Header Ads

Ψωμάκια γεμιστά με ελιές (ελιόψωμα)

Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμάκια γεμιστά με ελιές
Το κολατσιό για το σχολείο, που θα ζητάνε τα παιδιά σας!
Αλλά και για τους μεγάλους, σκέτος πειρασμός είναι.
Μπορείτε αφού το κόψετε στη μέση, να προσθέσετε μια φέτα τυρί του τοστ και πάριζα και να φτιάξετε το ωραιώτερο σάντουϊτς που υπάρχει!



 


Ψωμάκια γεμιστά με ελιές

Υλικά

•    250 γρ. αλεύρι σταρένιο (σκληρό)
•    250 γρ. αλεύρι άσπρο (μαλακό)
•    1 φακελάκι ξερή μαγιά, ή 30 γρ. νωπή
•    ½ κ. γλ. ζάχαρη
•    2 κ. σ. λάδι
•    1½ κ. γλ. αλάτι
•    50 γρ. γάλα φρέσκο, χλιαρό
•    300 γρ. χλιαρό νερό (περίπου)
•    6 - 8 ελιές ψιλοκομμένες
•    σουσάμι ή ρίγανη

 Εκτέλεση


Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη.
Σ᾿ ένα άλλο μπολ βάζουμε τη μαγιά, προσθέτουμε το μισό χλιαρό νερό, απ᾿ το συνολικό και μ᾿ ένα κουτάλι τη διαλύουμε.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και 4 - 5 κουταλιές αλεύρι, φτιάχνοντας έτσι ένα χυλό.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμάκια γεμιστά με ελιές
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμάκια γεμιστά με ελιές
Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για 15', να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να βγάλει φουσκάλες.

Στο μπολ με το κοσκινισμένο αλεύρι, ρίχνουμε το λάδι, το αλάτι, και το γάλα, ανακατεύουμε καλά μ᾿ ένα κουτάλι, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και προσθέτουμε τη μαγιά.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμάκια γεμιστά με ελιές
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμάκια γεμιστά με ελιές
Ανακατεύουμε τη ζύμη μ᾿ ένα κουτάλι, προσθέτουμε λίγο - λίγο το χλιαρό νερό και αρχίζουμε το ζύμωμα.
Προσθέτουμε νερό, μέχρι να βραχεί όλο το αλεύρι και η ζύμη να ξεκολλάει απ᾿ τα τοιχώματα.
Τότε τη βάζουμε στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 10'.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμάκια γεμιστά με ελιές
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμάκια γεμιστά με ελιές
Όταν είναι έτοιμη, (πιέζουμε με το δάχτυλό μας και επανέρχεται αμέσως), μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα. 
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμάκια γεμιστά με ελιές
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμάκια γεμιστά με ελιές
Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε καλά. Την αφήνουμε περίπου 60΄ - 90΄ μέχρι να φουσκώσει.
Έπειτα τη βγάζουμε στον πάγκο και τη χωρίζουμε σε 4 ή 6 ίσα μέρη.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμάκια γεμιστά με ελιές
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμάκια γεμιστά με ελιές
Παίρνουμε το κάθε κομμάτι, το πατάμε με την παλάμη μας στον πάγκο εργασίας ν᾿ ανοίξει και βάζουμε τις ελιές, ψιλοκομμένες.
Τα ζυμώνουμε για λίγο, να ενσωματωθεί η γέμιση και τα πλάθουμε φραντζολάκια ή καρβελάκια.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμάκια γεμιστά με ελιές
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμάκια γεμιστά με ελιές
Τα αραδιάζουμε σε λαδωμένη λαμαρίνα (το ξέβαθο ταψί της κουζίνας), τα σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμάκια γεμιστά με ελιές
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμάκια γεμιστά με ελιές
Όταν φουσκώσουν τα φρατζολάκια (μετά από μισή ώρα, περίπου), ανάλογα με τη θερμοκρασία του δωματίου, τα λαδώνουμε μ᾿ ένα πινέλο (προσεκτικά) τα πασπαλίζουμε με σουσάμι, (αν θέλουμε) και τα ψήνουμε στους 200°C για 30΄- 35΄ έως ότου ροδίσουν.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμάκια γεμιστά με ελιές
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμάκια γεμιστά με ελιές
Εναλλακτικά, μπορούμε να τα πασπαλίσουμε με ρίγανη, ή ακόμη και να βάλουμε ρίγανη στη γέμιση, μαζί με τις ελιές.

Τεμάχια 4 - 6


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια