Εκμέκ με φρυγανιές και άνθος αραβοσίτου

Εκμέκ με φρυγανιές και άνθος αραβοσίτου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μια πολύ εύκολη παραλλαγή του Πολίτικου εκμέκ.
Από τα πιο αγαπημένα μου καλοκαιρινά γλυκά, ακριβώς όπως το ᾿φτιαχνε η γιαγιά μου για μας, αλλά και στις περισσότερες γιορτές.
Άπειρες φορές τις νύχτες, έκανα τον «ποντικό» και τρύπωνα στο ψυγείο, για μια κουταλιά «άσπρο πειρασμό».


Εκμέκ με φρυγανιές και άνθος αραβοσίτου


Υλικά

•   800 ml κρέμα γάλακτος 35 % ή 36 %
•   2 - 3 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
•   1½ πακέτο φρυγανιές
•   2½ πακέτα μπισκότα πτι μπέρ
•   1 κουτ. γλυκού κανέλλα

 Για τις κρέμες

•   2 φακελάκια άνθος αραβοσίτου βανίλια (όχι στιγμής)
•   2 φακελάκια άνθος αραβοσίτου σοκολάτα (όχι στιγμής)
•   2,650 λίτρα, ή 13 φλυτζ. τσαγιού γάλα φρέσκο ή εβαπορέ
•   16 κουτ. σούπας κοφτές ζάχαρη

 Για το σιρόπι

•   2½ νεροπότηρα ζάχαρη
•   2 νεροπότηρα νερό
•   3 - 4 σταγόνες χυμό λεμονιού
•   5 κουτ. σούπας σιρόπι από γλυκό κουταλιού, περγαμόντο, πορτοκάλι, ή νεράτζι
•   1 ξύλο κανέλλας (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Εκμέκ με φρυγανιές και άνθος αραβοσίτου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Εκμέκ με φρυγανιές και άνθος αραβοσίτου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ και προσθέτουμε μία - μία τις κουταλιές με την ζάχαρη άχνη.
Όταν γίνει σφιχτή σαντιγύ, την βάζουμε στο ψυγείο.

Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το σιρόπι απ᾿ το γλυκό του κουταλιού και το ξύλο κανέλλας και βράζουμε μέχρι να γίνει σιρόπι, (5΄ περίπου), δοκιμάζοντας με τη μέθοδο της σταγόνας στο νύχι μας.

 Ώσπου να ετοιμαστεί το σιρόπι, στρώνουμε τις φρυγανιές σε ένα βαθύ παραλληλόγραμμο ταψί, διαστάσεων περίπου 42 x 32 εκατοστών, (εγώ χρησιμοποίησα το βαθύ ταψί της κουζίνας μου και χρειάστηκα 21 φρυγανιές).
Εκμέκ με φρυγανιές και άνθος αραβοσίτου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Εκμέκ με φρυγανιές και άνθος αραβοσίτου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν το σιρόπι μας είναι έτοιμο, βγάζουμε το ξύλο της κανέλλας και περιχύνουμε μ᾿ αυτό, προσεκτικά, τις φρυγανιές.
Αφήνουμε 5΄ να απορροφήσουν οι φρυγανιές το σιρόπι και τις πασπαλίζουμε με την σκόνη κανέλας.

Όσο περιμένουμε να απορροφήσουν οι φρυγανιές το σιρόπι, ετοιμάζουμε την κρέμα βανίλια, βάζοντας σε μια μικρή κατσαρόλα 1.320 ml γάλα (όσο αναγράφεται στη συσκευασία των κρεμών), τα δυο φακελάκια κρέμα βανίλια, (ανακατεύοντας καλά να διαλυθεί και να μην μας σβολιάσει η κρέμα), και τις 8 κοφτές, κουταλιές της σούπας, ζάχαρη.
Σιγοβράζουμε την κρέμα, έως ότου να πήξη.
Κατά την διάρκεια του βρασίματος, ανακατεύουμε συνεχώς, για να μην μας κολλήσει.
Όταν ετοιμαστεί η κρέμα, την απλώνουμε προσεκτικά, πάνω στις φρυγανιές και αν θέλουμε εντονότερη γεύση κανέλας, ρίχνουμε λίγη ακόμη.
Εκμέκ με φρυγανιές και άνθος αραβοσίτου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Εκμέκ με φρυγανιές και άνθος αραβοσίτου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια καλύπτουμε την κρέμα με μια στρώση μπισκότα.

Ακολούθως, φτιάχνουμε την κρέμα σοκολάτας, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, που φτιάξαμε την κρέμα βανίλιας.
Όταν ετοιμαστεί η κρέμα σοκολάτας, την απλώνουμε πάνω στα μπισκότα.
Εκμέκ με φρυγανιές και άνθος αραβοσίτου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Εκμέκ με φρυγανιές και άνθος αραβοσίτου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Καλύπτουμε κι αυτή την κρέμα με μια στρώση μπισκότα και αφήνουμε το γλυκό, εκτός ψυγείου 2½ -3 ώρες, να παγώσει.

Όταν παγώσει, το καλύπτουμε με την σαντιγύ και το γαρνίρουμε με ό,τι μας αρέσει.
Εκμέκ με φρυγανιές και άνθος αραβοσίτου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Εκμέκ με φρυγανιές και άνθος αραβοσίτου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αμύγδαλα καβουρντισμένα, γλυκό του κουταλιού σύκο ή κεράσι, ή ακόμη και με κερασάκια μαρασκίνο.

-- Φτιάξτε τις κρέμες, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες, γιατί περισσότερο γάλα σημαίνει αραιή κρέμα, ενώ λιγότερο, πολύ σφιχτή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.