Σέσκουλα (σέσκλα) με φασόλια ξερά

Σέσκουλα (σέσκλα) με φασόλια ξερά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ένας πολύ ωραίος τρόπος για να μαγειρέψουμε τα ξερά φασόλια, είναι να τα κάνουμε βραστά, μαζί με σέσκουλα.
Μαζί με φρέσκο μάραθο, που του παει πολύ, είναι ότι πρέπει για την νηστεία πριν, αλλά και για μετά το πάσχα.
Δοκιμάστε τα και θα δείτε πόσο γλυκά γίνονται τα φασόλια.


 

Σέσκουλα (σέσκλα) με φασόλια ξερά


Υλικά

•     500 - 600 γραμ. σέσκουλα (σέσκλα)
•     350 γραμ. ξερά φασόλια
•     2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•     1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
•     3 - 4 κλωνάρια σέλινο χονδροκομμένα
•     ½ ματσάκι μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο
•     ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•     χυμό από 1 λεμόνι
•     αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 

Εκτέλεση

Βάζουμε τα φασόλια σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό, που να τα σκεπάζει και τ᾿ αφήνουμε να βράσουν για 5΄.
Κατόπιν τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και πετάμε το νερό.
 
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα σέσκουλα και έπειτα τα χοντροκόβουμε (σε δύο ή τρία κομμάτια, ανάλογα το μέγεθος).
Πλένουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια, το καρότο, το σέλινο και το μάραθο.
Σέσκουλα (σέσκλα) με φασόλια ξερά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σέσκουλα (σέσκλα) με φασόλια ξερά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα και τα ανακατεύουμε να λαδωθούν καλά.
Τα σοτάρουμε για 2΄- 3΄ σε μέτρια φωτιά, έπειτα ρίχνουμε τα φασόλια, το σέλινο, το μάραθο, πιπέρι, αλάτι και συμπληρώνουμε τόσο βραστό νερό, που να καλύπτει τα υλικά και να εξέχει από πάνω 2 - 3 δάχτυλα.
Σέσκουλα (σέσκλα) με φασόλια ξερά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σέσκουλα (σέσκλα) με φασόλια ξερά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τα φασόλια για 40'- 50' περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.
(Ο χρόνος βρασμού και το νερό που θα προσθέσουμε, εξαρτάται απ' το πόσο βραστερά είναι τα φασόλια μας).
 
Προσθέτουμε τα σέσκουλα και το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 10' - 15' ακόμη, μέχρι να βράσουν τα σέσκουλα και να χυλώσουν τα φασόλια (αν χρειαστεί νερό προσθέτουμε).
Σέσκουλα (σέσκλα) με φασόλια ξερά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σέσκουλα (σέσκλα) με φασόλια ξερά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σερβίρουμε τη φασολάδα μας αχνιστή, συνοδεύοντάς τη με ελιές και βαρελίσια Καλαβρυτινή φέτα.

-- Για να αποφύγουμε το φούσκωμα απ΄τη φασολάδα, στίβουμε στο πιάτο μας χυμό λεμονιού.

 
Μερίδες: 6


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.