσιών: Για να καθαρίσουμε και να γυαλίσουμε τα σκουρόχρωμα δερμάτινα παπούτσια μας, (δεν κάνει για τα ανοιχτόχρωμα και τα καστόρινα) τα τρίβουμε με την εσωτερική πλευρά μιας μπανανόφλουδας και έπειτα τα σκουπίζουμε με στεγνό πανί.
Τα καστόρινα τα καθαρίζουμε με άσπρο ξύδι, βάζοντας λίγο πάνω στους λεκέδες, τα τρίβουμε απαλά με μία παλιά οδοντόβουρτσα και γίνονται σαν καινούργια.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια