Αϊράνι (ayran) ή Αριάνι

Αϊράνι (ayran) ή Αριάνι - Τα φαγητά της γιαγιάς
Το αϊράνι, όπως το λέγανε στην Πόλη, ή αριάνι όπως το ξέρουμε στην Ελλάδα, είναι ένα πολύ δροσιστικό ρόφημα, που φτιάχνεται από γιαούρτι αραιωμένο με κρύο νερό και λίγο αλάτι.
Είναι πολύ εύκολο και ελαφρύ, αλλά παράλληλα αποτελεί και ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα διατροφής.


Αϊράνι (ayran) ή Αριάνι


Υλικά

•     200 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
•     200 γραμ. παγωμένο νερό
•     ¼ κουτ. γλυκού αλάτι
•     2 - 3 φύλλα δυόσμο

Εκτέλεση

Βάζουμε το γιαούρτι σε ένα μπολ, ρίχνουμε το νερό και το αλάτι, και με τον αυγοδάρτη ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας.
Αϊράνι (ayran) ή Αριάνι - Τα φαγητά της γιαγιάς
Αϊράνι (ayran) ή Αριάνι - Τα φαγητά της γιαγιάς
Σερβίρουμε σε ποτήρια, κι αν θέλουμε βάζουμε δυο - τρία παγάκια και λίγα φύλλα δυόσμου.
Το πίνουμε αμέσως ή το διατηρούμε στο ψυγείο.

-- Στις τουρκικές επαρχίες, το αϊράνι ή αριάνι είναι το κύριο ποτό που προσφέρουν στους επισκέπτες και το σερβίρουν συνήθως πολύ κρύο. Συνοδεύει ψητά κρεατικά και πιλάφια, ενώ είναι ιδανικό συνοδευτικό για φαγητά με πολλά μπαχαρικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.