Header Ads

Υργασία στο σπίτι - αντιμετώπιση

Υργασία στο σπίτι - αντιμετώπιση ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Υγρασία ονομάζεται η ποσότητα των υδρατμών που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, ή σε συγκεκριμένο χώρο.
Το "φυσιολογικό" ποσοστό της, είναι από 30% έως 60%.

Το ποσοστό της υγρασίας του περιβάλλοντος, στο οποίο ζούμε, έχει άμεση επίδραση στην υγεία μας, γιατί

επηρεάζει την αποβολή νερού, από το σώμα μας, που συντελείται με την εξάτμιση δια μέσω των πνευμόνων και του δέρματος και έτσι ρυθμίζεται η θερμοκρασία του σώματος.

Όταν η ατμοσφαιρική υγρασία είναι υψηλή, η φυσιολογική εξάτμιση του ιδρώτα εμποδίζεται, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε τη θερμοκρασία υψηλότερη από ό,τι είναι πραγματικά.

Δεν είναι όμως, το μοναδικό πρόβλημα που μας δημιουργεί.

Η υγρασία λοιπόν, όχι μόνο ευνοεί και επιδεινώνει, τις κρίσεις άσθματος, τις ρινίτιδες, τις αρθρίτιδες, τους ρευματισμούς, τις δερματοπάθειες και τις ημικρανίες, αλλά απ᾿ ότι φαίνεται, έχει άμεση σχέση και με καρδιολογικά προβλήματα.
Νέες επιστημονικές έρευνες αναφέρουν ότι ή επιβίωση και εξάπλωση του ιού της γρίπης γίνεται καλύτερα όταν η υγρασία είναι αυξημένη.

Όμως και οι χαμηλές τιμές υγρασίας μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία μας, προκαλώντας π.χ. ξηροφθαλμία και ξήρανση των βλεννογόνων του αναπνευστικού.


Που οφείλεται η υγρασία:

Η υγρασία σε ένα χώρο, συνήθως οφείλεται σε ανεπαρκή αερισμό, σε συνδυασμό με την μεγάλη θερμοκρασία του.
Αυτό διορθώνεται με καλό και συχνό αερισμό και την λήψη των απαραίτητων μέτρων, όταν έχουμε δραστηριότητες που ενισχύουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού με υγρασία και υδρατμούς.
Τέτοιες είναι το μαγείρεμα, το μπάνιο, το άπλωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι κ.α.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, προσπαθούμε να περιορίσουμε όσο μπορούμε να περιορίσουμε την παραγωγή υδρατμών.
Σε υγρούς χώρους, όπως το μπάνιο και η κουζίνα, καλό θα είναι να υπάρχει απευθείας εξαερισμός προς τα έξω.
Για παράδειγμα, ένα μισάνοιχτο παράθυρο.

Υπάρχει περίπτωση όμως, η εσωτερική υγρασία να οφείλεται σε κατασκευαστικό πρόβλημα, (όχι μονωμένα υπόγεια, ανερχόμενη υγρασία από το έδαφος, από την οροφή κ.α), ή σε διαρροή από σωληνώσεις ύδρευσης ή αποχέτευσης.
Πρέπει να ξέρουμε ότι, το νερό που μπαίνει συνεχώς σ᾿ ένα σπίτι, ακόμη και σε μικρή ποσότητα, δημιουργεί συνθήκες έντονης και διαρκούς υγρασίας του αέρα, που δεν αντιμετωπίζεται μόνο με τον αερισμό.

Σε αυτές τις περιπτώσεις το πρώτο σημάδι είναι η εμφάνιση μούχλας.

Αν εμφανιστεί μούχλα σε κάποια επιφάνεια, θα πρέπει πρώτα να την καθαρίσουμε, απομακρύνοντας σαθρά υλικά και σκόνες, αφήνοντας την στεγνή και λεία.
Πριν κάνουμε οτιδήποτε άλλο, όταν εντοπίσουμε μούχλα, καλό θα είναι να πάρουμε ένα σφουγγάρι με χλωρίνη (την κλασική, όχι την παχύρευστη για να μπορούμε να την ξεβγάλουμε εύκολα) και να τρίψουμε καλά το σημείο που έχει παρουσιαστεί το πρόβλημα.
Το αποτέλεσμα θα είναι να εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό.

Πως αντιμετωπίζεται η υγρασία:

Πρέπει πρώτα να εντοπίσουμε την πηγή που την προκαλεί.
Έπειτα, αν υπάρχει βλάβη, ή άλλο πρόβλημα, να το διορθώσουμε με τα κατάλληλα υλικά.
Στην περίπτωση που υπάρχει έντονη υγρασία στον αέρα, (πάνω από 65-70% συνεχώς), χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα, τότε χρειάζεται οπωσδήποτε αφύγρανση με ηλεκρικό αφυγραντήρα, που θα φέρει τον εσωτερικό αέρα σε κανονικά επίπεδα. 


Υργασία στο σπίτι - αντιμετώπιση ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Εξαιρετική δουλειά κάνουν και οι χημικές παγίδες υγρασίας, που και φθηνές στην αγορά είναι και δεν καίνε και ρεύμα. 
Mπορείτε να τις βρείτε σε χρωματοπωλεία και σούπερ μάρκετ, αν και φθηνότερες, τουλάχιστον στην Πάτρα, τις βρήκα σε γνωστό παιδικό πολυκατάστημα.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια