Header Ads

Κρύο ή ζεστό αφρόγαλα για ροφήματα

Κρύο ή ζεστό αφρόγαλα για ροφήματα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αφρόγαλα (ή αφρόγαλο), λέγεται το ζεστό ή κρύο γάλα, που έχει χτυπηθεί στο μίξερ ή έχει ζεσταθεί και φουσκώσει με ατμό υπό πίεση, κι έχει γίνει παχύρευστο με κρεμώδη υφή και πολύ αφρό. 
Για το κρύο αφρόγαλα,  το μόνο που χρειαζόμαστε είναι γάλα και ένας αναδευτήρας (μίξερ) κατά προτίμηση με
συρματάκι. Όσο για το ζεστό, χρειαζόμαστε μια μηχανή εσπρέσσο, με ακροφύσιο ατμού, αν και μπορούμε να φτιάξουμε ζεστό αφρόγαλα και με τον αναδευτήρα.

Κρύο ή ζεστό αφρόγαλα για καφέδες και ροφήματα


Υλικά για κρύο

•    65 ml.  κρύο γάλα φρέσκο 0% λιπαρά
•    35 ml.  κρύο γάλα εβαπορέ με χαμηλά λιπαρά
 
•    2 παγάκια (αν το φτιάξουμε σε σέικερ)

Εκτέλεση


Κρύο ή ζεστό αφρόγαλα για ροφήματα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κρύο ή ζεστό αφρόγαλα για ροφήματα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βάζουμε τα γάλατα σε παγωμένο μπρίκι (καλύτερα να το έχουμε βάλει άδειο για μισή ώρα στην κατάψυξη), προσέχοντας το γάλα να μην είναι πάνω από τη μέση του μπρικιού, γιατί θα φουσκώσει.
Τα χτυπάμε με ένα ηλεκτρικό αναδευτήρα (προτιμότερο είναι αυτό που η κεφαλή του μοιάζει με σπιράλ) ή το κλασικό μιξεράκι για φραπέ, μέχρι να σχηματιστεί πυκνός αφρός και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αν δεν έχουμε μιξεράκι, μπορούμε να  βάλουμε το γάλα μαζί με 2 παγάκια σ᾿ ένα σέικερ και να τα χτυπήσουμε μέχρι να σχηματιστεί πυκνός αφρός.
Στη συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο.


Όταν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε, πιάνουμε από πάνω μ᾿ ένα κουτάλι της σούπας, ή κρατώντας το μπρίκι με το αφρόγαλα, σε γωνία 40°- 45° και κουνώντας το απαλά, ρίχνουμε το αφρόγαλα στο παγωμένο ρόφημα.

Φροντίζουμε να ρίξουμε πρώτα την κρέμα που είναι επάνω και έπειτα συνεχίζουμε μέχρι να γεμίσει το ποτήρι που έχουμε.
Κρύο ή ζεστό αφρόγαλα για ροφήματα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κρύο ή ζεστό αφρόγαλα για ροφήματα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Για ζεστό αφρόγαλα

Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να αχνίσει σ᾿ ένα μπρίκι (όχι να βράσει) και έπειτα το βάζουμε σ᾿ ένα ψηλό ποτήρι (προσοχή καίει και πιτσιλάει).
Βάζουμε μέσα το μιξεράκι (προτιμότερο είναι αυτό που η κεφαλή του μοιάζει με σπιράλ) χωρίς να δουλεύει, γιατί θα κάνει φυσαλίδες.
Αρχίζουμε να χτυπάμε το γάλα, ανεβοκατεβάζοντας συνεχώς το μιξεράκι, προσέχοντας να μην το πάμε πολύ ψηλά στο ποτήρι και αφρίσει πολύ το γάλα.
Χτυπάμε για 30" δευτερόλεπτα περίπου και το αφρόγαλά μας είναι έτοιμο για χρήση.

Αν έχουμε μηχανή εσπρέσσο με ακροφύσιο ατμού, βάζουμε το γάλα σε μπρίκι, πιάνουμε το μπρίκι στη χούφτα μας, (για να ελέγχουμε τη θερμοκρασία) και τοποθετούμε το ακροφύσιο έτσι, ώστε να είναι σε γωνία 45° μοιρών, με την άκρη του λίγο πιο κάτω από την επιφάνεια του υγρού και όχι τέρμα μέσα στον πάτο.
Το μυστικό είναι αργές, κυκλικές κινήσεις και όχι πάρα πολύ ατμός (σιγοβράσιμο).
Όταν αρχίσουν να σχηματίζονται μεγάλες φυσαλίδες, σημαίνει ότι η
θερμοκρασία του γάλακτος, κοντεύει να φτάσει κοντά στους 70°C, οπότε το βγάζουμε αμέσως, για να μην μας "καεί".

Ο πιο εύκολος τρόπος για να καταλάβουμε ότι φτάνουμε κοντά στους 70°C, είναι να έχουμε το ένα χέρι στο πλάι του μπρικιού και να σταματήσουμε το βράσιμο, όταν αρχίζει το μπρίκι να ζεσταίνεται αρκετά.
Όταν το βγάλουμε το χτυπάμε ελαφρά στο τραπέζι, ώστε να σπάσουν οι μεγαλύτερες φουσκάλες και να μείνουν μόνο οι πιο μικρές που δίνουν αυτήν την αφρώδη και κρεμώδη υφή.


 -- Αν ο όγκος στο γάλα αυξηθεί πολύ απότομα, σημαίνει ότι το παραβράσαμε (το "κάψαμε") και οι πρωτεϊνες του διαλύθηκαν, οπότε στο νεροχύτη και ξαναπροσπαθούμε.
Ιδανικά, βράζουμε το γάλα μέχρι τους 66°C - 67°C.

 -- Αν ξεπεράσουμε κατά την παρασκευή του αφρόγαλου τους 70°C, το γάλα αποκτά δυσάρεστη οσμή και γεύση και τότε λέμε ότι "κάηκε".

 -- Ο χρόνος που βράζουμε το γάλα, ποικίλει από μηχανή σε μηχανή και η διαφορά βρίσκεται, στην ποσότητα και την ισχύ του ατμού, με αποτέλεσμα σε μια μηχανή το βράσιμο να γίνεται σε 15", ενώ σε κάποια άλλη, να χρειάζεται μέχρι και 50" δευτερόλεπτα.

-- Το αφρόγαλα, μπορούμε να το φτιάξουμε και μόνο με φρέσκο γάλα, απλά όταν βάλουμε και εβαπορέ, γίνεται πιο πλούσιος ο αφρός.

-- Εάν χρησιμοποιήσουμε τελείως αποβουτυρωμένο γάλα, θα έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση σε κρέμα, μιας και η παρουσία λιπαρών δρα αρνητικά και ανταγωνιστικά με τις πρωτεΐνες.
Αυτό το προτιμάμε μόνο όταν θέλουμε αρκετή ποσότητα κρέμας, διότι με το ίδιο γάλα, δεν θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ροφήματα με latte art, όπου εκεί θέλουμε να έχουμε μια πιο ελαστική κρέμα.
Για το latte art, πιο ιδανικό θεωρείται το φρέσκο γάλα με 3,5% λιπαρά ή και περισσότερο.


Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. αν βαλουμε το γαλα σε φουρνο μικροκυματων ποση ωρα να το αφησουμε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη/ε δυστυχώς δεν έχω σε μεγάλη εκτίμηση το φούρνο μικροκυμάτων, δεν τον χρησιμοποιώ, κι έτσι δεν ξέρω να σου πω. Αν ξέρει κάποια/ος ας γράψει.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα, εγώ φτιάχνωκρύο αφρόγαλα που είναι και πολύ πιο εύκολο και μετά το ζεστάνω σε φούρνο μικροκυμματων. θέλει ελάχιστο χρόνο. σε φούρνο πολύ ισχυρό χρειάζεται μόλις 5-8 δευτέρα για την ποσότητα που αντιστοιχει σε ενα καπουτσινο. Σε λιγότερο ισχυρό φούρνο θέλει 15-20 δευτέρα. Μόλις ζεσταθεί φουσκώνει απότομα (διπλάσιος όγκος)

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.