Τυρόπιτα με κρέμα μπεσαμέλ

Τυρόπιτα με κρέμα μπεσαμέλ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μια εύκολη και πάρα πολύ νόστιμη τυρόπιτα, που γίνεται με φύλλο κρούστας, δυο τυριά, γάλα και αφράτη κρέμα μπεσαμέλ.
Το αποτέλεσμα είναι μια πιτούλα πολύ γλασερή, με εξαιρετική γεύση.
Ότι πρέπει για το καθημερινό, αλλά και το γιορτινό τραπέζι μας.


Τυρόπιτα με κρέμα μπεσαμέλ


Υλικά

•    1 πακέτο φύλλο κρούστας
•    500 γραμ. φέτα
•    100 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
•    2½ ποτήρια γάλα φρέσκο
•    2 αυγά φρέσκα
•    4 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι
•    1
κουτ. σούπας φυτίνη με άρωμα βούτυρο
•    4
κουτ. σούπας φυτίνη λιωμένη για το άλειμμα των φύλλων
•    λίγο μοσχοκάρυδο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση


Τυρόπιτα με κρέμα μπεσαμέλ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τυρόπιτα με κρέμα μπεσαμέλ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε μια λεκάνη τρίβουμε με τα χέρια μας τη φέτα και προσθέτουμε το κεφαλοτύρι.
Σ᾿ ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε τα δύο φλυτζάνια γάλα, προσθέτουμε τ᾿ αυγά, ελαφρά χτυπημένα και τη μία κουταλιά φυτίνη.
Στο μισό φλυτζάνι γάλα που μας έχει μείνει, διαλύουμε τις 4 κουταλιές αλεύρι και το προσθέτουμε κι αυτό στο κατσαρολάκι.
Βράζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς την κρέμα, για να μην σβολιάσει και φτιάχνουμε μια αραιή μπεσαμέλ.
Τυρόπιτα με κρέμα μπεσαμέλ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τυρόπιτα με κρέμα μπεσαμέλ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα τυριά, το μοσχοκάρυδο το πιπέρι, αλάτι ανάλογα με τη φέτα και ανακατεύουμε.
 Σ᾿ ένα βουτυρωμένο, τετράγωνο, πυρίμαχο σκεύος, ή ταψί νούμερο 32 για πίτα, απλώνουμε δύο φύλλα και τα βουτυρώνουμε.
Στη συνέχεια βουτυρώνουμε άλλα τρία φύλλα και τα στρώνουμε ελαφρώς τσαλακωμένα το ένα πάνω στο άλλο. 
Αδειάζουμε και απλώνουμε τη γέμιση και έπειτα γυρίζουμε τα τρία τελευταία φύλλα προς το εσωτερικό του ταψιού.
Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, αφού τα βουτυρώσουμε και μετά γυρίζουμε τα δύο κάτω φύλλα προς το εσωτερικό του ταψιού, μαζί με τα επάνω και τα στίβουμε φτιάχνοντας κόθρο.
Τυρόπιτα με κρέμα μπεσαμέλ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τυρόπιτα με κρέμα μπεσαμέλ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια χαράζουμε την πίτα ελαφρά, με ένα κοφτερό μαχαίρι.
Περιχύνουμε το υπόλοιπο βούτυρο στις χαρακιές και ραντίζουμε με λίγο νερό την επιφάνεια της πίτας μας. Αν θέλουμε, μπορούμε να την πασπαλίσουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε την τυρόπιτά μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, με αντιστάσεις, για περίπου μία ώρα μέχρι να ροδίσουν καλά τα φύλλα.


10 σχόλια:

  1. πολύ νόστιμη συνταγη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Φοβερη και ελαφρια πιτα

      Διαγραφή
  3. Την εφτιαξα....ψήνεται κ φαίνεται λαχταριστή! !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολυ ωραια τυροπιτα! !! Ζεστη ειναι υπέροχη! !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπορώ να την ετοιμάσω από την προηγούμενη και να την ψήσω την επόμενη μέρα;


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την γέμιση μπορούμε να την ετοιμάσουμε από την προηγούμενη μέρα, αλλά θα την βάλουμε στα φύλλα πριν την ψήσουμε, για να μην λασπώσουν.

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα μπορούμε να τη βάλουμε στην καταψυξη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου δεν θα στο συνιστούσα, καλύτερα όχι.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους