Το αϊράνι, όπως το λέγανε στην Πόλη, ή αριάνι όπως το ξέρουμε στην Ελλάδα, είναι ένα πολύ δροσιστικό ρόφημα, που φτιάχνεται από γιαούρτι αραιωμένο με κρύο νερό και λίγο αλάτι.
Είναι πολύ εύκολο και ελαφρύ, αλλά παράλληλα αποτελεί και ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα διατροφής.
Υλικά
• 200 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
• 200 γραμ. παγωμένο νερό
• ¼ κουτ. γλυκού αλάτι
• 2 - 3 φύλλα δυόσμο
Εκτέλεση
Είναι πολύ εύκολο και ελαφρύ, αλλά παράλληλα αποτελεί και ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα διατροφής.
Αϊράνι (ayran) ή Αριάνι
Υλικά
• 200 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
• 200 γραμ. παγωμένο νερό
• ¼ κουτ. γλυκού αλάτι
• 2 - 3 φύλλα δυόσμο
Εκτέλεση
Βάζουμε το γιαούρτι σε ένα μπολ, ρίχνουμε το νερό και το αλάτι, και με τον αυγοδάρτη ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας. |
|
Σερβίρουμε σε ποτήρια, κι αν θέλουμε βάζουμε δυο - τρία παγάκια και λίγα φύλλα δυόσμου. Το πίνουμε αμέσως ή το διατηρούμε στο ψυγείο. -- Στις τουρκικές επαρχίες, το αϊράνι ή αριάνι είναι το κύριο ποτό που προσφέρουν στους επισκέπτες και το σερβίρουν συνήθως πολύ κρύο. Συνοδεύει ψητά κρεατικά και πιλάφια, ενώ είναι ιδανικό συνοδευτικό για φαγητά με πολλά μπαχαρικά. |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.