Κουκιά γιαχνί µε άνηθο

Για μένα είναι από τα κορυφαία φαγητά.
Αν τα θέλουμε λίγο πιο ελαφριά, μπορούμε να τους αλλάξουμε δυο - τρία νερά στο μούλιασμα.
Μαγειρέψτε τα, αλλά φροντίστε να έχετε παραπάνω ποσότητα, γιατί θα σας ζητάνε και δεύτερο πιάτο!


Κουκιά γιαχνί µε άνηθο

 Υλικά

•    ½ κιλό κουκιά
•    2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε λεπτές φέτες
•    3 κρεμμυδάκια χλωρά κομμένα σε ροδέλες
•    1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
•    2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•    ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
•    400 γραμμ. ντοματάκια κονκασέ
•    1 ματσάκι άνηθο (ή μάραθο)
•    ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
•    ¼ κ. γλ. ζάχαρη
•    αλάτι
•    φρεσκοτριμμένο πιπέρι


 Εκτέλεση

 Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τα κουκιά να φουσκώσουν. (Εάν είναι χλωρά, δεν χρειάζονται μούλιασμα.)  Την επομένη μέρα τα στραγγίζουμε.

Αφαιρούμε το μαύρο σημάδι (
το μάτι) με μαχαίρι και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά, περίπου για 25΄.

Στο ελαιόλαδο σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα καρότα για 3΄-4΄. Προσθέτουμε τα βρασμένα κουκιά, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το μαϊντανό, τη ζάχαρη και τις ντομάτες. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε στο φαγητό 1 φλιτζάνι νερό.

Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 25΄- 30΄ μέχρι να χυλώσουν. (Αν χρειαστεί νερό συμπληρώνουμε).

Μερίδες: 6


-- Τα κουκιά, ή αλλιώς οι κύαμοι όπως λέγονται επιστημονικά, δεν επιτρέπεται να καταναλώνονται από άτομα που έχουν έλλειψη του ενζύμου G6PD, γιατί μπορεί να τους προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία τους, γνωστά ως κυάμωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.