Ένα πολύ νόστιμο φαγητό που ανήκει στην κατηγορία των "ξεχασμένων¨.
Ποιο γνωστό, είναι μαγειρεμένο στην κατσαρόλα, παρ᾿ όλο που στη γάστρα γίνεται νοστιμότερο.
Η γιαγιά μου, το έφτιαχνε πολύ συχνά, όταν ήμουνα μικρή, αλλά αργότερα για κάποιο λόγο, έπαψε να το
κάνει.
Αρνί με αρακά στη γάστρα
Υλικά
• 1½ κιλό αρνάκι ή κατσικάκι
• 1 κιλό αρακά φρέσκο ή κατεψυγμένο
• 1 κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες στο μούλτι
• 2 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
• 1 καρότο σε ροδέλες
• 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 2 χλωρά κρεμμύδια σε ροδέλες
• 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλικομμένο
• 1 ματσάκι μάραθο ή άνηθο ψιλικομμένο
• 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
• 1 νεροπότηρο κρασί
• ¾ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 πρέζα ζάχαρη
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ποιο γνωστό, είναι μαγειρεμένο στην κατσαρόλα, παρ᾿ όλο που στη γάστρα γίνεται νοστιμότερο.
Η γιαγιά μου, το έφτιαχνε πολύ συχνά, όταν ήμουνα μικρή, αλλά αργότερα για κάποιο λόγο, έπαψε να το
κάνει.
Αρνί με αρακά στη γάστρα
Υλικά
• 1½ κιλό αρνάκι ή κατσικάκι
• 1 κιλό αρακά φρέσκο ή κατεψυγμένο
• 1 κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες στο μούλτι
• 2 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
• 1 καρότο σε ροδέλες
• 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 2 χλωρά κρεμμύδια σε ροδέλες
• 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλικομμένο
• 1 ματσάκι μάραθο ή άνηθο ψιλικομμένο
• 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
• 1 νεροπότηρο κρασί
• ¾ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 πρέζα ζάχαρη
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας πολύ καλά και το κόβουμε σε μερίδες. Στη συνέχεια πλένουμε τα λαχανικά, τα κόβουμε και τα βάζουμε σ᾿ ένα μπολ. Σε βαθύ τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε (σοτάρουμε) καλά το κρέας να θωρακιστεί γύρω - γύρω. |
|
Προσθέτουμε το σκόρδο και το ξερό κρεμμύδι και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα μέχρι να γυαλίσει. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το μισό περίπου. |
|
Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στη γάστρα και στη συνέχεια ρίχνουμε τις πατάτες, τον αρακά, τον μαϊντανό, τα χλωρά κρεμμύδια, το μάραθο και τα καρότα. | |
Διαλύουμε τον πελτέ στο χυμό ντομάτας και τον περιχύνουμε
στην γάστρα. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το υπόλοιπο λάδι, μισό φλυτζάνι του τσαγιού νερό, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ελαφρά. |
|
Σκεπάζουμε
τη γάστρα και ψήνουμε στους 200°C, στις αντιστάσεις, για 1½ ώρα
περίπου, μέχρι να ψηθεί το κρέας και να ροδοκοκκινίσει. Αν έχει ψηθεί το κρέας και δεν έχει «πάρει χρώμα», ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγο ακόμη, μέχρι να ξεροψηθεί το φαγητό μας και να μείνει με το λάδι του. -- Για να μη μυρίζει το αρνάκι ή το κατσικάκι μας, μπορούμε να το μαρινάρουμε σε χυμό λεμονιού, για 1 - 2 ώρες, πριν το μαγειρέψουμε. |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.