Μια εύκολη και πάρα πολύ νόστιμη τυρόπιτα, που γίνεται με φύλλο κρούστας, δυο τυριά, γάλα και αφράτη κρέμα μπεσαμέλ.
Το αποτέλεσμα είναι μια πιτούλα πολύ γλασερή, με εξαιρετική γεύση.
Ότι πρέπει για το καθημερινό, αλλά και το γιορτινό τραπέζι μας.
Υλικά
• 1 πακέτο φύλλο κρούστας
• 500 γραμ. φέτα
• 100 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
• 2½ ποτήρια γάλα φρέσκο
• 2 αυγά φρέσκα
• 4 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι
• 1 κουτ. σούπας φυτίνη με άρωμα βούτυρο
• 4 κουτ. σούπας φυτίνη λιωμένη για το άλειμμα των φύλλων
• λίγο μοσχοκάρυδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Το αποτέλεσμα είναι μια πιτούλα πολύ γλασερή, με εξαιρετική γεύση.
Ότι πρέπει για το καθημερινό, αλλά και το γιορτινό τραπέζι μας.
Τυρόπιτα με κρέμα μπεσαμέλ
Υλικά
• 1 πακέτο φύλλο κρούστας
• 500 γραμ. φέτα
• 100 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
• 2½ ποτήρια γάλα φρέσκο
• 2 αυγά φρέσκα
• 4 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι
• 1 κουτ. σούπας φυτίνη με άρωμα βούτυρο
• 4 κουτ. σούπας φυτίνη λιωμένη για το άλειμμα των φύλλων
• λίγο μοσχοκάρυδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη τρίβουμε με τα χέρια μας τη φέτα και προσθέτουμε το κεφαλοτύρι. Σ᾿ ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε τα δύο φλυτζάνια γάλα, προσθέτουμε τ᾿ αυγά, ελαφρά χτυπημένα και τη μία κουταλιά φυτίνη. Στο μισό φλυτζάνι γάλα που μας έχει μείνει, διαλύουμε τις 4 κουταλιές αλεύρι και το προσθέτουμε κι αυτό στο κατσαρολάκι. Βράζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς την κρέμα, για να μην σβολιάσει και φτιάχνουμε μια αραιή μπεσαμέλ. |
|
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα τυριά, το μοσχοκάρυδο το πιπέρι, αλάτι ανάλογα με τη φέτα και ανακατεύουμε. Σ᾿ ένα βουτυρωμένο, τετράγωνο, πυρίμαχο σκεύος, ή ταψί νούμερο 32 για πίτα, απλώνουμε δύο φύλλα και τα βουτυρώνουμε. Στη συνέχεια βουτυρώνουμε άλλα τρία φύλλα και τα στρώνουμε ελαφρώς τσαλακωμένα το ένα πάνω στο άλλο. Αδειάζουμε και απλώνουμε τη γέμιση και έπειτα γυρίζουμε τα τρία τελευταία φύλλα προς το εσωτερικό του ταψιού. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, αφού τα βουτυρώσουμε και μετά γυρίζουμε τα δύο κάτω φύλλα προς το εσωτερικό του ταψιού, μαζί με τα επάνω και τα στίβουμε φτιάχνοντας κόθρο. |
|
Στη συνέχεια χαράζουμε την πίτα ελαφρά, με ένα κοφτερό μαχαίρι. Περιχύνουμε το υπόλοιπο βούτυρο στις χαρακιές και ραντίζουμε με λίγο νερό την επιφάνεια της πίτας μας. Αν θέλουμε, μπορούμε να την πασπαλίσουμε με σουσάμι. Ψήνουμε την τυρόπιτά μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, με αντιστάσεις, για περίπου μία ώρα μέχρι να ροδίσουν καλά τα φύλλα. |
12 Σχόλια
πολύ νόστιμη συνταγη
ΑπάντησηΔιαγραφήorea sintagi , tha tin ftiaxo simera .
ΑπάντησηΔιαγραφήΦοβερη και ελαφρια πιτα
ΔιαγραφήΤην εφτιαξα....ψήνεται κ φαίνεται λαχταριστή! !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρίνα μου, ελπίζω να σας άρεσε.
ΔιαγραφήΠολυ ωραια τυροπιτα! !! Ζεστη ειναι υπέροχη! !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορώ να την ετοιμάσω από την προηγούμενη και να την ψήσω την επόμενη μέρα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην γέμιση μπορούμε να την ετοιμάσουμε από την προηγούμενη μέρα, αλλά θα την βάλουμε στα φύλλα πριν την ψήσουμε, για να μην λασπώσουν.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα μπορούμε να τη βάλουμε στην καταψυξη;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου δεν θα στο συνιστούσα, καλύτερα όχι.
ΔιαγραφήΤην έφτιαξα και είναι τέλεια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελεια.....!!!!!!!εφτιαξα διπλη δοση...!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.