Τούρτα σκαντζόχοιρος

Τα φαγητά της γιαγιάς - Τούρτα σκαντζόχοιροςΕίναι μια τούρτα, με υπέροχη γεύση σοκολάτας, που θα κάνει εντύπωση σε όποια περίσταση κι αν τη σερβίρουμε.
Αν έχουμε την υπομονή να την φτιάξουμε χωρίς τσέρκι και της δώσουμε σχήμα σκαντζόχοιρου, το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό!


Τούρτα σκαντζόχοιρος

 Υλικά

•    1½ πλάκα
βιτάμ (375 γραμ.)
•    5 κρόκους αυγών (βιολογικά αν βρούμε)
•    100 γραμ. κακάο σκόνη κοσκινισμένο
•    1 σακουλάκι ζάχαρη άχνη
•    ½ - 1 σφηνάκι (25 - 50 γραμ.) λικέρ πορτοκάλι ή όποιο άλλο ποτό
•    ξύσμα από 1 πορτοκάλι

•    500 γραμ. σαβαγιάρ
•    1 κούπα γάλα
•    λίγο λικέρ ή κακάο σκόνη
•    100 - 120 γραμ. ασπρισμένα και καβουρντισμένα αμύγδαλα για επικάλυψη

Εκτέλεση


Ξεφλουδίζουμε τ᾿ αμύγδαλα και τα καβουρντίζουμε στο φούρνο, ή για πιο γρἠγορα και με εντονότερο χρώμα, στο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. (Αναλυτικά εδώ)
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τούρτα σκαντζόχοιρος
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τούρτα σκαντζόχοιρος
Φροντίζουμε όλα τα υλικά μας, να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Σ᾿ ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το βιτάμ κομμένο σε κομμάτια με την ζάχαρη, για 4'- 5', μέχρι να αφρατέψει και ν᾿ ασπρίσει.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τούρτα σκαντζόχοιρος
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τούρτα σκαντζόχοιρος
Έπειτα προσθέτουμε τους κρόκους, το ξύσμα πορτοκαλιού, το λικέρ και χτυπάμε 2'- 3'ακόμη, μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά μας.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τούρτα σκαντζόχοιρος
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τούρτα σκαντζόχοιρος
Ακολούθως, χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε λίγο - λίγο το κακάο. 
Όταν απορροφηθεί, η κρέμα μας είναι έτοιμη και αφού τη σκεπάσουμε, τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον ½ ώρα.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τούρτα σκαντζόχοιρος
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τούρτα σκαντζόχοιρος
Στη συνέχεια, βάζουμε σ᾿ ένα δίσκο για τούρτες, το τσέρκι, (χωρίς τον πάτο) και στρώνουμε, μία στρώση σαβαγιάρ.
Μ᾿ ένα πινέλο, τα ραντίζουμε, με το γάλα ανακατεμένο με το ποτό, ή αν είναι για παιδιά με κακάο και απλώνουμε πάνω τους τη ½ από τη κρέμα.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τούρτα σκαντζόχοιρος
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τούρτα σκαντζόχοιρος
Καλύπτουμε την κρέμα με μια στρώση σαβαγιάρ και με το πινέλο, τα ραντίζουμε κι αυτά με το γάλα και το ποτό.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τούρτα σκαντζόχοιρος
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τούρτα σκαντζόχοιρος
Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα πάνω στα σαβαγιέρ, κρατώντας 2 -3 κουταλιές της σούπας για τα πλαϊνά και την ισιώνουμε με μια σπάτουλα σερβιρίσματος.
Μ᾿ ένα μαχαίρι χαράζουμε το σχέδιο του σκαντζόχοιρου και έπειτα τοποθετούμε με τη σειρά τα αμύγδαλα.
Βάζουμε το γλυκό, στο ψυγείο να παγώσει για 4 - 5 ώρες.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τούρτα σκαντζόχοιρος
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τούρτα σκαντζόχοιρος
Όταν παγώσει η τούρτα, την ξεκολλάμε απ᾿ τα τοιχώματα (μ᾿ ένα μαχαίρι), ανοίγουμε το τσέρκι με προσοχή και το αφαιρούμε.
Απλώνουμε την κρέμα που κρατήσαμε στα πλαϊνά της τούρτας, και την στρώνουμε μ᾿ ένα μεγάλο μαχαίρι.

Ο σκαντζόχοιρός μας, είναι έτοιμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.