Header Ads

Παντεσπάνι δίχρωμο

Παντεσπάνι δίχρωμο - Τα φαγητά της γιαγιάς
Ένα πολύ παλιό γλυκό, που οι γιαγιάδες μας «έβγαζαν» για κέρασμα στις γιορτές.
Πρόκειται για μια νοστιμότατη παραλλαγή του κλασικού γλυκού, με πάρα πολύ ωραία γεύση.
Μπορείτε να το σερβίρετε σκέτο, ή με παγωτό, αλλά και γλυκό του κουταλιού, που του πάει πολύ.


Παντεσπάνι δίχρωμο με κακάο


Υλικά

•    16 αυγά (χωρισμένα)
•    13 κουτ. σούπας σιμιγδάλι
•    3 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
•    16 κουτ. σούπας  ζάχαρη
•    2 κουτ. σούπας κακάο κοσκινισμένο
•    2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
•    2 βανίλιες
•    ½ σφηνάκι ούζο
•    βούτυρο για το ταψί
•    1 πρέζα αλάτι

 Για το σιρόπι

•    4 ποτήρια νερού ζάχαρη
•    3½ ποτήρια νερό
•    φλούδες από 1 λεμόνι και χυμό από το μισό

Εκτέλεση


Παντεσπάνι δίχρωμο - Τα φαγητά της γιαγιάς
Παντεσπάνι δίχρωμο - Τα φαγητά της γιαγιάς
Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα.
Έπειτα χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, σε μέτρια ταχύτητα για 5΄ - 7΄, να αφρατέψουν και να γίνουν κρέμα.
Παντεσπάνι δίχρωμο - Τα φαγητά της γιαγιάς
Παντεσπάνι δίχρωμο - Τα φαγητά της γιαγιάς
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με το σιμιγδάλι, τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ και το ούζο, συνεχίζοντας το χτύπημα για 1΄με 2΄ ακόμη.
Παντεσπάνι δίχρωμο - Τα φαγητά της γιαγιάς
Παντεσπάνι δίχρωμο - Τα φαγητά της γιαγιάς
Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, χαμηλώνουμε το μίξερ στη μικρότερη ταχύτητα, προσθέτουμε  την μαρέγκα προσεκτικά, για να μην μας ξεφουσκώσει και όταν ενσωματωθεί, χωρίζουμε το μείγμα στα δύο.
Στο ένα από τα δύο μέρη, ρίχνουμε το κακάο και το ενσωματώνουμε.
Παντεσπάνι δίχρωμο - Τα φαγητά της γιαγιάς
Παντεσπάνι δίχρωμο - Τα φαγητά της γιαγιάς
Αδειάζουμε πρώτα το μείγμα με το κακάο σε στρογγυλό ταψί Ν°36 ή 38 (διαμ. 36 ή 38 εκ.), πολύ καλά βουτυρωμένο και στη συνέχεια απλώνουμε από πάνω το άλλο μισό μείγμα.

Ψήνουμε το γλυκό στους 165°C σε αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 40΄, ώσπου να φουσκώσει καλά και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού.
 
Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Παντεσπάνι δίχρωμο - Τα φαγητά της γιαγιάς
Παντεσπάνι δίχρωμο - Τα φαγητά της γιαγιάς
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 5΄ - 6΄, από την ώρα που θα πάρει βράση, μέχρι να δέσει.

Αφού κρυώσει το παντεσπάνι, το περιχύνουμε προσεκτικά με μια κουτάλα με το καυτό σιρόπι, και το αφήνουμε να το απορροφήσει και να παγώσει.
Το σερβίρουμε σκέτο, ή με παγωτό βύσσινο, ή με βύσσινο γλυκό του κουταλιού.


-- Ρίχνουμε λίγο - λίγο το σιρόπι, γιατί αν πέσει πολύ μαζί, φεύγει η κρούστα του γλυκού και χαλάει η όψη του.
 


Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Καλησπέρα, επάνω στο παντεσπάνι, βάζουμε καρύδα? Εσείς καρύδα έχετε βάλει? Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου ναι, αν θέλουμε, μπορούμε να ρίξουμε λίγο ινδοκάρυδο, όπως εγώ, ή τριμμένο καρύδι ή τρούφα.

      Διαγραφή
  2. Και το σιμιγδάλι χοντρό ή ψιλό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου βάζουμε ψιλό σιμιγδάλι. Στις συνταγές που πάει χοντρό, το ξεκαθαρίζω.

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.