Header Ads

Ελληνικός καφές ή τούρκικος - πως φτιάχνεται

Ελληνικός καφές ή τούρκικος - πως φτιάχνεται - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ο ελληνικός ή αλλιώς τούρκικος καφές, που παρόλο το όνομά του έλκει την καταγωγή του από τις Αραβικές χώρες, φτιάχνεται με ψήσιμο καβουρντισμένων και αλεσμένων σε σκόνη κόκκων καφέ, μέσα σε μπρίκι με νερό, με την προσθήκη ή όχι ζάχαρης.
Το μπρίκι ζεσταίνεται σε χαμηλή φωτιά ή καλύτερα στη χόβολη, μέχρι να βράσει ο καφές και να φουσκώσει.

Πώς φτιάχνεται ο Ελληνικός καφές, οι αναλογίες και τα ονόματά του

Δείτε την διαδικασία στο βίντεο ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε την συνταγή.



Υλικά

•   1 - 1½ κουτ. γλυκού ελληνικός καφές
•   ½ - 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
•   1 φλυτζανάκι νερό (75 ml. περίπου)

Εκτέλεση

Βάζουμε ένα μπρίκι σε χαμηλή φωτιά και το γεμίζουμε με τόσα φλυτζανάκια νερό, όσοι και οι καφέδες που θέλουμε να φτιάξουμε.
Όταν ζεσταθεί λίγο το νερό, βάζουμε από μία γεμάτη κουταλιά του γλυκού καφέ, για κάθε φλυτζάνι που θα φτιάξουμε και όση ζάχαρη επιθυμούμε.

Ανακατεύουμε αργά έως ότου διαλυθεί καλά ο καφές και η ζάχαρη και μετά τον αφήνουμε ήσυχο (χωρίς ανακάτεμα), να φουσκώσει.

Μόλις ο καφές αρχίζει να φουσκώνει και πάει να"γυρίσει" λίγο, τον αποσύρουμε από την φωτιά και χτυπάμε το μπρίκι 1 - 2 φορές ελαφρά στο πάγκο, για να κατακάτσει λίγο.

Ξαναβάζουμε αμέσως το μπρίκι στη φωτιά και όταν ο καφές αρχίσει να φουσκώνει ξανά και γυρίσει πάλι το καϊμάκι, τον βγάζουμε από την φωτιά και τον σερβίρουμε αργά, στο κλασσικό φλυτζάνι του ελληνικού καφέ.

Αν θέλουμε να κάνει φουσκάλες, τον ρίχνουμε με σταθερό ρυθμό, σηκώνοντας ψηλά το μπρίκι, (απομακρύνοντάς το απ᾿ το φλυτζάνι) και μετά ξανακατεβάζοντάς το, πάλι προς τα κάτω, ενώ αν θέλουμε παχύ καϊμάκι σερβίρουμε τον καφέ από χαμηλά.
Ελληνικός καφές ή τούρκικος - πως φτιάχνεται - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ελληνικός καφές ή τούρκικος - πως φτιάχνεται - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μεγάλη σημασία έχει το αργό ανακάτεμα στην αρχή.

Σε περίπτωση όμως που βιαζόμαστε και τον βάλουμε σε δυνατή φωτιά, τότε χρειάζεται σχετικά γρήγορο ανακάτεμα, για να μοιράζεται καλύτερα η θερμότητα, σε όλον τον καφέ.

Εάν έχουμε φτιάξει περισσότερους από ένα καφέδες, θα πρέπει να σερβίρουμε από μια μικρή ποσότητα σε κάθε φλυτζανάκι, για να έχουν όλα καϊμάκι. Στη συνέχεια θα γεμίσουμε τα φλυτζανάκια.
 
Υπάρχουν πολλές αναλογίες για να φτιάξουμε τον ελληνικό καφέ, ανάλογα με το πόσο βαρύ ή ελαφρύ τον θέλουμε και πόσο πικρό ή γλυκό.
Τα βασικά είδη καφέ είναι: σκέτος, με ολίγη, μέτριος, ολίγο μέτριος, γλυκύ βραστός και βαρύ γλυκός.

Για κάθε φλυτζανάκι λοιπόν χρησιμοποιούμε ένα κουταλάκι γεμάτο καφέ και 1 φλυτζανάκι νερό.

Αν τον θέλουμε βαρύτερο, θα βάλουμε πιο πολύ καφέ 1½ - 2 κουταλάκια, ενώ για πιο ελαφρύ, θα βάλουμε λιγότερο.

Η ονομασία του κάθε καφέ προέρχεται κυρίως από την ποσότητα ζάχαρης που του προσθέτουμε, αλλά και την ποσότητα του καφέ που βάζουμε.

Αναλυτικά τα είδη του ελληνικού καφέ είναι:


1.  Ο σκέτος, που γίνεται χωρίς ζάχαρη.

2.  Ο με ολίγη, που γίνεται με ζάχαρη στη μύτη του κουταλιού.

3.  Ο ναι και όχι, που γίνεται με ½ κουταλάκι ζάχαρη.
 
4.  Ο μέτριος, που γίνεται με 1 κουταλάκι κοφτό ζάχαρη.

5.  Ο ολίγο μέτριος, που γίνεται με 1½ κουταλάκι ζάχαρη.

6.  Ο γλυκός και ο γλυκύ βραστός, που γίνεται με 2 κουταλάκια κοφτά ζάχαρη.

7.  Ο βαρύ γλυκός, που γίνεται με 1½ - 2 κουταλάκια καφέ και 3 ζάχαρη. 

8.  Ο πολλά βαρύ γλυκός, που γίνεται με 2½ - 3 κουταλάκια καφέ και ζάχαρη.
 
 Ο βραστός γίνεται όταν αφήσουμε το καϊμάκι να γυρίσει, να βράσει δηλαδή, και τον σερβίρουμε σηκώνοντας το μπρίκι ψηλά, ώστε ο καφές να κάνει φουσκάλες.
 
Ο μερακλίδικος γίνεται όταν απομακρύνουμε τον καφέ από τη φωτιά, πριν βράσει, ακριβώς μόλις φουσκώσει, κι ενώ το καϊμάκι είναι ακόμα πυκνό.

Στον βαρύ ακουμπάμε το μπρίκι στο φλυτζάνι, για να κάνει ο καφές καϊμάκι.
  
-- Τα παλιότερα χρόνια, χρησιμοποιούσαν μπακιρένια μπρίκια ή χάλκινα και το σιγανό ψήσιμο βοηθούσε να βράσει καλά ο καφές και να κάνει ένα βελούδινο καϊμάκι και να βγάλει όλα τα αρώματά του.
Αυτό γινόταν γιατί ψήνανε τον καφέ στη χόβολη, δηλαδή πάνω σε κάρβουνα και στάχτες.
Αργότερα  τοποθετούσαν πάνω στη φωτιά να ζεσταθεί, ένα δοχείο που ήταν γεμάτο άμμο και εκεί (στη ζεστή άμμο) έβαζαν το μπρίκι και σιγόβραζαν τον καφέ.


Δείτε επίσης: Ζεστός στιγμιαίος καφές (νες)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια