Αυγά νερόβραστα (ποσέ)

Αυγά νερόβραστα (ποσέ) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν ο γιατρός, απαγόρευσε στον παππού μου τα τηγανιτά και τα λάδια, η γιαγιά μου σκέφτηκε αυτόν τον τρόπο για να του «τηγανίζει» τ᾿ αυγά, που τόσο του άρεσαν.
Πολλά χρόνια αργότερα, έμαθε ότι ο τρόπος αυτός, είναι γαλλικής επινόησης, λέγεται ποσάρισμα και τα αυγά ποσέ.



Αυγά νερόβραστα (ποσέ)


Yλικά

•      1 - 2 αυγά
•      2 - 3 κουτ. σούπας λευκό ξύδι
•      αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση



Σε ένα μικρό τηγάνι ρίχνουμε νερό, (θα πρέπει να είναι αρκετό, ώστε να καλύπτει τα αυγά), προσθέτουμε το ξύδι, κι αν θέλουμε και λίγο αλάτι.
(Το ξύδι βοηθάει να σφίξει το αυγό).

Λίγο πριν αρχίσει το νερό να βράζει, ρίχνουμε προσεκτικά (για να μην απλώσει) το αυγό, ή τα αυγά μέσα στο τηγάνι και δεν τα πειράζουμε, ούτε τα κουνάμε, μέχρι να σφίξουν.
Φροντίζουμε να υπάρχει αρκετός χώρος ανάμεσα, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Όταν αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά, στο μισό.
(Για μεγαλύτερη ευκολία, μπορούμε να τα σπάσουμε ένα - ένα, σ᾿ ένα πιατάκι και τα ρίξουμε, το κάθ᾿ ένα μόνο του, στο τηγάνι)
Αυγά νερόβραστα (ποσέ) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αυγά νερόβραστα (ποσέ) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα βράζουμε για 2'- 3' περίπου, ρίχνοντας νερό απ᾿ το τηγάνι μ᾿ ένα κουτάλι πάνω στ᾿ αυγά, μέχρι να φουσκώσουν, να ασπρίσουν και να φτιάξουν μια ωραία λεπτή κρούστα, αλλά ο κρόκος τους, να παραμείνει μαλακός.
Εάν θέλουμε, για πιο ωραία εμφάνιση, αφαιρούμε λίγο από το ασπράδι που έχει ξεχωρίσει από τ᾿ αυγά.

Τα βγάζουμε προσεκτικά από το τηγάνι, με μια τρυπητή κουτάλα για να στραγγίξουν και να μην έχουν νερά και τα σερβίρουμε αμέσως.

Τα αλατοπιπερώνουμε και τα σερβίρουμε σκέτα, ή με ζαμπόν, χοιρινό καπνιστό, ή μπέικον και φρέσκο ξεροψημένο ψωμί. .

-- Όσο πιο φρέσκο είναι το αυγό μας, τόσο πιο ωραίο θα γίνει, ενώ αν δεν είναι φρέσκο, το ασπράδι θα απλώσει πολύ.

-- Αν θέλουμε να έχουν τα αυγά πιο ωραίο σχήμα, χρησιμοποιούμε κάποιο κουπάτ, ή ακόμα και μια φέτα πιπεριάς, ή ό,τι άλλο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαν καλούπι.


1 σχόλιο:

  1. Καταπληκτικές συνταγές ....Μπράβο σας...μας βοηθάνε πολυ και οι εικόνες.......Συνεχίστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.