Μπριζόλες χοιρινές στη γάστρα

Μπριζόλες χοιρινές στη γάστρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν η γιαγιά μου φοβόταν ότι το κρέας ήταν σκληρό, για να είναι σίγουρη για το αποτέλεσμα, το έφτιαχνε συνήθως στη γάστρα, ώστε να ψηθεί στα ζουμιά του και να μαλακώσει.
Και βέβαια είναι ιδανική μέθοδος, όταν δεν έχουμε χρόνο να είμαστε συνέχεια πάνω από το ταψί.


Μπριζόλες χοιρινές στη γάστρα


Υλικά


•    5  μπριζόλες χοιρινές
•    6   μεγάλες πατάτες κομμένες κυδωνάτες
•    1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
•    1 ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
•    ½  κουτ. γλυκού ρίγανη
•    ½  κουτ. γλυκού. σκόνη μουστάρδα
•    ½  πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
•    3  σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
•    50 γραμ. κεφαλότυρι κομμένο σε κύβους
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά το κρέας, το τοποθετούμε στη γάστρα και το αλατοπιπερώνουμε καλά.

Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις βάζουμε σε ένα μπολ.

Έπειτα κόβουμε το κεφαλοτύρι σε κυβάκια, το ρίχνουμε στις πατάτες, μετά ρίχνουμε την πιπεριά, το σκόρδο και αλατοπιπερώνουμε.
Ρίχνουμε τις πατάτες στη γάστρα, καλύπτοντας τα κενά ανάμεσα στο κρέας.


Σε ένα μπολ ρίχνουμε το λάδι, τη ρίγανη, τη μουστάρδα, τα χτυπάμε λίγο με το σύρμα και τα περιχύνουμε στο φαγητό.
Ρίχνουμε και το κρασί στη γάστρα, σε μία άκρη και το κουνάμε να πάει παντού.

Μπριζόλες χοιρινές στη γάστρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε στους 200°C, στις αντιστάσεις, για 1
½ ώρα.

Ανοίγουμε τη γάστρα και την ξαναβάζουμε στο φούρνο για λίγο χωρίς καπάκι, μέχρι να ροδίσει το κρέας και να πιεί το παραπανίσιο ζουμί, αν υπάρχει και να μείνει με το λάδι του.

Το συνοδεύουμε με μία ωραία χωριάτικη σαλάτα και τζατζίκι.


Μερίδες: 5 


1 σχόλιο:

  1. Δοκίμασα τη συνταγή και το αποτέλεσμα δε με άφησε παραπονεμένο. Μία παραλλαγή που ακολουθώ για πιο μαλακό και νόστιμο κρέας είναι η εξής:

    1) μαρινάρουμε τις μπριζόλες με τα υλικά τις επιλογής μας
    2) ρίχνουμε δύο ποτήρια νερό στην κατσαρόλα και τις βράζουμε 25-40 λεπτά σε μέτρια φωτιά (ανάλογα το κρέας και πόσο θέλουμε να μαλακώσει, προσοχή στο πολύ βράσιμο γιατί θα αρχίσουν να διαλύονται αν τις μαγειρέψουμε πολύ)
    3) τις πατάτες εντωμεταξύ τις έχουμε βάλει με λαδάκι στη γάστρα στους 180 βαθμούς
    4) αφού πάρουν τη βράση οι μπριζόλες τις βάζουμε στη γάστρα (εγώ προτιμώ κάτω από τις πατάτες) μαζί με το ζουμάκι που περίσσεψε από το βράσιμο
    5) συνεχίζουμε το μαγείρεμα στη γάστρα.

    ...και τέλος απολαμβάνουμε το αποτέλεσμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.