Σαλιγκάρια - καταπολέμηση με φυσικό τρόπο

Σαλιγκάρια - καταπολέμηση με φυσικό τρόπο ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα σαλιγκάρια είναι γαστερόποδα πνευμονοφόρα μαλάκια που έχουν μακρόστενο σώμα και χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες.
Στη μία ανήκουν αυτά που φέρουν κέλυφος, ένα περιελιγμένο όστρακο και στην άλλη αυτά που δεν έχουν και ονομάζονται

γυμνοσάλιαγκες.

Το πιο χαρακτηριστικό είδος σαλιγκαριού, είναι ο κοχλίας ο ποματίας, ή αλλιώς σάλιαγκας, χοχλιός, ή καραούλος.
Τρέφονται με φυτικές ύλες, χορτάρια, βλαστάρια, ενώ κινούνται αργά αφήνοντας ίχνη βλέννας και εμφανίζονται κυρίως τις βροχερές μέρες.

Σαλιγκάρια - καταπολέμηση με φυσικό τρόπο

1. Στάχτη ή αλάτι
 

Ρίχνουμε στάχτη ή αλάτι γύρω από τα φυτά μας, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα φυσικό "ανάχωμα" - "τείχος", το οποίο θα εμποδίσει τα σαλιγκάρια να φτάσουν τα φυτά μας.
Δεν χρειάζεται να βάλουμε μεγάλη ποσότητα.
Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου, είναι ότι σε περίπτωση βροχής, θα πρέπει να επαναλάβουμε τη διαδικασία, αλλά και μετά από αρκετές ημέρες, ειδικά όταν έχει υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία.
Ειδικά για το αλάτι, προσέχουμε να μην το βάλουμε κοντά στις ρίζες των φυτών.



2. Μπύρα

•    2 - 3 άδεια κεσεδάκια από γιαούρτι
•    330 ml. μπύρα

Τοποθετούμε σε διάφορα σημεία τα άδεια κεσεδάκια ή και κομμένα κουτιά μπύρας.
Τα παραχώνουμε στο χώμα, έτσι ώστε το χείλος τους, να είναι στο ίδιο επίπεδο με το έδαφος.
Προσθέτουμε μπύρα και (καθώς η μπύρα είναι ένα άριστο προσελκυστικό για τα σαλιγκάρια), από την πρώτη ημέρα, θα αρχίσουν να μαζεύονται στα κουτιά και θα γίνουνε και τύφλα στο μεθύσι.



3. Λαχανόφυλλα

Τοποθετούμε σε μικρή απόσταση από τα φυτά που έχουμε εντοπίσει τα σαλιγκάρια, κομμένα λαχανόφυλλα.
Τα σαλιγκάρια θα πάνε για μεζέ, κι έτσι με τα λαχανόφυλλα μαζί, θα μπορέσουμε να τα απομακρύνουμε εύκολα.



4. Υλικά με τραχιά επιφάνεια

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τσόφλια αυγού, γυαλόχαρτο, ή τριμμένο γυαλί, γύρω από τα φυτά μας.

Θα τα βάλουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργήσουμε ένα φυσικό "ανάχωμα" - "τείχος", το οποίο θα εμποδίσει τα σαλιγκάρια, να φτάσουν τα φυτά μας.


5. Περιλαίμια από γυαλόχαρτο

Κόβουμε μια σχισμή στο δίσκο του γυαλόχαρτου, μέχρι το κέντρο του κύκλου και το περνάμε στους μίσχους των φυτών μας.



6. Χαλκός

Βάζουμε χακλό, επειδή τα σαλιγκάρια και οι γυμνοσάλιαγκες δεν τον ανέχονται, γιατί τους προκαλεί μικρό, ηλεκτρικό σοκ όταν έρθουν σε επαφή, κι έτσι τα κάνει να αλλάξουν προορισμό και να φύγουν.
Η λωρίδα του χαλκού, θα πρέπει να έχει τόσο πάχος, ώστε ακόμα και οι μεγαλύτεροι γυμνοσάλιαγκες, να ακουμπάνε όλο το σώμα τους στον χαλκό.


7. Μάζεμα με το χέρι

Ο οικολογικότερος τρόπος.
Το μυστικό είναι να μαζέψουμε τα ενήλικα πριν γεννήσουν, γιατί αν προλάβουν, τα μικροσκοπικά κάνουν ακόμα μεγαλύτερη ζημιά.
Μπορούμε να κάνουμε αυτή τη δουλειά τη μέρα, ή καλύτερα να βγούμε τη νύχτα με έναν φακό και να τα μαζέψουμε με το χέρι.
Αν θέλουμε, τα μεταφέρουμε μέσα σε ένα κουτί, απ’ όπου δεν θα μπορούν να βγουν και τα ελευθερώνουμε, σ᾿ ένα χωράφι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους