Header Ads

Μελανή κηλίδωση (μαύρες κηλίδες) - καταπολέμηση με φυσικό τρόπο

Μελανή κηλίδωση (μαύρες κηλίδες) - καταπολέμηση με φυσικό τρόπο ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Είναι η δεύτερη σε συχνότητα, μετά το ωίδιο, μυκητολογική ασθένεια, που προσβάλλει τις τριανταφυλλιές και κάτω από ευνοϊκές συνθήκες, μπορεί να πάρει διαστάσεις επιδημίας.
Παρουσιάζεται στα φύλλα και συγκεκριμένα στο πάνω μέρος τους, με τις χαρακτηριστικές κηλίδες

μαύρου χρώματος, που έχουν διάμετρο 2 - 12 χιλιοστά. 
Οι κηλίδες είναι κυκλικές και ενώνονται με τις διπλανές τους, ενώ έχουν φτερωτή περιφέρεια.
Τα συμπτώματα, εκτός από την ύπαρξη κηλιδώσεων, είναι το κιτρίνισμα και η πρὀωρη πτώση των φύλλων.
Οι μολύνσεις, μπορεί να παρουσιαστούν και σε ετήσιους βλαστούς με τη μορφή κηλιδώσεων χρώματος ερυθροϊώδους (κοκκινωπού).

Καλλιεργητικά μέτρα:

α. Πρώτα θα πρέπει να κόψουμε, να απομακρύνουμε και να κάψουμε, όλα τα προσβεβλημένα τμήματα των φυτών, για να σταματήσει η διάδωση της αρρώστιας.

β. Περιορισμός της υγρασίας στο περιβάλλον αναπτύξεως των φυτών, με αραιή φύτευση, αποφυγή ποτίσματος με τεχνητή βροχή και βρεξίματος των φύλλων.
Στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε σύστημα τεχνητής βροχής, θα πρέπει να ποτίζουμε τις πρωινές ώρες, ώστε με την αύξηση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, να επιτυγχάνεται στέγνωμα του φυλλώματος, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αντιμετώπιση:

•    1. Μαγειρική σόδα: Ψιλοκόβουμε 3 σκελίδες σκόρδο και τις μουλιάζουμε σε 1 λίτρο νερό, για 48 ώρες. Σουρώνουμε το νερό και προσθέτουμε 1 - 2  κουτάλια της σούπας κοφτά μαγειρική σόδα και μια κουταλιά του γλυκού υγρό σαπούνι για τα πιάτα.
Ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν και ψεκάζουμε καλά τα προσβεβλημένα φυτά και φροντίζουμε να καλυφθούν με υγρό και οι κάτω επιφάνειες των φύλλων.
Το διάλυμα αυτό, είναι αποτελεσματικό, για τις μυκητολογικές προσβολές, της μαύρης κηλίδωσης και του ωίδιου.

•    2. Θειάφι: Αντιμετωπίζεται εύκολα με θειάφισμα, που είναι και βιολογικός τρόπος, εφόσον η θερμοκρασία της ημέρας περνάει τους 23°C (σε μικρότερες δεν θα έχουμε αποτέλεσμα).
Καλό είναι το θειάφισμα να γίνεται προληπτικά κάθε 15 - 20 μέρες, προσεκτικά, κι όταν δεν φυσάει.
Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του φυτού, όταν δεν επικρατεί έντονη ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία περιβάλλοντος δεν ξεπερνάει τους 28°C, πάντα κατά τις πρώτες πρωινές ή απογευματινές ώρες (αλλιώς θα κάψουμε τα φυτά).
Αν βρέξει και ξεπλυθεί το θειάφι, θα πρέπει να επαναλάβουμε το θειάφισμα.
Όταν θειαφίζουμε με πολύ ζεστό καιρό, φροντίζουμε να έχουμε καλά ποτισμένα τα φυτά μας.

•    3. Γάλα: Αν φτιάξουμε ένα διάλυμα με 100 γραμ. γάλα πλήρες σε 1 λίτρο νερό, έχουμε ένα αποτελεσματικό φάρμακο, για την αντιμετώπιση της μαύρης κηλίδωσης της τριανταφυλλιάς και του ωίδιου.

•    4. Κανέλλα: Αν την απλώσουμε στην επιφάνεια του χώματος, ή στη γλάστρα, η κανέλλα προστατεύει τα σπορόφυτα από μυκητολογικές προσβολές.

 --  Αν τα προηγούμενα δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα ... το τελευταίο μέσο καταπολέμησης, είναι να ραντίσουμε με τα ειδικά χημικά μυκητοκτόνα σκευάσματα, που θα προμηθευτούμε από ένα γεωπόνο και είναι:
Χειμερινός ψεκασμός με βορδιγάλειο πολτό ή χαλκούχα ή Chrolothalonil, cyproconazole, myclobntanil, glusilazole, κ.α.
Σε υγρές εποχές οι ψεκασμοί να συνεχίζονται και το φθινόπωρο.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια