Λικέρ Μανταρίνι

Λικέρ Μανταρίνι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το πιο γνωστό ίσως, σπιτικό λικέρ, με φίνο άρωμα, που θα σας κερδίσει με την καταπληκτική του γεύση.
Είναι πάρα πολύ εύκολο στην παρασκευή του, με σίγουρη επιτυχία και εγγυημένο αποτέλεσμα.

Φτιάξτε το και θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους στους φίλους σας.


Λικέρ Μανταρίνι


Υλικά

•   15 μανταρίνια ακέρωτα
•   1 λίτρο τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, κονιάκ, ή βότκα
•   750 γραμ. ζάχαρη
•   1 ξύλο κανέλλας
•   15 γαρύφαλλα

Εκτέλεση


Λικέρ Μανταρίνι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ Μανταρίνι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πλένουμε τα μανταρίνια, τα τρυπάμε μ᾿ ένα πηρούνι ή με μια οδοντογλυφίδα 5 - 6 φορές και, ή τα βάζουμε μαζί με τα γαρύφαλλα στο βάζο, ή καρφώνουμε από ένα γαρύφαλλο σε κάθε μανταρίνι, κατόπιν τα βάζουμε στο βάζο και έπειτα προσθέτουμε την κανέλλα και το τσίπουρο.
Το σφραγίζουμε, το ανακινούμε ελαφρά και το αφήνουμε για 30 - 40 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου, σε σκιερό μέρος, ανακινώντας το κάθε 3 - 4 μέρες.
Λικέρ Μανταρίνι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ Μανταρίνι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μετά τις 30 μέρες το ανοίγουμε, δοκιμάζουμε, κι αν μας αρέσει, το περνάμε από σουρωτήρι για να χωρίσουμε το υγρό από τα μανταρίνια.
(Αν το θέλουμε πιο αρωματικό, τ᾿ αφήνουμε λίγες μέρες ακόμη).
Τα μανταρίνια τα στίβουμε πάνω απ᾿ το σουρωτήρι, πιέζοντάς τα στη χούφτα μας, για να βγάλουμε όλα τα υγρά τους.
Έπειτα φιλτράρουμε το ποτό, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο σουρωτήρι και τριπλό τουλπάνι, (λεπτό ύφασμα).
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, άλλες δυο φορές.

Παίρνουμε το σουρωμένο ποτό, το βάζουμε στο γυάλινο βάζο, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ανακινούμε να ανακατευτεί.

Αφήνουμε να σταθεί μια εβδομάδα, ανακινώντας το τις δυο πρώτες μέρες για να λιώσει η ζάχαρη, κι έπειτα το βάζουμε σε μπουκάλι.


-- Αν θέλουμε το λικέρ μας πιο ελαφρύ, βράζουμε τη ζάχαρη με τρεις κούπες νερό, φτιάχνοντας ένα ελαφρύ σιρόπι και όταν παγώσει, το ανακατεύουμε με το σουρωμένο ποτό.
Έπειτα από δυο μέρες είναι έτοιμο.

-- Αν χρειαστεί, ξανασουρώνουμε.


-- Αν σε κάποιο λικέρ που φτιάξαμε, το τελικό αποτέλεσμα μας φαίνεται πολύ γλυκό ή πολύ ελαφρύ, μπορούμε να το διορθώσουμε, προσθέτοντας 50 - 100 ml. από το ποτό που χρησιμοποιήσαμε για να το φτιάξουμε.


13 σχόλια:

  1. Δεν είχα δοκιμάζει ποτέ λικέρ μανταρίνι πραγματικά έπαθα πλάκα είσαι πολύ καλή και να σε σίγουροι μου έμαθες ένα ποτό που θα το κάνω συνέχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, χαίρομαι που σου άρεσε.

      Διαγραφή
  2. Μπορούμε να βάλουμε την ζάχαρη από τηναρχή όπως σε άλλες συνταγές λικέρ; ποια η διαφορά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την ζάχαρη την βάζουμε από την αρχή, όταν θέλουμε το ποτό να γίνει βαρύ, να μην το αραιώσουμε με νερό, ή όταν θέλουμε το φρούτο που θα χρησιμοποιήσουμε να ζυμωθεί και να βγάλει χρώματα κι αρώματα.

      Διαγραφή
  3. μπορουμε να αντικαταστησουμε την ζαχαρι με μελι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. γιασας εχω ετοιμασει το λικερ μανταρινι και ειμαι στο σταδιο της ζυμωσης ειναι 20 μερες αλλα βλεπω οτι το χρωμα του ειναι αχνο αν το βαλω στον ηλιο θα παρει χρωμα; ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη/ε, το τελικό χρώμα θα το πάρει όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, δηλαδή -όπως λέει η συνταγή- μετά τις 30 μέρες. Το συγκεκριμένο ποτό δεν χρειάζεται ήλιο, τα μανταρίνια, ειδικά αν τ' αφήσετε 40 μέρες, θα δώσουν το έντονο χρώμα που χρειάζεται.

      Διαγραφή
  5. Χαίρετε.Έφτιαξα το λικέρ ακολουθώντας επακριβώς τις αναλογίες και ομολογώ πως το αποτέλεσμα ανταμείβει.Είναι όμως λίγο πηχτό.Μπορείτε μήπως να μου πείτε πού οφείλετε αυτό;
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη/ε χαίρομαι πολύ που σου άρεσε. Τα λικέρ αυτού του τύπου είναι λίγο πηχτά, γιατί περιέχουν μόνο αλκοόλ και ζάχαρη και σχεδόν καθόλου άλλα υγρά.

      Διαγραφή
  6. Απαντήσεις
    1. Στο βάζο, μαζί με τα μανταρίνια και το αλκοόλ.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους