Ρυζόγαλο παραδοσιακό με σοκολάτα

Ρυζόγαλο παραδοσιακό με σοκολάτα - Τα φαγητά της γιαγιάςΠρόκειται για το κλασικό ρυζόγαλο, που μας έφτιαχναν οι μαμάδες μας όταν ήμασταν παιδιά, για απογευματινό γλύκισμα, ή και για εύκολο βραδινό.
Αν μάλιστα του προσθέσουμε λίγη κουβερτούρα, τότε μεταμορφώνεται σ᾿ ένα υπέροχο σοκολατένιο γλυκό, που όμοιό του δεν υπάρχει!


Ρυζόγαλο παραδοσιακό με σοκολάτα


Υλικά
 
•   200 γραμ. ρύζι γλασέ
•   2 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
•   1 λίτρο γάλα φρέσκο
•   1 φλυτζ. τσαγιού νερό
•   200 γραμ. κουβερτούρα μαύρη ή γάλακτος ψιλοκομμένη
•   100 γραμ. ζάχαρη

•   1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση


Βάζουμε το ρύζι σ᾿ ένα σουρωτήρι και το ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό.
Έπειτα βάζουμε το γάλα με το νερό και το αλάτι σε μια κατσαρόλα, επάνω σε δυνατή φωτιά. 
΄Οταν ζεσταθούν, ρίχνουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε καλά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να βράσει το ρύζι, για 20΄ περίπου.
Ρυζόγαλο παραδοσιακό με σοκολάτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Ρυζόγαλο παραδοσιακό με σοκολάτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Δύο λεπτά πριν το σβήσουμε, ρίχνουμε το κορν φλάουρ, διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό, κι ανακατεύουμε το ρυζόγαλο να κρεμώσει.
Όταν είναι έτοιμο, σβήνουμε το μάτι της κουζίνας, ρίχνουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε, αποσύρουμε απ᾿ τη φωτιά
και μοιράζουμε το ρυζόγαλο σε 6 μπολάκια. (Αν θέλουμε το κλασικό ρυζόγαλο).
Ρυζόγαλο παραδοσιακό με σοκολάτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Ρυζόγαλο παραδοσιακό με σοκολάτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Για να το κάνουμε σοκολατένιο, όταν αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα και ανακατεύουμε προσεκτικά, μέχρι να λιώσει.
 

Εάν θέλουμε το ρυζόγαλο να γίνει πιο κρεμώδες και να μην πιάσει πέτσα στην επιφάνεια, όταν το κατεβάσουμε απ᾿ τη φωτιά, κι αφού λιώσουμε την κουβερτούρα (όταν το κάνουμε σοκολατένιο), βάζουμε την κατσαρόλα σ᾿ ένα σκεύος με παγωμένο νερό, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να κρυώσει.

Διαφορετικά το σερβίρουμε σε μπολ και τ᾿ αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσουν.
Όταν κρυώσουν ελαφρά, πασπαλίζουμε την επιφάνειά τους με λίγη κανέλα, αν φτιάξουμε την παραδοσιακή συνταγή, ή με τριμμένη κουβερτούρα τα σοκολατένια.

Όταν κρυώσουν εντελώς, αν έχουνε μείνει, τα βάζουμε στο ψυγείο.

-- Αν θέλουμε ακόμη πιο πλούσια γεύση, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το νερό με κρέμα γάλακτος και να φτιάξουμε ρυζόγαλο «σπέσιαλ».


2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σας, έφτιαξα αυτό το υπέροχο γλυκό με την διαφορά ότι,
    έβρασα πρώτα το ρύζι και έπειτα έβαλα για λίγο να βράσει το γάλα και την ζάχαρη, με το που έκλεισα το μάτι τις κουζίνας έριξα 120γρ κουβερτούρα[χωρίς να την κάνω κομμάτια] και ανακάτευα συνέχεια, με το που έλιωσε, έβαλα το υλικό σε 8 μπολάκια.
    Πραγματικά είτε ζεστό είτε κρύο, είναι υπέροχο γλύκισμα!!!
    [όποιος δεν το θέλει τόσο γλυκό μπορεί να το φτιάξει με κακάο σκόνη.]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δήμητρα χαίρομαι πολύ που σου άρεσε το γλυκάκι, πολύ καλός και ο τρόπος σου.
      Βολεύει και για την περίπτωση που μας έχει περισσέψει ρύζι.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους