Ο χυλός από αλεύρι, συνήθως μείγμα σταρένιου με καλαμποκάλευρο, με νερό ή γάλα, είναι μια ζύμη, που την φτιάχνουμε από αραιή και ρευστή, ως και αρκετά σφιχτή, ανάλογα για ποια χρήση την θέλουμε.
Εκτός από κρέπες, βάφλες ή ντόνατς, συνήθως τον χρησιμοποιούμε αντί για το
χωριάτικο φύλλο για πίτες και ειδικά στις χορτόπιτες.
Χυλός - ζύμη για πίτες
Υλικά
• 500 γραμ. καλαμποκάλευρο
• 500 γραμ. αλεύρι μαλακό, για όλες τις χρήσεις
• ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 2 κουτ. σούπας κοφτές αλάτι
• ελαιόλαδο για το ταψί και για ράντισμα
• 1 λίτρο νερό
Εκτέλεση
Εκτός από κρέπες, βάφλες ή ντόνατς, συνήθως τον χρησιμοποιούμε αντί για το
χωριάτικο φύλλο για πίτες και ειδικά στις χορτόπιτες.
Χυλός - ζύμη για πίτες
Υλικά
• 500 γραμ. καλαμποκάλευρο
• 500 γραμ. αλεύρι μαλακό, για όλες τις χρήσεις
• ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 2 κουτ. σούπας κοφτές αλάτι
• ελαιόλαδο για το ταψί και για ράντισμα
• 1 λίτρο νερό
Εκτέλεση
Πρώτα ετοιμάζουμε τη γέμιση της πίτας μας. Κατόπιν, σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρια, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. |
|
Τρίβουμε με τα δυο μας χέρια, να γίνει σαν βρεγμένη άμμος, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε. | |
Έπειτα, λίγο - λίγο προσθέτουμε το νερό, (800 - 850 ml.
περίπου) ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μία ζύμη πολύ μαλακή, σαν την
κουρού. Στη συνέχεια, χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη. |
|
Λαδώνουμε
πολύ καλά ένα ταψί, συνήθως Ν°38 (διαμ. 38 εκ.), παίρνουμε το πρώτο
κομμάτι ζύμης, το απλώνουμε στο ταψί και πατώντας το με τα χέρια μας, το
ανοίγουμε να καλύψει όλο τον πάτο και να ανασηκωθεί στα πλάγια ένα
δάχτυλο. (Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια μας, τα λαδώνουμε). Έπειτα αδειάζουμε μέσα στο ταψί τη γέμιση, και την απλώνουμε να πάει παντού. |
|
Στο μπολ με την ζύμη που μας έμεινε, ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό (150 ml. περίπου), κάνοντας ένα αραιό χυλό, όπως για τους λουκουμάδες και τον απλώνουμε με τη χούφτα μας, πάνω στα χόρτα. | |
Μ᾿ ένα κουτάλι ή με το χέρι μας, καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του ταψιού με το χυλό και ραντίζουμε την πίτα με λίγο ελαιόλαδο. Αυτή η πίτα, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, λέγεται "πλαστός". |
|
Διαφορετικά, μπορούμε να την κάνουμε "ξυπόλητη", (χωρίς πάνω φύλλο), αραιώνοντας περισσότερο το χυλό και ρίχνοντάς τον μέσα στη γέμιση. | |
Ανακατεύουμε καλά, απλώνουμε τη γέμιση στο ταψί και την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 170°C, ή σε αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα, στους 200°C, περίπου για 1½ ώρα, μέχρι να ροδίσει η πίτα, ή όπως αλλιώς προβλέπει η συνταγή μας. |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.