Από τα πιο σπάνια πια και πολύ ξεχωριστά λικέρ, που έφτιαχναν παλιότερα οι νοικοκυρές, με βατόμουρα που μάζευαν στους αγρούς.
Σήμερα πολύ λίγοι είναι αυτοί που το ξέρουν και ακόμη λιγότεροι αυτοί που το φτιάχνουν.
Όσοι δεν το ξέρετε δοκιμάστε το, αξίζει τον κόπο!
Λικέρ βατόμουρο (blackberry)
Υλικά
• 600 γραμ. βατόμουρα
• 700 ml. τσίπουρο ή ούζο
• 100 γραμ. ζάχαρη
• 1 ξύλο κανέλλας (προαιρετικά)
Για το σιρόπι
• 350 γραμ. ζάχαρη
• 300 ml. νερό
• χυμό από ½ λεμόνι
Εκτέλεση
Σήμερα πολύ λίγοι είναι αυτοί που το ξέρουν και ακόμη λιγότεροι αυτοί που το φτιάχνουν.
Όσοι δεν το ξέρετε δοκιμάστε το, αξίζει τον κόπο!
Λικέρ βατόμουρο (blackberry)
Υλικά
• 600 γραμ. βατόμουρα
• 700 ml. τσίπουρο ή ούζο
• 100 γραμ. ζάχαρη
• 1 ξύλο κανέλλας (προαιρετικά)
Για το σιρόπι
• 350 γραμ. ζάχαρη
• 300 ml. νερό
• χυμό από ½ λεμόνι
Εκτέλεση
Χρησιμοποιώντας γάντια, μαζέυουμε βατόμουρα, όχι όμως πολύ ώριμα, γιατί θα λιώσουν. Τα πλένουνε πάρα πολύ καλά και τα βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν τελείως. |
|
Τα βάζουμε σε καθαρό και στεγνό, γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς. | |
Ρίχνουμε τα 100 γραμμάρια ζάχαρη, βάζουμε την κανέλλα (αν θέλουμε) και απογεμίζουμε με το τσίπουρο. Ανακινούμε λίγο το βάζο και το αφήνουμε στον ήλιο για 25 - 30 μέρες. Τις πρώτες μέρες, το κουνάμε ελαφρά καθημερινά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, κι έπειτα μία - δυο φορές την εβδομάδα. |
|
Μετά από 30 μέρες περίπου, (ανάλογα την ένταση του ήλιου), είμαστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, την ζάχαρη με το νερό και τα βράζουμε για 3'- 4' λεπτά, από την ώρα που θα πάρει βράση. Ένα λεπτό πριν το τέλος, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι μας να κρυώσει τελείως. |
|
Σουρώνουμε
το ποτό μαζί με τα βατόμουρα, σε σουρωτήρι που έχουμε τοποθετήσει ένα
διπλωμένο πανί και έπειτα με το πανί τα σφίγγουμε για να πάρουμε όσο πιο
πολύ χυμό γίνεται. Έπειτα το σουρώνουμε πάλι, τουλάχιστον δύο φορές, χρησιμοποιώντας βαμβάκι ή φίλτρο του καφέ, για να είμαστε σίγουροι ότι έχουν απομακρυνθεί όλα τα υπολείμματα. |
|
Βάζουμε ξανά
στο βάζο το ποτό, προσθέτουμε το κρύο σιρόπι, κλείνουμε το βάζο και το
αφήνουμε σε σκιερό μέρος για άλλες 4 - 5 μέρες, ανακινώντας το τρεις -
τέσσερις φορές. Όταν το λικέρ μας είναι έτοιμο, το σουρώνουμε άλλη μία φορά αν χρειάζεται, και το απολαμβάνουμε σκέτο ή με πάγο. |
6 Σχόλια
Τέλεια συνταγή! Ευχαριστώ! Είναι εύκολη και το αποτέλεσμα καταπληκτικό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, είναι από τα πιο αγαπημένα μου.
ΔιαγραφήΑπλά καταπληκτικό... 2η χρονιά φέτος που το φτιάχνω... πέρυσι δοκιμαστικά έφτιαξα 5 λίτρα... Φέτος μόνο 30 λίτρα :D
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται πολύ ωραίο και θα ήθελα να δοκιμάσω να το φτιάξω. Αυτό που με προβληματίζει είναι το τσίπουρο. Είναι τόσο έντονο το άρωμα του βατόμουρου που υπερτερεί του τσίπουρου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεωργία μου να μην σε προβληματίζει η μυρωδιά του τσίπουρου. Μετά από 30 μέρες στον ήλιο, απλά δεν υπάρχει.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για την απάντηση! Αν βρω φέτος βατόμουρα θα το φτιάξω οπωσδήποτε!
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.