Header Ads

Παντεσπάνι γλυκό

Τα φαγητά της γιαγιάς - Παντεσπάνι γλυκό
Είναι το γλυκό, που η γιαγιά μου και η μαμά μου, έφτιαχναν πάντα στις γιορτές, την δεκαετία ᾿80 και που υπήρξε το «σήμα κατατεθέν» εκείνης της εποχής.


 




Παντεσπάνι γλυκό

Υλικά

•    10 αυγά (χωρισμένα)
•    10 κ. σ. σιμιγδάλι
•    10 κ. σ. ζάχαρη
•    2 κ. σ. καρύδι ψιλοκομμένο
•    2 βανίλιες
•    ½ σφηνάκι ούζο
•    βούτυρο για το ταψί

 Σιρόπι

•    3½ ποτήρια νερού ζάχαρη
•    3 ποτήρια νερό
•    σταγόνες χυμό λεμονιού

Εκτέλεση


Χτυπάμε τ' ασπράδια μαρέγκα σφιχτή.
Σ' ένα άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, στη μεσαία ταχύτητα του μίξερ, για 10'.
Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μείγμα με τους κρόκους, εναλλάξ, τ' ασπράδια και το σιμιγδάλι.
Τέλος ρίχνουμε τη βανίλια, το καρύδι και το ποτό.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί Ν° 36 και ρίχνουμε το μείγμα, απλώνοντάς το να πάει παντού.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στον αέρα, για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να ξεκολλήσει απ' τα τοιχώματα.
Δοκιμάζουμε αν είναι ψημένο, τρυπώντας το γλυκό με μια οδοντογλυφίδα, εάν βγει στεγνή είναι έτοιμο.

Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Απ' την ώρα που θ' αρχίσει να βράζει, το αφήνουμε ακόμα για 6'.


Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο το σιρόπι, ρίχνοντας μία σταγόνα στο νύχι του αντίχειρα.
Εάν σταθεί και δεν απλώσει, είναι έτοιμο.

Όταν παγώσει το γλυκό το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.

Το σερβίρουμε με παγωτό εάν θέλουμε.

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

  1. Καλημέρα συγχαρητήρια για τις συνταγές έχω φτιαξει μερικές και είναι πολύ ωραίες.θέλω να ρωτησω το καρύδι που μπαίνει στο παραπανω γλυκό γιατί δεν αναφέρεται πουθενά εκτός απο τα υλικά .Ευχαριστω.Ενοω το παντεσπανι γλυκό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη/ε συγνώμη για την παράλειψη, διορθώθηκε ήδη, ευχαριστώ για την επισήμανση.

      Διαγραφή
  2. Το γλυκό των παιδικών μας χρόνων !!! Ακριβώς με την ίδια συνταγή το έφτιαχνε και η μητέρα μου (και 'γω τώρα)..Πανεύκολο με λίγα και απλά υλικά και πολύ νόστιμο.Συγχαρητήρια,συνεχίστε την πολύ καλή δουλειά που κάνετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αλευρι μπεικεν παουντερ δεν εχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ψιλό σιμιγδαλι ή χοντρο βαζουμε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν λέμε απλά σιμιγδάλι εννοούμε το ψιλό· αλλιώς τονίζουμε ότι πρόκειται για χοντρό.

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.