Header Ads

Κρασόπιτα νηστίσιμη

Κρασόπιτα νηστίσιμη - Τα φαγητά της γιαγιάς
Η κρασόπιτα, είναι ένα πολύ παλιό γλυκό, που έφτιαχνε πάντα η γιαγιά μου τα Νικολοβάρβαρα, για τη νηστεία των Χριστουγέννων, με το καινούργιο κρασί της χρονιάς.
Η κρασόπιτα είναι ένα πολύ νόστιμο γλυκό, γεμάτο με αρώματα και γεύσεις από το παρελθόν.


Κρασόπιτα νηστίσιμη με πετιμέζι


 Υλικά

•    650 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

•    100 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
•    360 γραμ. ή 1½ φλυτζ. τσαγιού λευκό κρασί
•    240 γραμ. ή 1 φλυτζ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
•    240 γραμ. ή 1 φλυτζ. τσαγιού σπορέλαιο
•    240 γραμ. ή 1 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
•    1 ποτήρι κρασιού ή 200 γραμ. πετιμέζι
•    1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
•    2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
•    ξύσμα από 1 πορτοκάλι
•    1 κουτ. γλυκού κανέλλα
•    ¼ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
•    ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο


Εκτέλεση


Σε μια λεκάνη, χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη, για 5' λεπτά.
Έπειτα προσθέτουμε την κανέλλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το κρασί και το πετιμέζι, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
Κρασόπιτα νηστίσιμη - Τα φαγητά της γιαγιάς
Κρασόπιτα νηστίσιμη - Τα φαγητά της γιαγιάς
Στη συνέχεια, ρίχνουμε τη σόδα διαλυμένη, (πάνω από τη λεκάνη γιατί φουσκώνει) στο χυμό πορτοκαλιού, το μπέικιν πάουντερ και τα δύο αλεύρια κοσκινισμένα.
Κρασόπιτα νηστίσιμη - Τα φαγητά της γιαγιάς
Κρασόπιτα νηστίσιμη - Τα φαγητά της γιαγιάς
Όταν ενσωματωθούν καλά τα υλικά, βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί Ν°32 (διαμ. 32 εκ.), κι αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
Κρασόπιτα νηστίσιμη - Τα φαγητά της γιαγιάς
Κρασόπιτα νηστίσιμη - Τα φαγητά της γιαγιάς
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C, στον αέρα, για 50' - 60' λεπτά περίπου, μέχρι η κρασόπιτα, να φουσκώσει, να ροδίσει και να ξεκολλήσει απ᾿ τα τοιχώματα του ταψιού.
Δοκιμάζουμε αν το γλυκό μας είναι έτοιμο, τρυπώντας στο κέντρο του, με μια οδοντογλυφίδα, κι αν βγει στεγνή και καθαρή είμαστε έτοιμοι, αν όχι, το ψήνουμε για λίγο ακόμη.

Διατηρείται εκτός ψυγείου, για περίπου μια εβδομάδα.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια