Μία από τις «πρόχειρες» ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές πίτες, που οι γιαγιάδες ήξεραν να «σκαρώνουν» με απλά υλικά, που υπήρχαν πάντα στα σπίτια.
Το εντυπωσιακό είναι, πως όσο πιο απλή ήταν στην παρασκευή της η πίτα, τόσο πιο νόστιμη γινόταν.
Υλικά
• 1 κιλό κολοκύθια τριμμένα
• 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 1 μεγάλο καρότο τριμμένο
• 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλικομμένο
• 3 κουτ. σούπας μάραθο ή άνηθο ψιλικομμένο
• 3 - 4 φύλλα φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
• 4 αυγά χτυπημένα
• 180 - 200 γραμ. φέτα τρίμμα
• 50 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
• 2 φλυτζ. τσαγιού γάλα φρέσκο (280 γραμ.)
• 4 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 4 κουτ. σούπας φυτίνη
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Το εντυπωσιακό είναι, πως όσο πιο απλή ήταν στην παρασκευή της η πίτα, τόσο πιο νόστιμη γινόταν.
Κολοκυθόπιτα «ξυπόλητη» ή κολοκυθοφάι
Υλικά
• 1 κιλό κολοκύθια τριμμένα
• 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 1 μεγάλο καρότο τριμμένο
• 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλικομμένο
• 3 κουτ. σούπας μάραθο ή άνηθο ψιλικομμένο
• 3 - 4 φύλλα φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
• 4 αυγά χτυπημένα
• 180 - 200 γραμ. φέτα τρίμμα
• 50 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
• 2 φλυτζ. τσαγιού γάλα φρέσκο (280 γραμ.)
• 4 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 4 κουτ. σούπας φυτίνη
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε τα κολοκύθια, τα τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη και τα βάζουμε σ᾿ ένα μπολ. Τα πασπαλίζουμε με 1 κουταλιά της σούπας ψιλό αλάτι, τα ανακατεύουμε, τα βάζουμε σ᾿ ένα τρυπητό και τα αφήνουμε για 10' - 15' να στραγγίξουν τα υγρά τους. |
|
Στίβουμε με τα χέρια μας τα κολοκύθια, τα βάζουμε σ᾿ ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε τη φυτίνη, το κρεμμύδι, το δυόσμο, το μαϊντανό, το μάραθο, το καρότο, μπόλικο πιπέρι και λίγο αλάτι, (εξαρτάται απ΄το πόσο αλμυρή είναι η φέτα). | |
Τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά, για 10' περίπου, μέχρι να πιουν όλα τα υγρά τους. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε 5' να κρυώσει λίγο, προσθέτουμε το κεφαλοτύρι, τη φέτα και ανακατεύουμε. |
|
Έπειτα, σ᾿ ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε λίγο απ᾿ το γάλα και διαλύουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, τ᾿ αυγά ελαφρά χτυπημένα, το πιπέρι, το αλάτι και ανακατεύουμε. Βράζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς την κρέμα, για να μην σβολιάσει και φτιάχνουμε μια σφιχτή μπεσαμέλ. |
|
Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε 5' να κρυώσει. (Αναλυτικά εδώ) Ακολούθως, ρίχνουμε την μπεσαμέλ μέσα στο μείγμα με τα κολοκύθια και τ’ ανακατεύουμε πολύ καλά μ᾿ ένα κουτάλι. |
|
Λαδώνουμε καλά ένα ταψάκι 24 * 30 εκ., το πασπαλίζουμε με αλεύρι, τινάζουμε να φύγει το περίσσιο και ρίχνουμε το μείγμα. Το απλώνουμε και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 170°C, ή σε αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα, στους 200°C, για 35' - 40' περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα. Όταν την βγάλουμε από τον φούρνο, την αφήνουμε 10' να σταθεί, κι έπειτα την κόβουμε. -- Σε περίπτωση που μας σβολιάσει η κρέμα, τη χτυπάμε με το μίξερ χειρός και θα είναι εντάξει. |
6 Σχόλια
Πολυ νοστιμο το φαγητο,συγχαρητηρια για τη συνταγη.Εγω το εψησα μια ωρα περιπου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε/η χαίρομαι πολύ που σου άρεσε το κολοκυθοφάι της γιαγιάς μου.
ΔιαγραφήΌπως με όλα τα φαγητά που ψήνονται στο φούρνο, οι χρόνοι ψησίματος, πέρα από όλα τα άλλα, έχουν να κάνουν με τη «δύναμη» που έχει η κάθε κουζίνα.
Καλησπέρα! Θα μπορούσατε να γράψετε μια συνταγή με κολοκυθόπιτα αλλά νηστίσιμη; ευχαριστώ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεωργία μου θα προσπαθήσω να ανεβάσω μία, κάποια στιγμή.
ΔιαγραφήΒγήκε τέλεια ευχαριστώ πολυ αγαπημένη φίλη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.