Αυγά τηγανιτά σε σάλτσα ντομάτας

Αυγά τηγανιτά σε σάλτσα ντομάτας - Τα φαγητά της γιαγιάς
Που να το ᾿ξερε η γιαγιά μου, όταν μου τηγάνιζε τα αυγουλάκια σε σάλτσα με φρέσκιες ντομάτες, ότι η νοστιμότατη συνταγή της, ήταν μια παραλλαγή των αυγών ποσέ.
Ακόμα και σήμερα, τα «κόκκινα τηγανιτά αυγά» όπως τα έλεγα μικρή, είναι τα αγαπημένα μου!

Αυγά τηγανιτά σε σάλτσα ντομάτας


Υλικά

•   4 αυγά
•   3 ώριμες ντομάτες, περασμένες στο μούλτι
•   3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•   1 κουτ. σούπας φυτίνη
•   1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
•   1 πρέζα ζάχαρη, ή λίγη κέτσαπ
•   αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Αυγά τηγανιτά σε σάλτσα ντομάτας - Τα φαγητά της γιαγιάς
Αυγά τηγανιτά σε σάλτσα ντομάτας - Τα φαγητά της γιαγιάς
Ξεφλουδίζουμε και στίβουμε ελαφρά τις ντομάτες και τις περνάμε απ᾿ το μούλτι.
Σ᾿ ένα τηγάνι, σε σιγανή φωτιά, ρίχνουμε, το λάδι, τη ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, τη φυτίνη, αλατοπιπερώνουμε, κι όταν βράσει 1΄- 2΄, σπάμε τ᾿ αυγά σε ένα μπολ και τα ρίχνουμε αργά και με προσοχή, μέσα στη σάλτσα.
Αυγά τηγανιτά σε σάλτσα ντομάτας - Τα φαγητά της γιαγιάς
Αυγά τηγανιτά σε σάλτσα ντομάτας - Τα φαγητά της γιαγιάς
Όσο πιο φρέσκα είναι τ᾿ αυγά μας, τόσο πιο ωραία εμφάνιση θα έχουν, όταν βράσουν. Αν δεν είναι φρέσκα, το ασπράδι απλώνει.
Μπορούμε και να τα ρίξουμε κατευθείαν στο τηγάνι, (χωρίς μπολ), αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ώστε να μην απλώσουν. Πάντως και να μας σπάσουν, (όπως στη φωτογραφία), δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, παρά μόνο στην εμφάνιση.
Τα βράζουμε 3΄- 4΄ περίπου, μέχρι να δέσει η σάλτσα τους, ρίχνοντας μ᾿ ένα κουτάλι, σάλτσα πάνω στ᾿ αυγά.


3 σχόλια:

  1. Μια μονο υποσημειωση. Συνηθιζε να το φτιαχνει η γιαγια μου αυτο το φαγητο και εβγαινε οντως καταπληκτικο με την μονη διαφορα οτι την τοματα την ετριβε αυστηρα στο χερι στον τριφτη διοτι αλλιως στο μουλτι γινεται ζωμος και νερωνει πολυ. Δοκιμαστε το

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α! Και φετα παιδια! Λιωνει και γινεται καταπληκτικη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ontos einai poly oraia..me th monh diafora poy h dikia moy h giagia tiganize prota ta ayga k epeita epeixne th saltsa gia logoys emfanishs prosthetontas kokkino k mayro piperi syn riganh...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.