Header Ads

Πίτσα με λουκάνικα

Τα φαγητά της γιαγιάς - Πίτσα με λουκάνικα
Αγαπημένος μεζές μικρών και μεγάλων, που με παγωμένη μπυρίτσα απογειώνει τα καλοκαιρινά βράδια.
Φτιαγμένη με μπόλικα τυράκια και πικάντικα λουκάνικα, δεν θα προλάβετε να πάρετε πηρούνι!
Αν είσαστε μεγάλη παρέα, καλού κακού φτιάξτε τρεις - τέσσερις!


Πίτσα με λουκάνικα

Υλικά ζύμης

• 600 γραμμ. περίπου αλεύρι τύπου Μ (σκληρό σιτάρι)
• 360 ml. χλιαρό νερό
• 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
• ¼ κουτ. γλυκού ζάχαρη
• 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 1½
κουτ. γλυκού αλάτι
• ½
κουτ. γλυκού ρίγανη

Υλικά γέμισης

• 200 γραμ. ζαμπόν ψιλοκκομένο
• 200 γραμ. γκούντα τριμμένη
• 200 γραμ. μοτσαρέλα τριμμένη
• 100 γραμ. ένταμ τριμμένο
• 200 γραμ. λουκάνικο σε ροδέλες
• 100 γραμ. μανιτάρια σε φέτες
• 1 πράσινη πιπεριά σε μπαστουνάκια
• 4
κουτ. σούπας κέτσαπ ή σάλτσα ντομάτας
• 1
κουτ. γλυκού αποξηραμένα βότανα (μαντζουράνα, ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι)
• ¼
κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά & καυτερή

Εκτέλεση

Σ' ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και 6 κουταλιές της σούπας, από το αλεύρι που έχουμε ζυγίσει και φτιάχνουμε ένα χυλό. (Αναλυτικές οδηγίες Εδώ).
Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για 15', να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πίτσα με λουκάνικα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πίτσα με λουκάνικα
Στο μπολ με τη μαγιά, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε ώσπου να απορροφήσει όλο το αλεύρι και να μην κολλάει στα χέρια.
Μεταφέρουμε την ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη  ζυμώνουμε για 5'- 7', ώστε να γίνει μια ζύμη απαλή, ελαστική και εύπλαστη.
Έπειτα μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα και την ξαναβάζουμε στο μπολ, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για μία ώρα περίπου σε ζεστό μέρος.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πίτσα με λουκάνικα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πίτσα με λουκάνικα
Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια.  Λαδώνουμε ελαφρά δύο ταψάκια πίτσας 30 - 35 εκ. και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης, πιέζοντας με τις άκρες των δαχτύλων μας και φροντίζοντας στο χείλος του ταψιού, η ζύμη να είναι ανασηκωμένη.

Στη συνέχεια χωρίζουμε τα υλικά της γέμισης στα δύο, και ξεκινάμε το στήσιμο.
Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα τυριά. Με ένα κουτάλι αλείφουμε την κέτσαπ στις ζύμες. Σκορπίζουμε τα πιπέρια και τα αποξηραμένα βότανα.
Έπειτα απλώνουμε τα μανιτάρια και τα δύο τρίτα απ' τα τυριά. Μετά βάζουμε το ζαμπόν, τα λουκάνικα και τελευταίες τις πιπεριές.
Τελειώνουμε ρίχνοντας το τυρί που μας έχει μείνει.
Ψήνουμε στους 230°C στις αντιστάσεις, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 20'- 25', στην προτελευταία σχάρα του φούρνου, έως ότου ροδίσει καλά.

Εναλλακτικά αντί για δύο ταψάκια, μπορούμε να την φτιάξουμε στη λαμαρίνα της κουζίνας μας.


-- Η ζύμη διατηρείται στο ψυγείο για τρεις μέρες καλυμμένη με μεμβράνη, ή δύο μήνες στην κατάψυξη.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια