Η κρασόπιτα, είναι ένα πολύ παλιό γλυκό, που έφτιαχνε πάντα η γιαγιά μου τα Νικολοβάρβαρα, για τη νηστεία των Χριστουγέννων, με το καινούργιο κρασί της χρονιάς.
Η κρασόπιτα είναι ένα πολύ νόστιμο γλυκό, γεμάτο με αρώματα και γεύσεις από το παρελθόν.
Υλικά
• 650 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 100 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• 360 γραμ. ή 1½ φλυτζ. τσαγιού λευκό κρασί
• 240 γραμ. ή 1 φλυτζ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
• 240 γραμ. ή 1 φλυτζ. τσαγιού σπορέλαιο
• 240 γραμ. ή 1 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
• 1 ποτήρι κρασιού ή 200 γραμ. πετιμέζι
• 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
• 2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
• ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• 1 κουτ. γλυκού κανέλλα
• ¼ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
• ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Η κρασόπιτα είναι ένα πολύ νόστιμο γλυκό, γεμάτο με αρώματα και γεύσεις από το παρελθόν.
Κρασόπιτα νηστίσιμη με πετιμέζι
Υλικά
• 650 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 100 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• 360 γραμ. ή 1½ φλυτζ. τσαγιού λευκό κρασί
• 240 γραμ. ή 1 φλυτζ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
• 240 γραμ. ή 1 φλυτζ. τσαγιού σπορέλαιο
• 240 γραμ. ή 1 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
• 1 ποτήρι κρασιού ή 200 γραμ. πετιμέζι
• 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
• 2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
• ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• 1 κουτ. γλυκού κανέλλα
• ¼ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
• ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη, χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη, για 5' λεπτά. Έπειτα προσθέτουμε την κανέλλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το κρασί και το πετιμέζι, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν. |
|
Στη συνέχεια, ρίχνουμε τη σόδα διαλυμένη, (πάνω από τη λεκάνη γιατί φουσκώνει) στο χυμό πορτοκαλιού, το μπέικιν πάουντερ και τα δύο αλεύρια κοσκινισμένα. | |
Όταν ενσωματωθούν καλά τα υλικά, βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί Ν°32 (διαμ. 32 εκ.), κι αδειάζουμε μέσα το μείγμα. | |
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C, στον αέρα, για 50' -
60' λεπτά περίπου, μέχρι η κρασόπιτα, να φουσκώσει, να ροδίσει και να ξεκολλήσει απ᾿ τα τοιχώματα του ταψιού. Δοκιμάζουμε αν το γλυκό μας είναι έτοιμο, τρυπώντας στο κέντρο του, με μια οδοντογλυφίδα, κι αν βγει στεγνή και καθαρή είμαστε έτοιμοι, αν όχι, το ψήνουμε για λίγο ακόμη. Διατηρείται εκτός ψυγείου, για περίπου μια εβδομάδα. |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.