Ψωμί με μαγιά, λάδι, ρίγανη και αλάτι

Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμί με λάδι, ρίγανη και αλάτι
Δυστυχώς το άρωμα και η γεύση δεν μεταφέρονται, ακόμα, μέσα απ᾿ τις σελίδες.
Πραγματικά θα χάσετε αν δεν φτιάξετε αυτό το καταπληκτικό ψωμάκι!







Ψωμί με μαγιά, λάδι, ρίγανη και αλάτι

Υλικά
 

•    700 γρ. αλεύρι μαλακό
•    300 γρ. αλεύρι σταρένιο (σκληρό)
•   
60 γρ. νωπή μαγιά, ή 2 φακελάκια ξερή
•    1 κ. γλ. ζάχαρη
•    10 κ. σ. λάδι
•    1 κ. γλ. μέλι (προαιρετικά)
•    3 κ. γλ. αλάτι
•    2½ ποτήρια χλιαρό νερό (περίπου)

•    ρίγανη
•    αλάτι χοντρό, για επικάλυψη

 Εκτέλεση


Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμί με λάδι, ρίγανη και αλάτι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμί με λάδι, ρίγανη και αλάτι
Σ᾿ ένα άλλο μπολ βάζουμε τη μαγιά, προσθέτουμε μισό ποτήρι χλιαρό νερό απ᾿ το συνολικό και μ᾿ ένα πηρούνι τη διαλύουμε.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμί με λάδι, ρίγανη και αλάτι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμί με λάδι, ρίγανη και αλάτι
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και 4 - 5 κουταλιές αλεύρι, φτιάχνοντας έτσι ένα χυλό.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμί με λάδι, ρίγανη και αλάτι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμί με λάδι, ρίγανη και αλάτι
Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για μισή ώρα, να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμί με λάδι, ρίγανη και αλάτι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμί με λάδι, ρίγανη και αλάτι
Στο μπολ με το κοσκινισμένο αλεύρι, ρίχνουμε το λάδι, το αλάτι και το μέλι, ανακατεύουμε καλά μ᾿ ένα κουτάλι, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμί με λάδι, ρίγανη και αλάτι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμί με λάδι, ρίγανη και αλάτι
Ανακατεύουμε τη ζύμη μ᾿ ένα κουτάλι, προσθέτουμε λίγο - λίγο το χλιαρό νερό και αρχίζουμε το ζύμωμα.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμί με λάδι, ρίγανη και αλάτι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμί με λάδι, ρίγανη και αλάτι
Προσθέτουμε νερό, μέχρι να βραχεί όλο το αλεύρι και η ζύμη να ξεκολλάει απ᾿ τα τοιχώματα.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμί με λάδι, ρίγανη και αλάτι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμί με λάδι, ρίγανη και αλάτι
Τότε τη βάζουμε στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 15'.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμί με λάδι, ρίγανη και αλάτι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμί με λάδι, ρίγανη και αλάτι
Όταν η ζύμη μας γίνει μαλακή και ελαστική, τη χωρίζουμε σε δυο κομμάτια.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμί με λάδι, ρίγανη και αλάτι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμί με λάδι, ρίγανη και αλάτι
Λαδώνουμε τον πάγκο εργασίας, παίρνουμε πρώτα το ένα κομμάτι ζύμης και έπειτα το άλλο και τα κάνουμε μεγάλες λωρίδες, δίνοντάς τους το σχήμα που θέλουμε. 
Τα τοποθετούμε σε λαδωμένη λαμαρίνα, (το ξέβαθο ταψί της κουζίνας) και τα πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και ρίγανη.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμί με λάδι, ρίγανη και αλάτι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμί με λάδι, ρίγανη και αλάτι
Τα σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα, σε ζεστό μέρος και τ᾿ αφήνουμε μισή ως μία ώρα, να διπλασιαστούν σε όγκο.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, τελευταία σχάρα, για 60΄ περίπου, έως ότου ροδίσουν.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμί με λάδι, ρίγανη και αλάτι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμί με λάδι, ρίγανη και αλάτι
Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε απ᾿ το ταψί, για να μην ιδρώσουν και τα βάζουμε πάνω σε μια πετσέτα. 
Αν δεν τα φάμε όλα εκείνη την ώρα, αφού παγώσουν, τα σκεπάζουμε με μια  πετσέτα για να τα διατηρήσουμε φρέσκα και μαλακά, για την επόμενη μέρα.

Μαζί με φέτα και ντομάτα, υπάρχει κίνδυνος να φάτε τη μια φρατζόλα πριν προλάβει να παγώσει.

2 σχόλια:

  1. poly kalo kai eykolo na to dokimasete

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δοκιμασα τη συνταγή και εγινε υπέροχο το ψωμι! Να την δοκιμάσετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους