Αλλά και για τους μεγάλους, σκέτος πειρασμός είναι.
Μπορείτε αφού το κόψετε στη μέση, να προσθέσετε μια φέτα τυρί του τοστ και πάριζα και να φτιάξετε το ωραιώτερο σάντουϊτς που υπάρχει!
Ψωμάκια γεμιστά με ελιές
Υλικά
• 250 γρ. αλεύρι σταρένιο (σκληρό)
• 250 γρ. αλεύρι άσπρο (μαλακό)
• 1 φακελάκι ξερή μαγιά, ή 30 γρ. νωπή
• ½ κ. γλ. ζάχαρη
• 2 κ. σ. λάδι
• 1½ κ. γλ. αλάτι
• 50 γρ. γάλα φρέσκο, χλιαρό
• 300 γρ. χλιαρό νερό (περίπου)
• 6 - 8 ελιές ψιλοκομμένες
• σουσάμι ή ρίγανη
Εκτέλεση
Μπορείτε αφού το κόψετε στη μέση, να προσθέσετε μια φέτα τυρί του τοστ και πάριζα και να φτιάξετε το ωραιώτερο σάντουϊτς που υπάρχει!
Ψωμάκια γεμιστά με ελιές
Υλικά
• 250 γρ. αλεύρι σταρένιο (σκληρό)
• 250 γρ. αλεύρι άσπρο (μαλακό)
• 1 φακελάκι ξερή μαγιά, ή 30 γρ. νωπή
• ½ κ. γλ. ζάχαρη
• 2 κ. σ. λάδι
• 1½ κ. γλ. αλάτι
• 50 γρ. γάλα φρέσκο, χλιαρό
• 300 γρ. χλιαρό νερό (περίπου)
• 6 - 8 ελιές ψιλοκομμένες
• σουσάμι ή ρίγανη
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Σ᾿ ένα άλλο μπολ βάζουμε τη μαγιά, προσθέτουμε το μισό χλιαρό νερό, απ᾿ το συνολικό και μ᾿ ένα κουτάλι τη διαλύουμε. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και 4 - 5 κουταλιές αλεύρι, φτιάχνοντας έτσι ένα χυλό. |
|
Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για 15', να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να βγάλει φουσκάλες. Στο μπολ με το κοσκινισμένο αλεύρι, ρίχνουμε το λάδι, το αλάτι, και το γάλα, ανακατεύουμε καλά μ᾿ ένα κουτάλι, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και προσθέτουμε τη μαγιά. |
|
Ανακατεύουμε τη ζύμη μ᾿ ένα κουτάλι, προσθέτουμε λίγο - λίγο το χλιαρό νερό και αρχίζουμε το ζύμωμα. Προσθέτουμε νερό, μέχρι να βραχεί όλο το αλεύρι και η ζύμη να ξεκολλάει απ᾿ τα τοιχώματα. Τότε τη βάζουμε στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 10'. |
|
Όταν είναι έτοιμη, (πιέζουμε με το δάχτυλό μας και επανέρχεται αμέσως), μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα. | |
Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και τη
σκεπάζουμε καλά. Την αφήνουμε περίπου 60΄ - 90΄ μέχρι να φουσκώσει. Έπειτα τη βγάζουμε στον πάγκο και τη χωρίζουμε σε 4 ή 6 ίσα μέρη. |
|
Παίρνουμε το κάθε κομμάτι, το πατάμε με την παλάμη μας στον πάγκο εργασίας ν᾿ ανοίξει και βάζουμε τις ελιές, ψιλοκομμένες. Τα ζυμώνουμε για λίγο, να ενσωματωθεί η γέμιση και τα πλάθουμε φραντζολάκια ή καρβελάκια. |
|
Τα αραδιάζουμε σε λαδωμένη λαμαρίνα (το ξέβαθο ταψί της κουζίνας), τα σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο. | |
Όταν φουσκώσουν τα φρατζολάκια (μετά από μισή ώρα, περίπου), ανάλογα με τη θερμοκρασία του δωματίου, τα λαδώνουμε μ᾿ ένα πινέλο (προσεκτικά) τα πασπαλίζουμε με σουσάμι, (αν θέλουμε) και τα ψήνουμε στους 200°C για 30΄- 35΄ έως ότου ροδίσουν. | |
Εναλλακτικά, μπορούμε να τα πασπαλίσουμε με ρίγανη, ή ακόμη και να βάλουμε ρίγανη στη γέμιση, μαζί με τις ελιές. Τεμάχια 4 - 6 |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.